vineri

19 aprilie, 2024

28 iunie, 2017

Ionuț Mișa, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, posibil viitor ministru

Viorel Ștefan a anunțat miercuri că nu va mai fi ministru al Finanțelor în noul cabinet Tudose. PSD, afirmă fostul ministru, a făcut o nouă nominalizare pentru acest portofoliu.

Viorel Ștefan a fost întrebat miercuri dacă e va regăsi în noua echipă guvernamentală.

”Nu este cazul (n.red.- să accepte un nou portofoliu), pentru că deja s-a făcut o nominalizare, care este cea mai potrivită. Dacă nu e public, nu pot să vă spun”, a declarat Ștefan, potrivit Agerpres.


Întrebat dacă a lucrat cu Ionuț Mișa, Viorel Ștefan a confirmat indirect că acesta ar prelua conducerea ministerului.

”Sigur că da, e secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a coordonat în această perioadă partea de legislație fiscală. (…). Deci, mi se pare omul cel mai potrivit să continue ceea ce am început împreună. Îl voi ajuta, indiferent din ce poziție voi fi, voi fi alături de domnul Ionuț Mișa, pentru că cred că pot să transfer din experiența mea. A fost un efort susținut de șase luni, ceea ce nu mi-a permis să fiu foarte vizibil pentru că muncesc foarte mult, e un minister foarte greu. Dacă ne amintim cum a început anul, bugetul cu întârziere (…) am început construcția bugetului cu moștenirea ultimelor măsuri pe care le adoptase guvernul tehnocrat și nu a fost ușor, am reușit să facem un buget pe care l-am executat în primele patru luni”, a mai spus Viorel Ștefan.

Ionuț Mișa a venit în Ministerul Finanțelor pe poziția de secretar de stat după ce vreme de 3 ani, începând cu 2013, a fost șef al Direcției Generale de Administrare Mari Contribuabili din ANAF.

Mesaj adresat viitorului ministru

Plecat practic din Guvern, Viorel Ștefan a mai vorbit miercuri de atenționarea pe care România a primit-o din partea Comisiei Europene referitoare ladeficitul structural. Ștefan a reamintit că aceasta obligă România să prezinte până în octombrie un plan de măsuri în sensul ajustării acestui deficit.


”Atenționarea pe care am primit-o de la Bruxelles vizează o notificare în legătură cu o deviație semnificativă de la parcursul legat de deficitul structural. Așa cum tratatul ne obligă pe noi ca atunci când după un exercițiu se înregistrează un deficit structural mai mare, în exercițiul următor se impun măsuri de ajustare. Vă reamintesc 2016, guvern tehnocrat, a însemnat 3,06 deficit bugetar în termeni ESA, 2,6 deficit structural. 3,06 — ne-a trecut glonțul pe la ureche, ar fi putut să genereze procedura de deficit excesiv. Am scăpat. 2,6 pe deficit structural a generat această atenționare în legătură cu devierea semnificativă care ne obligă ca până în luna octombrie să prezentăm Comisiei Europene un program de măsuri în sensul ajustării”, a spus Viorel Ștefan la Parlament.

Întrebat dacă în aceste condiții se mai poate aplica programul de guvernare, Viorel Ștefan a dat asigurări că ”tot timpul” se va aplica acest program.

Comisia Europeană a adresat României, luna trecută, un avertisment cu privire la existența unei abateri semnificative în 2016 de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

Comisia a recomandat Consiliului să adopte un document prin care să i se impună României să ia măsurile necesare în 2017 în vederea corectării acestei abateri semnificative.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: