joi

28 martie, 2024

8 mai, 2018

Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a spus marţi, în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, că înregistrările făcute de Dragoş Pătraru reprezintă săvârşirea acţiunii de violare de viaţă privată, iar despre afirmaţia sa la adresa unei colege, pe care a numit-o “cap de porc”, a spus că este o “uzanţă” a colegilor din media de a-şi atribui porecle.

Doina Gradea a fost invitată la audieri în Parlament după ce Dragoș Pătraru, realizator al emisiunii ”Starea Nației” de la TVR, a acuzat presiunile politice care se exercită în instituție și a postat pe site-ul său înregistrăzi care să îi susțină afirmațiile.

Șeful TVR a citit de pe foaie ce avea de spus în faţa comisiei, după care a părăsit sala fără a oferi vreo declaraţie presei.


Reacția lui Dragoș Pătraru:

„Uau! Practic, ce se întâmplă acum în Comisia de Cultură este mult mai grav pentru democraţie decât comportamentul doamnei Doina Gradea faţă de angajaţii SRTv. Incredibil! S-a votat, la propunerea Dianei Tuşa, de la PSD, cu 8 voturi pentru, 4 împotrivă şi o abţinere, ca doamna Gradea să spună ce are de spus şi apoi să plece, fără să i se poată adresa întrebări. Nici Coldea n-a reuşit asta, fabulos! Eu refuz să cred că aşa ceva se întâmplă. Cum am spus şi în emisiune, Ceauşescu ar fi invidios, fete şi băieţi!”, a scris Dragoș Pătraru pe pagina sa de Facebook.

Nu este clar de ce s-a mai organizat ”audierea”, din moment ce PSD a decis deja cine are dreptate. A explicat, prea transparent, deputatul Damian Florea, proaspăt membru de partid: ”Eu consider că nu este bine să pierdem timpul dnei președinte despre ce s-a spus pe surse, când dumneai are treabă. Tot noi am investit-o cu această funcție, cu încrederea noastră. Mi se pare inoportună această audiere.”

Potrivit News.ro, conținutul declarației citite în fața deputaților este:


Am fost permanent criticată de anumiţi oameni din media, fără drept de apel, fără vreun motiv anume. Am fost jignită continuu, profesional, de aceşti oameni, lăsând loc unor comentarii care s-au constituit în jigniri personale ce mi-au afectat întreaga imagine. Toate acestea în numele dreptăţii, al libertăţii de exprimare, al dreptului de a critica. (…) Dacă eu, ca orice om, comentez în discuţii private, aşa cum toţi colegii din media o fac, sunt blamată total, crucificată şi nimeni nu se întreabă cum e posibil să mai fim ascultaţi, înregistraţi nelegal, la aproape 30 de ani de la Revoluţie.

Referitor la discuţia privată pe care am avut-o, înregistrată nelegal de domnul Pătraru, menţionez faptul că referirea mai puţin academică pe care am făcut-o la adresa unei colege, pentru care mi-am cerut scuze şi îmi cer scuze încă o dată, este o uzanţă a colegilor din media de a-şi atribui diverse porecle.

Şi eu am o poreclă, e posibil să am mai multe. Îmi cer scuze public încă o dată faţă de această colegă. Nu am vrut să îi lezez imaginea, fiind o discuţie absolut privată. Din păcate, am constatat după analiza efectuată în ultima perioadă cu privire la activitatea domnului Pătraru atât pe blog, cât şi în cadrul emisiunilor produse şi difuzate de TVR, că dumnealui încalcă în mod flagrant (contractul – n.red.) şi constat un număr foarte mare de obligaţii asumate prin contractul încheiat cu SRTv, cu ceva timp înainte de numirea mea la conucerea Societăţii.

Am mai constatat că niciuna din susţinerilor domnului Pătraru cu privire la o presupusă cenzură sau măsuri opresive dispuse împotriva angajaţilor TVR nu au nicio bază factuală reală, neexistând nicio astfel de măsură disciplinară sau de altfel dispusă de mine.

Faptul că îi spun să facă de sărbători emisiuni mai soft nu înseamnă imixtiune în politica editorială, atâta timp cât nu o fac în cadru formal, ci era pur şi simplu doar o părere, în cadrul unei discuţii private, chiar pe un ton glumeţ de ambele părţi. Dacă tot au fost înregistrate aceste discuţii, se poate vedea acest ton. Timp de şapte luni, domnul Pătraru a avut non-stop, la orice discuţie privată sau în cadru formal aparate de înregistrat, având intenţia de a-şi construi o întreagă campanie de discreditare la adresa mea şi implicit a instituţie.

În concluzie, consider că în realitate, prin acţiunile lui, mi-au fost afectate imaginea, deminitatea, sănătate şi violată viaţa privată. În toată activitatea mea media de până acum am lucrat în echip, am fost inspirată şi am inspirat oameni, însă mintea mea nu a fost niciodată setată că aş putea fi înregistrată de colegi, de oameni cu care lucrezm toate aceste în scopul defăimării mere. Mă simt lezată, crucificată, eu, cea care am fost înregistrată, nu cel care a făcut-o.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: