joi

28 martie, 2024

25 noiembrie, 2015

kovesi-la-bilantul-dnaValoarea totală a mitelor și a foloaselor necuvenite din dosarele investigate anul acesta de către DNA este de aproximativ 100 de milioane de euro, iar echivalentul confiscărilor din acest moment este de 275 milioane de euro, a declarat miercuri procurorul-șef Laura Codruța Kovesi, într-un interviu acordat Digi24.

Declarațiile procurorului-șef DNA:

 

  • De multe ori, cei anchetați sunt mai afectați de faptul că li se pun bunurile sub sechestru decât că stau 30 de zile în arest.
  • În 2015 au fost și sunt în lucru 10.200 de dosare. Numărul procurorilor – 100.
  • Valoarea mitelor și a foloaselor necuvenite din dosarele cercetate de DNA în 2015 – aproximativ 100 de milioane de euro
  • Bunurilor confiscate în acest moment au o valoare totală de circa 275 milioane de euro
  • Domeniile prioritare pentru DNA: educație, sănătate, achiziții europene.
  • În ultimii cinci ani au fost trimiși în judecată peste 100 de magistrați, mulți dintre ei au fost deja condamnați definitiv. „Este greu să explicăm de ce se comit totuși aceste fapte pentru că salariile s-au majorat”.
  • Peste 60% dintre pedepsele date magistraților sunt cu suspendare. Severitatea pedepselor a început să crească, mai ales în dosarele care au impact în societate
  • Rata de condamnare în dosarele de corupție este peste de 90%, mult peste media europeană, de 70%-75%.
  • Doar 1% din achitări sunt imputabile procurorilor.
  • În 2015, numărul sesizărilor de corupție de la cetățeni a crescut cu 45%, comparativ cu anul anterior.

Anul acesta a avut loc o controversă între DNA și ANAF în legătură cu recuperarea prejudiciilor din dosarele DNA. Instituția subordantă Ministerului de Finanțe este cea care se ocupă de recuperarea efectivă a bunurilor a căror confiscare este stabilită de instanță.


În Raportul anual de activitate al DNA, la a cărui prezentare a participat şi premierul Victor Ponta, se precizează: “Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310 milioane de euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: