duminică

21 aprilie, 2024

7 decembrie, 2015

papa franciscVaticanul a desemnat Pricewaterhouse Coopers pentru primul audit din istoria Bisericii Catolice bazat pe standardele contabile internaționale. Potrivit Financial Times, măsura este un semn că Papa Francisc insistă să reformeze economia tulbure a orașului-stat care este afectat în continuare de acuzații de corupție la adresa înalților clerici catolici.

Dioceza Bisericii Catolice din Roma, care a făcut anunțul, afirmă că auditul PwC va demara ”imediat” și că echipa de auditori va colabora cu personalul Secretariatului pentru economie condus de cardinalul australian George Pell.

Verificarea financiară solicitată de Vatican survine la scurt timp după lansarea a două cărți, bazate pe documente financiare secrete, în care înalte fețe ale Bisericii Catolice sunt acuzate de gestionare defectuasă a fondurilor și de fraude financiare.


Cele două cărți nu pun sub semnul întrebării reforma demarată de Papa Francisc, însă l-au presat pe Înaltul Pontif argentinian să adopte măsuri radicale pentru transparentizarea activităților financiare derulate de Dioceză.

În mediul internațional de reglementare dur stabilit după criza financiară din anii 2007-2008, lipsa controalelor financiare interne la Vatican a făcut ca acesta să fie adăugat pe lista neagră a reglementatorilor internaționali, culminând cu excluderea de pe piețele financiare internaționale în 2013.

De la acel moment, începând cu Papa Benedict XVI și continuând cu Papa Francisc, Vaticanul a luptat pentru recâștigarea credibilității economice, iar angajarea unei unei firme de talia PwC pentru un audit extern este o decizie-cheie în acest demers, consideră FT.

Institutul pentru Lucrări Religioase, cunoscut ca Banca Vaticanului, a colaborat în trecut cu KPMG pentru auditarea conturilor sale, iar McKinsey a fost solicitat să ajute la modernizarea operațiunilor de comunicare ale băncii.


Vaticanul a apelat în anii precedenți și la figuri catolice proeminente pentru a-și apăra reputația financiară.

Sir Chris Patten, fost guvernator al BBC Trust, Peter Sutherland, fost procuror general al Irlandei și fost președinte Goldman Sachs International , și Rene Bruelhart, specialist de top în domeniul spălării banilor, care în trecut a absolvit statul Lichtenstein de acuzația că este un paradis fiscal, și-au pus serviciile în slujba Vaticanului în încercarea de a-i apăra administrația.

Auditul PwC, notează FT, ar putea avea un real succes ca urmare a mandatului amplu de investigare a operațiunilor financiare derulate de Dioceza de la Roma, care vor privi inclusiv activități care exced Băncii Vaticanului, cum ar fi situația proprietăților deținute de Vatican, domeniu care nu a mai fost verificat până în prezent.

În toamnă, Vaticanul a anunțat că a încheiat anul 2014 cu pierderi de 26 milioane de euro, principalul țel fiind revenirea pe profit în 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: