marți

26 martie, 2024

21 februarie, 2013

Petrom a avut anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

În precedentul exerciţiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei şi vânzări de 22,614 miliarde lei.

„După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi şi al accentului pus pe excelenţă operaţională. În activitatea operaţională, am compensat în mare măsură declinul natural al producţiei de hidrocarburi şi am urmărit oportunităţile de explorare, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi şi am realizat îmbunătăţiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare” , a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul de prezentare a rezultatelor înregistrate anul trecut, citat de MEDIAFAX.


Investiţiile Petrom au urcat anul trecut cu 3%, la 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), de la 4,803 miliarde lei în 2011.

Ea a menţionat că estimările preliminare ca urmare a forării primei sonde de explorare offshore la mare adâncime, în parteneriat cu ExxonMobil, la începutul anului 2012, indică o descoperire de gaze.

„Am iniţiat, de asemenea, cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime. În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Vânzările consolidate au crescut cu 16% comparativ cu 2011, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, potrivit Petrom.


Vânzarile din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M) au reprezentat 82% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie (G&E) au reprezentat 14%, iar cele din Explorare şi Producţie (E&P) aproximativ 4%.

„EBIT-ul grupului a atins valoarea de 5,662 miliarde lei, cu 15% mai mare decât în 2011, în principal datorită evoluţiei favorabile a preţurilor şi a diminuării elementelor speciale (2011 a fost afectat de amenda primită de la Consiliul Concurenţei) precum şi datorită scăderii cheltuielilor de explorare. EBIT CCA excluzând elementele speciale a crescut la 5,855 miliarde lei în 2012. EBIT CCA excluzând elementele speciale este recalculat după eliminarea efectului net al pierderilor din elemente speciale de 362 milioane lei şi a câştigurilor din deţinerea stocurilor, de 169 milioane lei”, se mai arată în raport.

Petrom a contribuit anul trecut cu peste 40% la profitul grupului austriac OMV

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câştigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol şi gaze, care a consemnat un avans de 24% faţă de anul 2011.

În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Câştigul EBIT ajustat pentru factori excepţionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro.

Preţul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.

OMV Petrom vrea să plătească dividende din profitul record şi să investească 1 mld. euro în acest an

Compania OMV Petrom (SNP) intenţionează să plătească dividende din profitul record de 3,95 miliarde lei (885,5 milioane euro) înregistrat anul trecut şi să bugeteze investiţii de peste un miliard de euro în 2012.

Propunerile vor fi supuse aprobării Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor, arată Petrom în raportul privind rezultatele de anul trecut, fără să precizeze valoarea vizată a dividendelor.

În anul precedent, compania a realizat investiţii de 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), cea mai mare pondere, de 76%, respective 3,75 miliarde lei, fiind alocată segmentului de explorare şi producţie. Fondurile au fost direcţionate către forajul sondelor de dezvoltare, lucrări de reparaţii capitale, operaţiuni de adâncime, instalaţii de suprafaţă şi proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor.

Pentru 2011, compania a distribuit dividende de 1,76 miliarde lei (circa 400 milioane de euro), dintr-un profit de 3,76 miliarde lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: