miercuri

24 aprilie, 2024

17 octombrie, 2018

UPDATE: Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, transmite, că solicitările de sesizare pe OUG pe legile justiţiei sunt analizate de Biroul contencios din cadrul instituţiei, precizând că perioada concediului de odihnă a fost programată în urmă cu șase luni.

Cele două săptămâni de concediu (între 17 și 30 octombrie) pe care le va petrece în SUA, au început miercuri.

Biletele de avion şi serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018, precizează un comunicat al instituției.


În informarea de presă, instituția nu precizează dacă Victor Ciorbea și-a delegat sau nu atribuția de a sesiza CCR pe OUG -uri.

„Referitor la solicitările de formulare a unei excepţii directe de neconstituţionalitate cu privire la O.U.G. nr. 92/2018, Avocatul Poporului afirmă că toate petiţiile având acest obiect, sunt analizate de către specialiştii Biroului contencios constituţional şi recurs în interesul legii, care vor examina argumentele prezentate de petenţi, jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, Curţii Europene a Drepturilor Omului, dreptul comparat în materie, precum şi concluziile Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), după care urmează a fi luată o decizie”, precizează comunicatul.

***

USR și PNL au anunțat miercuri că vor solicita Avocatului Poporului să sesizeze la Curtea Constituțională ordonanța de urgență emisă marți pentru legile Justiției.


Potrivit unei informații primite de cursdeguvernare.ro de la cabinetul lui Victor Ciorbea, acesta a intrat de miercuri în concediu, pentru două săptămâni. În acest interval, el își va sărbători ziua de naștere.

Deputatul Cristian Ghinea, care a venit miercuri la sediul Avocatului Poporului pentru a solicita atacarea la Curtea Constituțională a ordonanței care modifică legile Justiției, spune că oficiali ai instituției i-au spus că Victor Ciorbea a plecat în concediu fără să își delege atribuția de atacare a ordonanțelor.

Avocatul Poporului este singura instituție ce poate ataca ordonanțe de urgență, până când o persoană care se consideră afectată de reglementare va cere în instanță sesizarea CCR.

În 2015, Victor Ciorbea a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse, prin OUG, Legii insolvenței, înainte ca acestea să intre în vigoare.

Luni, Senatul a aprobat, în calitate de cameră decizională, un proiect legislativ pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, care prevede că persoana care se află la conducerea instituției va primi pensie specială, care poate fi cumulată cu salariul.

Stelian Ion, membru USR în comisia juridică a Parlamentului, a explicat că sunt mai multe elemente de neconstituționalitate în această OUG 92, dar iese în evidență că „printr-o ordonanță de urgență se afectează regimul juridic de funcționare a unei instituții fundamentale a statului român, care este Ministerul Public. Este interzis asta prin Constituție.”

„Victor Ciorbea nu are absolut niciun motiv să stea deoparte. Dacă va face acest lucru, nu își respectă funcția și înseamnă că face pe față jocul celor de la putere (…) Avocatul Poporului nu este doar Victor Ciorbea, este o instituție. El poate fugi, nu și instituția”, a precizat el.

Ordonanța intră în vigoare joi, odată cu Legea 242 privind modificarea Statului magistraților și pune două condiții cu potențial exploziv pentru DNA:

  • crește vechimea minimă necesară procurorilor DNA, de la opt ani (în modificările legislative), și șase ani, în prezent, la 10 ani
  • toți procurorii anticorupție trebuie să ocupe postul prin concurs (până acum se făcea prin analizarea dosarul de activitate și un interviu)

Aceasta ar însemna ca toți procurorii de la DNA să fie dați afară, iar unii dintre ei să rămână fără job, întrucât nu au unde să se întoarcă, cât timp nu sunt dleegați la Direcția Anticorupție.

Ordonanța precizează clar că cele două noi reguli se aplică de joi, 18 octombrie, când va intra în vigoare reglementarea:

Articolul 7 al OUG

Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Specialiștii spun că schimbarea regulilor pentru cei deja angajați la DNA este neconstituțională. Până se va lămuri acest lucru, activitatea DNA va fi însă blocată.

Situația este gravă și al DIICOT, unde intrarea se făcea prin concurs, dar unde există 50 de procurori care nu au vechimea de 10 ani, ceea ce înseamnă că riscă să plece 20% din perosnal (există 93 de procurori în structura centrală și 177 în teritoriu).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: