duminică

21 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2014

Proaspăt întors în Bucureşti după o săptămână de vacanță după pierderea alegerilor prezidenţiale, preşedintele PSD Victor Ponta a lansat în partid varianta restructurării guvernamentale. Declarațiie sale au agitat apele în partidul de guvernământ, îndeosebi în zona celor care iau în calcul varianța de a-l schimba de la conducerea partidului.

Perspectiva oficială şi mutările din umbră din plan guvernamental

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Parlament, că PSD şi coaliţia de guvernare vor avea în această săptămână o serie de decizii de adoptat, astfel încât săptămâna viitoare să se ştie foarte clar dacă se menţine şi se va merge mai departe cu guvernarea.

Intenţia de viitor rămâne însă clară, din moment ce Victor Ponta a precizat de mai multe ori că principala misiune pe termen scurt este aceea că guvernul trebuie să lucreze proiectul de buget şi să pregătească discuţiile cu FMI.


„Vom avea din nou în PSD, dar şi în coaliţia de guvernare, decizii de adoptat în această săptămână, în aşa fel încât săptămâna viitoare să ştim foarte clar dacă păstrăm şi mergem mai departe cu guvernarea, pentru că votul de pe 16 noiembrie a fost un vot foarte clar, legitim, pentru domnul Iohannis ca preşedinte, aşa cum votul din 2012 a fost un vot foarte clar pentru USL ca să guverneze”, a spus premierul Ponta.

Surse din PSD au declarat pentru cursdeguvernare.ro că acest mesaj este adresat în principal UDMR, care dă semne că ar putea să se detaşeze de actuala coaliţie de guvernare. Planul premierului este să se asigure suplimentar de loialitatea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, prin cooptarea PLR la guvernare.

”Imediat după buget, voi propune în discuţia cu coaliţia o restructurare a Guvernului, în aşa încât şi PLR să fie reprezentat la nivel de miniştri în cadrul Guvernului”, a afirmat Victor Ponta.

Cum în momentul în care o nouă formaţiune politică intră în componenţa arcului guvernamental este nevoie de un vot în Parlament pe noua formulă a Guvernului, Victor Ponta şi-ar asigura indirect şi votul de încredere al Parlamentului.

Ciorna restructurării


Restructurarea guvernamentală este în acest moment un proiect plin de necunoscute.

  • În primul rând, e vorba de UDMR, care nu a decis încă drumul de urmat. Rezultatele discuţiilor pe care reprezentanţi ai Uniunii le poartă în paralel cu Puterea şi cu Opoziţia vor fi analizate săptămâna viitoare în interiorul formaţiunii. În acest moment, surse din UDMR afirmă că există un uşor avantaj al curentului favorabil ieşirii de la guvernare. În această situaţie, Victor Ponta ar avea de “oferit” portofoliile Culturii şi Mediului.
  • În al doilea rând, e vorba de PLR, poate cel mai simplu de rezolvat subiect. Surse din interiorul PSD afirmă că liderul formaţiunii este mulţumit cu poziţia de şef al Senatului. Călin Popescu Tăriceanu doreşte, de principiu, pentru PLR, un post ministru, un post de prefect, susţinerea a 2 reprezentanţi ai formaţiunii sale la alegerile (care deocamdată nu se ştie când se vor organiza) pentru locurile vacantate de preşedinte de Consiliu Judeţean şi numiri în fruntea unor instituţii centrale şi locale.
  • În al treilea rând, poate cel mai dificil de realizat, e vorba de stabilirea potofoliile care vor fi restructurate şi de portofoliile care îşi vor schimba titularii. Greutatea acestei intreprinderi vine din faptul că Victor Ponta trebuie să acţioneze fără să agite suplimentar spiritele în interiorul PSD.

Surse din interiorul partidului au descris pentru cursdeguvernare.ro care sunt opţiunile în acest moment:

Ministerul Finanţelor comasat cu Ministerul Bugetului. Previzibilele “corecţii” care vor fi operate proiectului de buget de troica creditorilor vor putea avea ca efect despărţirea de Ioana Petrescu. Sub argumentul eficienţei”, cele două ministere pot fi comasate, eventual cu titular Darius Vâlcov sau un o nominalizare de la PLR.

Se ia în discuție înlocuirea ministrului Orlando Teodorovici – în eventualitatea păstrării ministerului fondurilor europene. Asta pentru că există și posibilitatea desființării ministerului,  Fondurile europene urmând a fi preluate fie de Ministerul Dezvoltării, fie de Ministerul Transporturilor.

Învăţământul superior, cercetarea şi dezvoltarea trec la Ministerul Învăţământului. Dispar titularii de astăzi ai acestor posturi.

Se desfiinţează postul de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, atribuţiile trec la Ministerul de Externe.

Apele, pădurile şi piscicultura trec la Ministerul Mediului dacă UDMR pleacă de la guvernare. Portofoliul rămâne la PSD.

Problemele din PSD

Premierul Victor Ponta încearcă în acest timp să ducă cât mai departe analizele de după pierderea alegerilor prezidenţiale.

„PSD, anul viitor, în primăvară, în ianuarie, în februarie îşi face analizele, cu totul. Vedem ce a mers bine, ce a mers rău, ce lucruri trebuie schimbate, pentru că trebuie schimbate radical o mulţime de lucruri în PSD şi asta vor decide colegii noştri”, a spus marţi, la Parlament, Victor Ponta.

Premierul încearcă ca până la congresul de evaluare să-i izoleze pe cei care doresc ca cineva să plătească pentru pierderea alegerilor prezidenţiale, după formula adoptată luni de Ilie Sârbu, care a impus schimbarea senatorului Şerban Nicolae din Comisia juridică de la Senat după ce acesta a cerut convocarea unui Congres extraordinar al PSD în decembrie.

În interiorul PSD nemulţumirile se îndreaptă în principal împotriva lui Liviu Dragnea, a lui Sebastian Ghiţă şi a lui Ilie Sârbu, cei care au filtrat toate strategiile de campanie electorală. Contestatarii acestui “triumvirat” au la rândul lor probleme: fie nu au capacitatea să coaguleze o mişcare consistentă, fie au ei înşişi (Dan Şova, Marian Vanghelie, Ion Iliescu şi apropiaţii) mari carenţe de credibilitate.

Mesajul pentru partid lansat marţi de Victor Ponta a fost: “Până la Congres, PSD, dacă vrea să câştige din nou în 2016 alegeri locale şi parlamentare, trebuie să vină cu o nouă strategie, cu un nou proiect. Cu programul actual am câştigat parlamentare, locale, europarlamentare, dar am pierdut la prezidenţiale. E clar: este nevoie de o resetare a structurii, a principiilor, în aşa fel încât în 2016 să avem o ofertă cu care să putem câştiga”.

Sub umbrela acestei “resetări”, Victor Ponta încearcă reaşezarea polilor de influenţă din partidul de guvernământ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: