marți

26 martie, 2024

3 februarie, 2017

Premierul ungar, Viktor Orban a invocat dezvoltarea unor „relaţii durabile şi echilibrate” între Uniunea Europeană şi Rusia, considerate o precondiţie a păcii în Europa. Totodată liderul Vladimir Putin l-a asigurat că Ungaria este pentru Rusia un partener „stabil şi de încredere”, cu ocazia vizitei de joi la Budapesta a liderului de la Kremlin, potrivit agenţiilor MTI şi EFE, citate de Agerpres.

Pe de altă parte, liderii țărilor UE se întâlnesc vineri în capitala Maltei, pentru a arăta solidaritate în fața crizelor care afectează comunitatea europeană. Sunt avute în vedere, printre altele, politica preşedintelui SUA Donald Trump, care de asemenea este aşteptat la Budapesta, ca şi politica „agresivă” a Rusiei, potrivit declaraţiilor lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, citate de AFP şi Agerpres.

Vizita lui Vladimir Putin la Budapesta s-a desfăşurat „într-o notă de triumfalism, poate chiar de un pic de fanfaronadă”, relatează New York Times.


„Este evident că lumea trece printr-o transformare majoră”, care va crea condiţiile unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană, potrivit declaraţiei lui Viktor Orban la conferinţa de presă comună cu Vladimir Putin.

Totodată, Viktor Orban a mai spus că, „în partea occidentală a continentului european, politica antirusească este foarte la modă”. Liderul maghiar a mai afirmat că, din cauza presupusei politici occidentale antirusești, Ungaria şi Rusia a trebuit să ia măsuri pentru a-şi proteja relaţiile comerciale, care au înregistrat o reducere de circa 6,5 miliarde de dolari, potrivit Agerpres.

Premierul maghiar a apreciat că problemele politice „nu se pot soluţiona prin mijloace economice”, referindu-se indirect la sancţiunile economice europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii, ca urmare a încurajării de către ruși a conflictului armat din estul separatist al Ucrainei.

„Nu trebuie să aducem alte conflicte în sectorul economiei, pentru că acest lucru duce numai la pierderi”, a insistat şeful executivului maghiar.


La rândul său, Vladimir Putin a anunţat că Rusia este dispusă să asigure finanţarea 100% a proiectul construcţiei a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks (Ungaria), pronunţându-se şi el pentru „depolitizarea a ceea ce este pur economic”

De asemeni, Rusia a acceptat prelugirea până în anul 2021 a acordului privind furnizarea de gaze ruseşti pentru Ungaria şi începerea negocierilor pentru un nou acord.

Dincolo de auspiciile încrezătoare în care a avut loc, vizita lui Vladimir Putin la Budapesta este marcată de „incertitudinea care înconjoară noua Administrație Trump”, spun analistii citaţi de New York Times (NYT).

„Intențiile președintelui Donald Trump rămân neclare, iar perspectivele unei relații grandioase între Washington și Kremlin sunt extrem de incerte”, remarcă editorialistul NYT.

Între timp, „liderii din întreaga Europă au fost forțați să caute cel mai bun mod de a echilibra presiunile venite dinspre Est și dinspre Vest. Și provocările nu sunt nicăieri resimțite mai acut decât în Europa Centrală și de Est, care a fost mereu în istorie sfâșiată între Rusia și Occident”, aminteşte NYT.

„Președintele rus Vladimir Putin încearcă să submineze Occidentul prin răspândirea minciunilor și atacarea infrastructurii critice cu hackeri”, a declarat ministrul britanic al apărării, în ajunul summit-ului liderilor europeni, care are loc vineri în La Valletta, capitala Maltei. Premierul britanic participă la reuniune, dar nu şi la dezbaterile privind Brexit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: