sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 ianuarie, 2019

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va crea un moment de maximă vizibilitate pentru România, atât la nivel instituţional şi politic cât şi la nivelul societăţii, spune premierul Viorica Dăncilă, adăugând că România îşi propune să se reconfirme ca o voce puternică la nivel european şi un partener serios care lasă o bază solidă pentru definirea următorului capitol al construcţiei europene.

România a preluat, începând de astăzi, primul său mandat la Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Agenda europeană ce trebuie gestionată este marcată de evoluţii politice şi dosare cu un impact decisiv asupra viitorului Uniunii.

Procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, negocierea bugetului Uniunii pentru perioada 2021-2027, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 se vor derula în timpul preşedinţiei române.


Premierul menţionează faptul că rolul de preşedinte a Consiliului Uniunii Europene presupune „gestionarea cu imparţialitate şi profesionalism a temelor aflate pe agendă”.

„De la cele mai simple până la cele mai complexe, aceste teme au implicaţii în viaţa de zi cu zi a noastră, a tuturor, şi vor contribui la evoluţia societăţii europene. Vorbim despre definirea bugetului Uniunii Europene post-2020, funcţionarea pieţei unice europene şi competitivitatea industriei europene, de impulsionarea digitalizării industriei europene şi evoluţiei inteligenţei artificiale, de drepturile sociale, de agenda de securitate internă, lupta împotriva terorismului, de gestionarea provocărilor determinate de migraţie, de viitorul Uniunii Europene”, afirmă Dăncilă.

Ea precizează că acest eveniment va crea un moment de maximă vizibilitate pentru România,  nu doar la nivel instituţional şi politic, ci pentru întreaga noastră societate.

„Avem ocazia să fim văzuţi acţionând, contribuind activ la luarea deciziilor la nivel european şi să arătăm o imagine corectă despre România. Plus-valoarea românilor în această mare familie europeană constă inclusiv în spiritul dinamic şi profund pro-european, o abordare de care Europa are mare nevoie în această perioadă marcată de incertitudini, dar de o importanţă aparte pentru viitorul nostru comun. Este ocazia să arătăm deopotrivă bogăţia culturală şi intelectuală a României, a românilor, şi modul în care înţelegem cu toţii să trăim şi să ne dezvoltăm într-o Uniune Europeană a diversităţii”, spune prim-ministrul.


Ea adaugă că România şi-a propus să fie o cove puternică la nivel european şi un partener în definirea următorului capitol al construcţiei UE.

„Ne-am propus ca la predarea mandatului să fim reconfirmaţi ca o voce puternică, un partener serios care lasă o bază solidă pentru definirea următorului capitol al construcţiei europene”, mai spune Dăncilă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: