joi

18 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2010

Varujan Vosganian (Foto: Agerpres)

”În măsura în care e vorba despre acțiuni introduse în justiţie, este dificil de spus ce măsuri poate lua un Guvern, altele decât a aplica hotărârile definitive şi irevocabile. Eu am fost pus în această situaţie în perioada 2007 – 2008 din cauza contestării în instanţă, de catre funcţionarii publici şi magistraţi, a unor legi adoptate în perioada 2001 – 2006. Am decis să onorez hotărârile instanţelor. Nu cred că ideea actualului guvern de a reeşalona unilateral aceste datorii este corectă, ea încalcă hotărârile judecătoreşti şi drepturile omului. Acolo unde sumele erau foarte mari, de ordinul sutelor de milioane de euro, cum a fost cazul magistraţilor, eu am încheiat un protocol de eşalonare a datoriilor şi am plătit prima treime către magistraţi în toamna lui 2008. Ulterior, Guvernul Boc nu a mai respectat protocolul.

Societatea românească a plătit sute de milioane de euro pentru dezordinea legislativă, pentru populismul manifestat adesea de parlamentari şi nereprimat de Guverne, ca şi pentru uşurinţa cu care uneori Justiţia a anulat prevederi ale legilor promulgate.

Socotesc, însă, că Guvernul trebuie să onoreze toate obligațiile ce decurg din hotărârile instanţelor.


Apoi, Guvernul trebuie să aibă o bună comunicare cu grupurile parlamentare ale majorităţii, pentru a împiedica adoptarea unor legi populiste, care creează drepturi suplimentare faţă de legile salarizarii.

Cât priveşte noua lege: în situaţia în care sporurile, în majoritatea lor, se includ în salariu, riscul unor contestări şi al unor interpretări diferite ale legii scade. Atrag însă atenţia că nu toate sporurile pot fi introduse în salariu. Legea salarizării unitare poate omogeniza legislația în domeniu, dar nu poate legifera toate aspectele ce ţin de raporturile de muncă.

În acelasș timp, judecătorii trebuie sa cumpănească cu atenţie când decid în astfel de situaţii, pentru că anularea prin instanţă a unor prevederi ale legilor votate în Parlament este riscantă pentru echilibrul bugetar. Îndeobşte, acest rol revine, la nivelul constitutionalităţii, Curţii Constituţionale, ale cărei decizii sunt respectate de Parlament.

În ce privește procesele pe care măsurile ultimilor doi ani le-au stârnit, ele se datorează pripelii şi caracterului abrupt al unora dintre aceste măsuri. La fel s-a întâmplat cu scăderea salariilor prin măsuri unilaterale ale Guvernului. Structurile parteneriale au fost total ignorate. Asta trebuie să fie învăţătură de minte pentru viitor.”


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: