Chestiunea

România – cele mai mari costuri de finanțare din statele ECE: perspective de creștere și accentuare a vulnerabilității

Costurile de finanţare ale României şi Ungariei au crescut, în vreme ce ale altor ţări central europene au rămas stabile, în ultima săptămână – cu… Mai mult

12.02.2018

La obiect

UE – probleme în economie: Deficit mare de forță de muncă, rata ocupării a ajuns la un record istoric

Rata ocupării forței de muncă în UE în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani a crescut în mod constant în… Mai mult

12.02.2018

Chestiunea

Reforma ANAF s-a blocat. Banca Mondială: Nu există angajament politic pentru reforme

Banca Mondială a constatat că procesul de modernizare al ANAF s-a blocat imediat după prima etapă a achiziției sistemului de management al veniturilor bugetare, finalizată… Mai mult

12.02.2018

Chestiunea

Cercetarea: dacă mediul privat nu o finanțează, nici statul nu o stimulează. Câteva comparații cu suratele de suferință din Est

România s-a plasat anul trecut pe penultima poziţie între statele membre UE ca pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare. Cu doar 0,48%, ţara noastră… Mai mult

11.02.2018

Varujan Pambuccian / O privire în economia iminentă: De ce este nevoie să schimbăm urgent sistemul educațional

de Varujan Pambuccian , 20.9.2016

varujan-pambuccian1În ultimii ani lumea a intrat într-o epocă nouă, la sfârșitul căreia societatea umană va fi radical diferită de ce este ea azi. Numită de The economist A treia Revoluție Industrială, supralicitată la Forumul de la Davos ca fiind a patra, ea se caracterizează prin ceea ce eu numesc Marea Diviziune Economică.

Există două direcții care au început să se decanteze în ultimii ani și care utilizează tehnologii și modele de business diferite pentru a adresa nevoi diferite.

Prima direcție se caracterizează prin producție sau servicii realizate prin mijloace controlate digital, fie că vorbim despre fabrici robotizate, de agricultură convențională robotizată, de call-center-e construite pe platforme de inteligență artificială, de funcționari, profesori sau medici în anumite specialități – programe de inteligență artificială sau despre fabricație aditivă. Este o direcție care se referă la numere mari. Foarte mari.

În direcția opusă se dezvoltă o industrie de produse și servicii personalizate care se adresează nevoii de a ne simți unici. Aici se concentrază producția de bunuri personalizate, agricultura pe suprafețe mici, de cele mai multe ori agricultura de proprietate intelectuală, serviciile de meditații, mentoring, serviciile medicale și sociale centrate pe caracteristicile absolut specifice ale unui individ cum ar fi cele care își propun modificarea ADN-ului sau realizarea de organe sintetice.

Prima direcție este spațiul de muncă al sistemelor digitale, fie că vorbim de roboți industriali sau capacități mari de fabricație aditivă, fie că vorbim de sisteme de inteligență artificială.
Anul acesta Adidas a deschis două fabrici noi: una în Germania, cealaltă în Statele Unite, adică acolo unde există piețe majore pentru produsele de sportswear. Anul viitor va mai deschide două, în alte două piețe importante: Marea britanie și Franța. Nike a anunțat că este pe același drum.

Sigur, este important să ai producția cât mai aproape de locurile în care ai punctele de vânzare. Pentru că e mai ieftin. Mutarea producției în China s-a făcut în anii 90, pentru că forța de muncă era acolo foarte ieftină. Pentru multe industrii, mai ieftină decât roboții industriali de atunci.

Între timp, roboții industriali au evoluat, au devenit mai ieftini decât forța de muncă asiatică și fabrica se mută înapoi în locul îne se găsește piața de desface, dar se mută fără a angaja oameni ca muncitori pentru că muncitorii sunt în noua economie digitali. Industria de sportswear a anunțat deja disponibilizarea a 1.000.000 de muncitori asiatici în 2017. Fabrica, adusă pe scena economică de Prima Revoluție Industrială se transformă în ceva cu totul nou și odată cu această transformare dispare din peisajul social clasa care a dominat numeric societățile industrializate, clasa muncitoare. Producția pentru piața de masă devine apanajuj câtorva corporații uriașe care își permit această transformare.

În agricultură, acolo unde în statele cu agricultură convențională dezvoltată se părea că forța de muncă a ajuns la un minim, apariția în acest an a utilajelor agricole de tip dronă, utilaje capabile să facă aproape toate operațiunile fără a fi nevoie de oameni, presiunea este de scădere a forței de muncă sub 0,5% (azi ea a ajuns în Statele Unite la 0,7% pe un trend puternic descendent).

În servicii constatăm un fenomen similar, de la înlocuirea casierului de la McDonalds cu sisteme digitale și ideea utilizării unor brațe robotice pentru a pune cartofii prăjiți în pungi la apariția, tot în acest an, a primului teaching assistant – sistem de inteligență artificială la Universitatea Tehnică din Georgia (Statele Unite).

Sistemele digitale preiau masiv locuri de muncă din cele mai variate domenii și produc un număr nesemnificativ de locuri de muncă de înaltă calificare. Este un proces care va duce la scăderea masivă a prețurilor și la o democratizare fără precedent a accesului la bunuri și servicii de serie.

Această uriașă construcție corporatist-digitală va fi apanajul câtorva națiuni, cele care sunt acum consolidate pe piața globală. Nu ne numărăm printre ele.

Tot în acești ultimi ani, au apărut oferte spectaculoase de bunuri de serie mică sau realizate pentru o singură persoană. Sunt mai scumpe, dar răspund nevoii din noi de a ne simți unici prin posesia unui bun sau accesul la un serviciu diferite de cele de masă. Nu este o economie nouă, dar este o economie într-o creștere accentuată și, mai ales, o economie în care lucrătorul uman este esențial. În următorii 10-15 ani, această a doua economie va deveni principalul angajator. Aici găsim toate meseriile tradiționale, de la instalator la profesor și de la hair stylist la medicul personal. Tot aici însă apar meserii noi, unele pe care le putem anticipa, altele pe care imaginația nu le poate intui. Dintre cele pe care le putem anticipa sunt cele de specialist în marketing cu suport digital, chirurg ADN, realizator de blueprint-uri pentru fabricație digitală, specialist în configurarea proceselor de fabricație digitală, specialist în inteligență artificială.

Ce se va întâmpla cu o foarte mare parte dintre oameni? Despre ”societatea oamenilor inutili”

Yuval Harari, profesor de antropologie la universitatea din Tel Aviv spune că dacă prima revoluție industrială a adus pe scena socială clasa muncitoare, a treia revoluție industrială aduce clasa oamenilor inutili. Și eu cred că are dreptate. Și mai cred că pentru orice stat cu mințile în cap perspectiva unui vector social major în zona aceasta este cel puțin una înspăimântătoare.

China este conștientă că va fi prima lovită de această mutație economică majoră și a luat singura decizie inteligentă pe care o putea lua: are deja cel mai mare număr de fabrici robotizate, sperând că dacă va reuși să rămână un actor major în zona producției de bunuri va absorbi mai ușor șocul social. Finlanda se pregătește pentru introducerea venitului universal de bază începând cu anul 2017 ca un proiect pilot în ideea generalizării sale ulterioare. În Elveția ideea a fost respinsă zdrobitor, cu 77% dintre votanți împotrivă, în cadrul unui referendum ce a avut loc în acest an. Franța și Olanda iau în calcul o asemenea abordare în timp ce Germania a respins-o în 2013 în Bundestag caracterizând-o ca irealizabilă. Numai că indiferent de poziționări clasa oamenilor inutili este pe cale să apară în anii ce urmează.

Dincolo de ceea ce se întâmplă azi în lume și de lucrurile care vor urma să se întâmple, cred că mult mai important pentru noi este să încercăm să înțelegem ce se va întâmpla în România și să încercăm să evităm dezvoltarea clasei oamenilor inutili ca un vector social major. Având în vedere realitățile economiei românești un asemenea fenomen este imposibil de abordat.
O creștere a taxelor pentru a asigura un venit fără muncă este de nesuportat de o economie orientată în mod fundamental către outsourcing sau servicii, mai ales că locurile de muncă din ambele domenii se vor eroda consistent în viitorul apropiat.

O lăsare în voia sorții ar duce la crearea condițiilor pentru instaurarea unei dictaturi antitehnologice, complet anacronică și care ar genera o prăpastie între națiunea română și lumea civilizată, doar de dragul asigurării de locuri de muncă la lopată și a revenirii economiei Primei Revoluții Industriale, adică a unei economii precare bazată pe utilizarea masivă a forței de muncă umane. La prima direcție a Marii Diviziuni Economice nu vom avea acces ca jucători și nu vreau să mă lansez într-un discurs nerealist.

Mai rămâne a doua direcție. Dar pentru aceasta avem nevoie urgent de schimbari radicale în sistemul educațional. Este singura șansă pe care o avem ca națiune și ar fi o eroare de neiertat să o ratăm.

Sistemul educațional actual a apărut la mijlocul secolului al XIX-lea din ideile iluminismului și nevoile Primei Revoluții Industriale. Din iluminism a preluat ideea universalității și cea a finanțării publice. Din prima Revoluție Industrială a luat scopul și forma de organizare. Sir Ken Robinson explică foarte clar acest proces și sunt întru totul de acord cu ideile lui.

Scopul sistemului educațional era crearea unui om cu un set solid de cunoștințe căpătate în școală și utilizabile repetitiv și întocmai pe tot parcursul vieții. Modelul școlii a fost și este modelul celei mai de succes instituții de la mijlocul secolului al XIX-lea: fabrica.

Între timp, Prima Revoluție Industrială s-a încheiat demult, fabrica este pe cale să dispară din universul uman, iar omul celei de-A Treia Revoluții Industriale este un om capabil să se adapteze și să creeze utilizând cunoștințe care se îmbogățesc și se schimbă pe tot parcursul vieții. Lucrul acesta este mult mai greu de realizat într-un sistem educațional. Însăși ideea de sistem pare a amenința scopul. Ea vine și în contradicție cu felul în care este percepută școala de către părinți, elevi și profesori, fel extrem de bine fixat în ADN-ul cultural al societăților umane.

Pentru că această criză a sistemului educațional nu este doar o criză românească ci una globală. O criză la care națiuni diferite încearcă să dea răspunsuri diferite. De la ideile excentrice finlandeze care nu vor duce nicăieri la idei extrem de profunde enunțate în spațiul Nord American care, și acolo, se izbesc de mentalul colectiv.

Dacă privim sondajele de opinie făcute în întreaga zonă euroatlantică, și România este foarte bine reprezentată în ele, majoritatea părinților își doresc ca școala să fie un fel de parcare cât mai bine dotată, cu program prelungit și cu reguli stricte și un sistem de securitate bine pus la punct. Majoritatea părinților și elevilor europeni vor materii mai ușoare, cât mai puțin STEM, note mari și o diplomă ca un soi de certificat de intrare în rândul lumii care să garanteze un loc de muncă pe viață într-o corporație mare sau la stat. Lumea în care puteai să-ți dorești așa ceva dispare vertiginos. Ea a fost posibilă datorită tehnologiilor mai puțin avansate ca azi și muncitorului asiatic. Ea nu va mai exista deloc în 10-15 ani, adică atunci când un copil care intră azi în școală devine absolventul ei. Va exista însă o lume cu oameni cu profesii extrem de diversificate și de schimbătoare, cu o mare abundență de produse ieftine pentru toți, dar foarte selectivă atunci când vine vorba de ultimele nivele ale piramidei lui Maslow. O lume a celor care o pot duce înainte și a celor întreținuți de primii.

Este foarte greu de crezut că cele două zone ale societății umane vor trăi într-o armonie perfectă, dar aceasta este o discuție lungă pe care nu vreau să o dezvolt acum. În lumea aceasta nouă, diferența dintre oameni și dintre națiuni va fi dată de un singur lucru: gradul de educare și felul în care ea a fost făcută.

Este extrem de riscant să continuăm cu ideile de standardizare în educație venite din Prima Revoluție Industrială. Cele mai periculoase dintre ele sunt legate de curricula unitară și testele naționale, legate una de cealaltă și venite din gândirea unui număr foarte mic de oameni care le decid pentru parcursul pe termen lung al unei întregi națiuni. Dimpotrivă, abolirea testelor naționale, libertatea curriculară și asumarea riscurilor educaționale de către familie și nu de stat reprezintă, cred eu, singura soluție pentru a diminua masiv riscul social.

Mă tem că societatea românească nu este pregătită pentru așa ceva. Dar asta se întâmplă și pentru că temele majore ale lumii în care trăim nu sunt niciodată discutate în spațiul public invadat de subiecte tabloidale. Și totuși trebuie să începem o asemenea discuție și să încercăm să găsim repede alternative la un sistem care va începe în curând să alimenteze clasa oamenilor inutili.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.9.2016

14 comentarii

 1. Catalin
  20.9.2016, 8:30 pm

  Omenirea a mai trecut prin așa ceva. In timpul imperiului roman, exista o clasa a oamenilor liberi dar fara mijloace de subzistenta. Statul se asigura ca aceștia nu se vor revolta, distribuindu-e gratuit alimente si organizând spectacole de gladiatori. Paine si circ! Imperiul Roman s-a prăbușit tocmai din cauza corupției generate de existenta acestei clase de oameni care constituia o forță importanta de munca nefolosita.

  • Dana Gabriela
   21.10.2016, 3:41 pm

   Catalin Intre antichitate si prezent sunt doua diferente, uriase si interconecate si invers proportionale: populatia globului (ca numar) versus resurse.

 2. stefan
  20.9.2016, 9:16 pm

  Nu e chiar asa. Se vor produce modificari, mereu s-au produs, dar nu va aparea o categorie atat de larga de oameni inutili. Se va reduce probabil programul de lucru, deja se discuta de 4 zile pe sapt, astfel incat tot atat de multi oameni vor lucra, dar vor lucra mai putin.
  Da, Romania are nevoie disperata de o adaptare a invatamantului, dar in sensul in care acesta trebuie sa tina pasul cu dezvoltarea tehnologica. Daca pe piata muncii se cer competente de utilizare computer pt posturile bine platite, atunci trebuie sa ne adaptam, sa ne asiguram ca toti copiii ies din scoala avand aceste competente.

  • Klopo_Tare
   11.10.2016, 9:53 am

   Domnule Stefan, daca intelegeti limba engleza, intrati pe siteuri de tehnologie. Exista roboti care costa doar 20 000 USD si care pot ambala, executa diferite operatiuni tehnologice -ceea ce inseamna ca sunt accesibili chiar si IMM-urilor. Nu mai spun ca daca te pricepi la Arduino iti poti construi si programa tu singur propriul tau robot cu costuri de 10 ori mai mici – adica de circa 2000 E/USD.
   Inteligenta artificiala avanseaza imens datorita gigantilor IT – Amazon, Google, Microsoft, IBM. Casierii, muncitorii din fabrici – deja afectati de primul val de robotizare, ”paralegals” adica specialistii care cauta diverse informatii sau scriu contracte la cabinetele de avocatura, infirmierii, sunt in prima linie al celui de-al doilea val de robotizare. In zece ani milioane de oameni isi vor pierde slujbele – dl. Pambuccian stie ce spune, iar primele previziuni au fost facute prin 1985 – Toffler cu ”Socul viitorului” sau Galbraith cu ”Megatendinte”. Este o simpla chestiune de timp.

  • Klopo_Tare
   12.10.2016, 12:39 pm

   Acum este CHIAR ASA: http://www.capital.ro/fabricile-care-nu-au-niciun-angajat-o-realitate.html

 3. SCARLAT NICOLAE
  21.9.2016, 6:08 am

  Nu pretind că înțeleg suficient aceste idei tulburătoare referitoare la oamenii inutili . Mă gândesc însă că omenirea are nevoie de o nouă frontieră ,eventual în spațiul cosmic, pentru a evita un nou război mondial.

 4. Cetatean
  21.9.2016, 1:30 pm

  Excelent articol! Din pacate, sunt convins de faptul ca foarte putini romani inteleg cu adevarat magnitudinea schimbarii, si astfel reactiile vor fi palide (in cel mai bun caz) sau ostile (in majoritatea cazurilor).

 5. CALIMAN EUGEN
  22.9.2016, 10:51 pm

  1.Este regretabil si perdant pentru noi, ca marii intelectuali si (cu bune aptitudini de) “vizionari economici/sociali”, nu inteleg de ce “societatea romaneasca nu este pregatita pentru asa ceva”.Adica pentru constructia unei “scoli nationale”, capabile sa construiasca viitorul in directia asimilarii celei de a patra revolutii industriale, iar nu a productiei “clasei de oameni inutili”.
  Intradevar, este greu de inteles, ca invatamintul sau oricare alta activitate nationala, nu este perfectibila singular, ci doar SISTEMIC, adica numai impreuna cu toate sistemele nationale.Imbunatatirea incepe insa (prioritar) cu cea a economiei, care este motorul de “tractare” a celorlalte, deoarece orienteaza mersul tuturor lucrurilor, produce resursele materiale si financiare necesare schimbarii pozitive, iar pentru invatamint interesul elevului/studentului de a invata, spre a fi competitiv pentru locurile de munca.Scoala/universitatea devin si ele interesate de performanta, deoarce aceasta se masoara précis, “matematic”, prin numarul de absolventi angajati in profesia respectiva imediat dupa absolvire.Tocmai de aceea, scoala romineasca a ramas asa cum stim, economia fiind stagnanta, cu lipsa a 5 milioane de locuri de munca, incit absolventii se angajeaza (in special) ca someri la AJPFM sau capsunari in Vest.
  2.Neintelegera principalului deziderat al scolii, adica dezvoltarea economica ca motorul propasirii sale, ne pune in situatia de a trece peste inexistenta economiei si industriei nationale, cu simple constatari, ca nu sintem pregatiti pentru viitorul sumbru pentru tarile esuate economic. Principalul lucru care ar trebui sa stea in atentia si preocuparile acestor “vizionari”, este faptul ca nu numai ca nu sintem pregatiti pentru a patra revolutie industriala, dar odata cu pierderea economiei si industriei nationale, am PIERDUT insasi cele “trei revolutii industriale” anterioare!Fara reconstructia economica si industriala NATIONALA, de care nu vorbeste nici un vizionar, cum putem recupera revolutiile industriale pierdute, ca sa trecem organizatoric, material, tehnic, “organic” la a patra revolutie industriala?
  3.Apoi, vizionarii nu inteleg, ca reconstructia economica si industriala este oportuntatea nr.1 a Romaniei si trebuie sa constituie obiectivul fundamental al unui “proiect de tara”.Adica sa se renunte la strategia “strategiilor pe domenii sau pe tara”, toate fiind doare “teoretice” si “geografie economica”, iar singurul obiectiv al acestui proiect de tara, sa fie reconstructia economica si industriala nationala, ca mod obiectiv de recuperare a celor “trei revolutii industriale” pierdute.In lipsa acestora nu putem realiza nici o “PREGTIRE”, pentru o a patra revolutie industriala…

 6. din America
  24.9.2016, 5:43 am

  Pambuccian este o figura umila in parlamentul romanilor . Este sluga perfecta a celor aflati la putere , un individ incovoiat si lipsit de rusine . Cine sunt nevolnicii care-l trimit mereu in parlament pe acest lefegiu ? ? ?

  • Klopo_Tare
   13.10.2016, 12:58 pm

   Deci esti incapabil sa raspunzi punctual la subiectul in discutie si ataci persoana. Tipic postacilor si trolilor Sovietskii Soyuz

 7. Daniel Mois
  3.10.2016, 1:20 pm

  Societatea romaneasca este mai pregatita ca niciodata. Educatia alternativa deja functioneaza. Doar ca nu va fi pentru to(n)ti, ci numai pentru VARFURILE piramidei lui Maslow! Gata cu egalitarismul.

 8. Bogdan
  14.10.2016, 4:33 pm

  Este evident ca Romania este condamnata sa nu poata raspunde la asemenea provocari, cu o clasa politica care, chiar si cu cele mai bune intentii, este inepta in a pune in aplicare macar niste principii elementare care sa ajute societatea sa se pregateasca ca lumea in IT.
  Exemplu concret: avem scutirea la plata taxelor pentru programatori. Totul foarte bun, incurajam productia de software. Dar, atentie, incurajam doar la companiile existente! Un start-up cu programatori va plati taxe intregi in primul an de activitate pentru ca aplicarea scutirii se face doar in conditiile existentei unui venit de 10,000 USD per programator, in anul trecut!!! Pai, la un start-up nu exista ANUL TRECUT!

  Si, atunci, ce sa mai cerem de la inovatia romaneasca daca o intampinam inca din primul an cu un cap fiscal in gura?

 9. Alexx
  10.11.2016, 8:20 am

  … Ca de obicei, d-l Pambuccian delireaza scenarii apocaliptice. Acum 3-4 ani umplea internetul cu parerile lui semidocte despre revenirea la etalonul aur, “singura” solutie pentru sistemul economic mondial.

  Acum, trage dansul un semnal de alarma vis-a-vis de oamenii inutili – dintre care cel dintai este el.

  As dori sa punctez in primul rand faptul ca referendumurile citate de autor (Elvetia, Germania, etc) nu au avut nici un fel de legatura cu epoca robotilor sau cu oamenii inutili. Nici nu ar avea de ce – Elvetia si Germania sunt tari cu cetateni foarte bogati (relativ vorbind la nivel mondial).

  Apoi, as ruga cititorii, dar si autorul, sa raspunda la intrebarea:
  daca a inceput inlocuirea oamenilor cu masinile, cum se face ca nu creste somajul pe nicaieri, ba din contra… ?

 10. Bula N Escu
  13.12.2016, 5:57 am

  Las aici un link pt cine are curiozitatea si rabdarea sa citeasca, explica de ce premisele d-lui Pambuccian sunt corecte, dar concluzile nu.

  http://lesswrong.com/lw/hh4/the_robots_ai_and_unemployment_antifaq/

  Pe scurt, revolutii in automatizare au fost destule, si chiar mai bruste si cu mai mult impact decat cea pe care o traversam (motorul cu aburi, razboaiele de tesut, autobomilele, Ford model T in special) si nu s-a soldat niciodata cu clase sociale inutile.

Lăsați un comentariu


Stiri

135 de procurori din DNA acuză: Cererea de revocare a șefei DNA, bazată pe neadevăruri și pe supoziții

Vladimir Ionescu

Un număr de 135 de procurori anticorupție cer Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apărarea reputaţiei profesionale şi a independenţei procurorilor, după afirmațiile făcute în ultima… Mai mult

Stiri

Document / Raportul integral al ministrului Tudorel Toader, aproape identic cu sinteza prezentată la televizor

Vladimir Ionescu

Cu o întârziere de peste 20 de ore, Ministerul Justiției a urcat pe site Raportul prezentat joi seara de Tudorel Toader și care conține cele… Mai mult

Stiri

Firmele de cadastru se revoltă contra statului

Razvan Diaconu

Modificări preconizate la legea cadastrului din 1996 vor obliga firmele din domeniu să facă operațiuni de înregistrare sistemică, plătite cu 60 de lei pe imobil,… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană: Urmărim cu atenție procedurile declanșate împotriva șefei DNA. Klaus Iohannis: Sumarul prezentat nu mi-a schimbat opiniile

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a reacționat vineri, după ce ministrul de Justiție a cerut revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA, transmițând printr-un comunicat că executivul comunitar… Mai mult

Stiri

Fost judecător al Tribunalului UE, despre raportul lui Tudorel Toader: Niciunul dintre cele 20 de puncte nu are susţinere juridică sau raţională

Vladimir Ionescu

Profesorul Valerius Ciucă (foto), de la Facultatea de Drept din Iaşi (unde este rector suspendat Tudorel Toader) și fost judecător la Tribunalul Uniunii Europene, consideră… Mai mult

Stiri

ASF: Tariful de referinţă mediu al polițelor RCA a crescut cu 9 – 11%

Adrian N Ionescu

Tariful de referinţă mediu ponderat în funcţie de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, în creştere cu 9%… Mai mult

Stiri

Laura Kovesi, prima reacție: Voi urma procedura și mă voi prezenta oricând să răspund punct cu punct afirmațiilor ministrului

Vladimir Ionescu

Laura Codruţa Kovesi va urma procedura legală şi va răspunde, “punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministru”, se arată într-un comunicat al DNA transmis… Mai mult