joi

28 martie, 2024

5 aprilie, 2017

Alexandru Ghilduș (foto), autorul Memorialului Renașterii, monumentul din Piața Revoluției pe care bucureștenii l-au poreclit „Țeapa” sau „Cartoful tras în țeapă”, a fost premiat cu aur la Salonul de Invenții de la Geneva.  

Premiul i-a fost oferit pentru invenția „Ansamblu Modular Scaun WC cu balans”, pentru care a depus anul trecut, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), o cerere de brevet.

Exponatul sculptorului a fost unul dintre cele 40 selectate de comisia specială a Ministerului Cercetării pentru a participa la cea de-a 45-a ediție a Salonului de la Geneva.


Statul a asigurat transportul și standul pentru expunere a acestor 40 de invenții, iar autorii și-au plătit singuri transportul și cazarea, potrivit explicațiilor oferite de oficialii din Ministerul Crecetării care s-au ocupat de eveniment.

Alexandru Ghilduș a explicat pentru cursdeguvernare.ro că este designer și deține mai multe brevete de invenție, dar aceasta a fost prima sa participare la o asemenea competiție.

„Am vrut o confruntare cu publicul, fiindcă mie îmi este cunoscută valoarea invenției, nu am îndoieli” în privința ei, a  spus Ghilduș, adăugînd că speră să găsească un investitor pentru producerea în serie a ansamblului.

Avantajele WC-ului cu balans, descrise de autor

Invenția are aplicabilitate în toaletele publice – din spitale, școli, aeroporturi și mall-uri, explică autorul. „Asta este o preocupare a mea, igiena în spațiul public. Ține și de construcția de atitudini”, adaugă acesta.


În primul rând, spune Alexandru Ghilduș, se rezolvă o chestiune de ordin psihologic, fiindcă indiferent de sistemul folosit pentru igienizarea scaunului de toaletă, rămâne o îndoială. Modelul elaborat de el presupune că fiecare utilizator atinge doar hârtia pe care o folosește el.

Al doilea avantaj al sistemului este că „rezolvă disputa dintre bărbat și femeia”, privind ridicarea și coborârea capacului, explică profesorul Ghilduș.

„Complexitatea miscarii de ridicare lenta si coborare lenta si pozitionarea colacului wc si a capacului wc, vertical sau orizontal/, miscare intitulata hytoi, este asigurata (…) in varianta manuala prin simpla initiere cu un deget a unui impuls minim aplicat in extremitatea capacului wc, si in varianta automatizata, a obtinerii miscarii de ridicare lenta si coborare lenta si pozitionarea colacului wc, vertical sau orizontal, prin initierea unei miscari de rotatie a motorului comandata prin modul electronic cu sensor de proximitate wireless, amplasat in apropierea ansamblului, fara atingere cu mana”, se menționează în cererea de brevetare depusă la OSIM.

Și-au exprimat interesul, potrivit autorului, un om de afaceri din Austria care consideră sistemul potrivit pentru hotelurile dins tațiunile de munte, și un businessman din Turcia.

(VIDEO-PREZENTAREA INVENȚIEI POATE FI VIZUALIZATĂ AICI)

Alexandru Ghilduș, autorul „Țepei” din Piața Revoluției

Sursă foto: steerageyearns.wordpress.com

Ghilduș este autorul ansamblului Memorialul Renașterii, din Piața Revoluției București, pentru care statul a plătit 5,4 milioane de lei.

Lucrarea a fost declarată câștigătoare la o competiție realizată în 2004 de Ministerul Culturii (ministru era Răzvan Theodorescu) și la care au participat 15 sculptori.

Se încearcă schimbarea imaginii Salonului – Numărul medaliilor a depășit și anul acesta numărul participanților

Cu cea de-a 45-a ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, desfășurată între 29 martie și 2 aprilie, organizatorii au început schimbarea imaginii acestei competiții, prin atragerea a cât mai multe institute de cercetare și universități de top.

Organizatorii și-au propus să se debaraseze de imaginea invențiilor excentrice și uimitoare, astfel încât anul acesta au fost expuse mai puține gadgeturi și mai multe invenții practice din medicină și sănătate, energie și mediu, IT.

Pentru prima oară, anul acesta a participat un institut de cercetare al unei universități elvețiene, Federal Institute of Technology (EPFL).

În mod obișnuit, medaliile, acordate de diferite grupuri dar și de țările și institutele participante la Salon depășesc numărul expozanților.

De exemplu, România a câștigat anul acesta 35 de medalii de aur, 8 de argint și 27 distincții speciale.

De asemenea, Taiwanul a obținut 25 medalii de aur, 20 de argint și 8 de bronz.

Thailanda a câștigat 9 medalii de aur cu mențiune, 22 medalii de aur, 36 de argint, 24 de bronz și 21 de premii speciale din partea unor agenții și organizații internaționale. Reprezentanți ai acestei țări au luat marele premiu, pentru o invenție ce permite depistarea imediată a diabetului, cu ajutorul unei fotografii a retinei și a unui soft special.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: