joi

25 aprilie, 2024

9 iulie, 2016

nato varsoviaȘefii de state și de guverne participanți la reuniunea Consiliului NATO de la Varșovia au emis la finalul lucrărilor o declarație care conține toate măsurile şi acţiunile care se vor lua în viitorul apropiat  pentru pregătirea Alianţei de a face faţă provocărilor, indiferent dacă vin de la Sud sau Est.

O declarație în 13 puncte, cu câteva elemente foarte clare :

  • Decizia de sporire a prezenței la granița de Est a NATO, cu menținerea unui echilibru: 4 batalioane dislocate în nord-est și cu brigada multinațională în sud-est.
  • Aprofundarea parteneriatelor din regiunile Mării Negre, Mării Baltice și din Balcanii de Vest.
  • În lipsa unei perspective clare, deocamdată, pentru aderare, suport suplimentar furnizat Ucrainei și Georgiei și continuarea sprijinului acordat Republicii Moldova.
  • Contribuție efectivă la rezolvarea crizei migrației din Marea Egee și suport suplimentar eforturilor internaționale care se desfășoară în Marea Mediterană.
  • NATO va spori formarea și consolidarea capacităților pentru Iraq iar flota aeriană NATO AWACS va fi la dispoziția Coaliției ce luptă în Orientul Mijlociu împotriva Statului Islamic.

Și un mesaj foarte clar adresat Rusiei: ”Continuăm să credem într-o relație constructivă cu Rusia, atunci când acțiunile acesteia o vor face posibilă.”

Textul complet al declarației :


(sublinierile aparțin redacției, textul postat pe pagina oficială NATO suferă modificări):

1. Astăzi, națiunile noastre se confruntă cu un număr nemaiîntâlnit de provocări de securitate care includ terorismul care a lovit puternic în multe dintre țările noastre; acțiunile Rusiei, în special în Ucraina, care subminează ordinea bazată pe reguli din Europa; și instabilitatea din Orientul Mijlociu și din Nordul Africii. Suntem uniți și acționăm uniți pentru a asigura apărarea teritoriului, populației și valorilor comune. Uniți prin legături transatlantice durabile și de angajamentul față de democrație, libertate individuală, drepturile omului și domnia legii, NATO va continua să depună eforturi pentru asigurarea păcii, securității și stabilității în întreaga zonă Transatlantică, în concordanță cu principiile Cartei Națiunilor Unite.

2. Datorită deciziilor pe care le luăm aici, la Varșovia, decizii explicate în detaliu în comunicatul nostru, NATO va fi mai puternică în apărare și în descurajare și va face mai multe pentru a proiecta stabilitate dincolo de frontierele noastre.

3. Apărarea colectivă rămâne responsabilitatea fundamentală a NATO. Descurajarea și apărarea noastră se bazează pe un mix adecvat de capabilități nucleare, convenționale și anti-rachetă. Am îmbunătățit deja viteza de reacție și capabilitățile NATO, iar bugetele de apărare ale Aliaților încep să crească potrivit angajamentelor asumate în Țara Galilor.


4. Facem acum pași suplimentari pentru a întări capacitățile de descurajare și de apărare împotriva amenințărilor apărute din orice direcție. Implementând Readiness Action plan decis în Țara Galilor, vom spori prezența forțelor noastre în partea de Est a Alianței. Creștem capacitatea de apărare și de rezistență în fața atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride. Și accelerăm capacitatea de apărare împotriva atacurilor balistice provenite din afara zonei Euro-Atlantice.

5. Toate acestea sunt măsuri defensive, proporționale, transparente și în deplin acord cu legislația Alianței și cu angajamentele politice, care demonstrează respect pentru cadrul legal european al arhitecturii de securitate. Rămânem angajați principiilor de control al armamentului, dezarmare și neproliferare.

6.NATO nu reprezintă o amenințare pentru nicio altă țară. În acest spirit, rămânem pregătiți pentru un dialog semnificativ cu Rusia, căreia să îi comunicăm clar poziția noastră, și, ca primă prioritate, dorim să minimalizăm riscurile unor incidente militare, inclusiv prin transparență reciprocă. Continuăm să credem într-o relație constructivă cu Rusia, atunci când acțiunile Rusiei o vor face posibilă.

7. Dacă vecinii noștri sunt mai stabili, noi suntem mai în siguranță. Această abordare este cu atât mai relevantă astăzi, în lumina arcului de instabilitate de lângă granițele noastre. Suntem uniți și solidari împotriva terorismului, care reprezintă o o amenințare directă și imediată la adresa națiunilor noastre și a comunității internaționale. Suntem gata să facem mai mult pentru ca partenerii noștri să fie mai în siguranță, să fie apărați împotriva terorismului și să devină mai rezistenți la atacuri.

8. În acest sens, NATO va intensifica dialogul politic și cooperarea practică cu partenerii din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. NATO va spori formarea și consolidarea capacităților pentru Iraq iar flota aeriană NATO AWACS va fi la dispoziția Coaliției ce luptă împotriva Statului Islamic. NATO va contribui efectiv la rezolvarea crizei migrației din Marea Egee și este gata să acorde suport suplimentar eforturilor internaționale care se desfășoară în Marea Mediterană, cu măsuri complementare și cu măsuri de cooperare cu Uniunea Europeană. Și vom continua să acordăm ajutor Afghanistanului, un partener în fața căruia am asumat angajamente pe termen lung.

9. Credem într-o Europă unitară, liberă și în pace. NATO va asigura suport suplimentar Ucrainei și Georgiei și va continua să sprijine Republica Moldova. Vom aprofunda angajamentele noastre cu partenerii din regiunile Mării Negre și Mării Baltice și din Balcanii de Vest. Păstrăm de aemenea operațiunea noastă importantă din Kosovo.

10. Parteneriatul strategic dintre NATO și UE este din ce în ce mai esențial pentru securitatea statelor noastre și a zonei Euro-Atlantice. Accelerăm din acest motiv cooperarea NATO-UE pentru apărare împotriva amenințărilor hibride, prin operațiuni în Mediterană și ajutând partenerii să își asigure propria securitate.

11.Rămânem consecvenți politicii de ”uși deschise”, care a contibuit la întărirea Alianței și a securității Euro-Atlantice. Așteptăm cu nerăbdare să urmăm bun venit în comunitatea noastră de valori a celui mai nou membru, Muntenegru.

12.Plătim tribut bravilor bărbați și femei în uniformă care servesc sau au servit sub comanda NATO. Datorăm solemnă recunoștință acelora care și-au pierdut viața sau au fost răniți în timp ce protejau securitatea nostră.

13. Alianța noastră se confruntă cu provocări complexe și în evoluție de securitate. NATO va continua să evalueze schimbările din mediul de securitate și va continua să se adapteze pentru a își juca rolul esențial, care se bazează pe puternicele legături transatlantice care unesc statele noastre.

(Descărcați AICI varianta finală a Declarației)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: