miercuri

27 martie, 2024

31 octombrie, 2014

Premierul ungur Viktor Orban a anunţat vineri dimineaţa, într-un interviu la radio, că guvernul său renunţă la impunerea taxei pe utilizarea internetului. Decizia vine în urma amplelor proteste de stradă care au avut loc la Budapesta.

Totuşi, premierul Orban nu a respins ideea introducerii unei legi similare celei care impunea taxa la o dată ulterioară.

„Taxa pe internet nu poate fi introdusă în forma actuală. Problema mea nu este că oamenii se opun taxei. Oamenii au dubii referitor la justificarea acestei idei. Nimic nu poate fi introdus în aceste circumstanţe. Dezbaterea a divagat”, a spus Viktor Orban.


O sută de mii de protestatari au ieşit marţi în stradă să protesteze faţă de impunerea a 150 de euro pe gigabyte. Comisia Europeană a criticat această decizie şi a afirmat că este o nouă măsură de încălcare a drepturilor fundamentale, prin limitarea – din cauze financiare – a accesului cetăţenilor la informaţii.

Taxa era una dintr-o serie se măsuri considerate abuzivede către Occident.

  • A declarat că modelul democratic occidental este mort şi vede ca exemple de urmat Rusia, China, Turcia şi Singapore. Modelul de stat “neliberal”.
  • A schimbat constituţia şi a numit 11 din cei 15 membrii ai Curţii Constituţioanale pentru a avea garanţia că are două treimi necesare dintre membri.
  • A folosit noua lege a presei pentru a face din televiziunea publică o portavoce a guvernului, în timp ce a trimis inspecţii fiscale şi a folosit publicitatea de stat pentru a sărăci şi slăbi media critică la adresa executivului.
  • A trecut la orpiamrea ONG-urilor, folosind acelaşi argument ca Vladimir Putin: că sunt agenţi străini.
  • Intenţionează “purificarea” corpului diplomatic, afirmă diplomaţi occidentali şi unguri, citaţi de The Guardian. Trei sferturi dintre ambasadori sunt pe cale de a fi treptat schimbaţi.
  • Vrea renaţionalizarea parţială a sectorului bancar, dominat de băncile austriece şi italiene, astfel ca 50% să fie sub controlul ungar.
  • Străinii care au luat în concesiune terenuri în Ungaria în ultimii 20 de ani trebuie să le returneze proprietarilor, sub argumentul că afaceriştii străini veroşi au profitat de cetăţenii maghiari. Comisia Europeană ameninţă cu acţiuni în justiţie, din acest motiv.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: