joi

18 aprilie, 2024

13 iulie, 2016

dorneanuValer Dorneanu (foto) a fost ales miercuri președinte al Curții Constituționale. Votul secret al magistraților pentru această poziție a avut loc în prima ședință în actualul format, după ce noii judecători CCR – Livia Stanciu, Marian Enache și Attila Varga – au depus  jurământul într-o ceremonie desfășurată la Palatul Cotroceni.

Mandatul unui judecător CCR este de 9 ani, iar cela al președintelui Curții este de 3 ani.

Valer Dorneanu nu a dorit să dezvăluie nici cu câte voturi a fost ales (potrivit procedurii, președintele este votat de membrii CCR) și nici dacă a avut contracandidat. Conform unor surse, ar fi candidat și Livia Stanciu.


Întrebat dacă voturile colegilor săi judecători au fost motivate de formațiunile care i-au susținut pentru funcția de judecători constituționali, Valer Dorneanu a răspuns: „Zic ca au fost voturi strict profesionale și umane. Cei care venim aici avem o clauză de ingratitudine față de cei care ne-au propus. Suntem judecători ai Curții Constituționale, obligați să respectăm Constituția și să impunem respectul ei, să nu existe nici măcar încercări de influență asupra Curții Constituționale”.

Scurta sa declarație anunță o schimbare de abordare la CCR. Curtea Constituțională „nu se poate depărta” de rolul de arbitru, a spus acesta, adăugând: Dar nu vrem să fim arbitru de ring, ci arbitru constituțional. Că unii ne-au transformat în arbitru de ring”. A refuzat să facă alte precizări.

Dorneanu (72 de ani) a fost numit la CCR de Camera Deputaților, cu sprijinul PSD și UDMR, în 2013, după ce timp de 3 ani a fost Avocat al Poporului, post în care a fost numit tot de Parlament și tot la propunerea social-democraților.

Între 1967 și 1974, a fost procuror la procuraturile locale din sectoarele 5 si 6 ale municipiului Bucureşti, apoi expert pe probleme de legislaţia muncii la UGSR (sindicatul de pe timpul regimului comunist).


După 1990 a intrat în politică și a devenit unul dintre liderii importanți ai social-democraților, formațiune ce l-a răsplătit numindu-l în diferite demnități publice foarte importante.

A fost deputat PSD (în 2000-2008) și chiar președinte al Camerei Deputaților.

Discursul președintelui Iohannis la învestirea celor trei noi judecători CCR

„Vă doresc tuturor să contribuiţi la conturarea Curţii Constituţionale ca un pol de stabilitate în arhitectura constituţională a statului, inclusiv prin jurisprudenţă clară, coerentă și predictibilă. Vă îndemn să aveţi permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă şi am toată convingerea că veţi onora cu demnitate magistratura care vă este încredinţată! Felicitări și succes noilor judecători ai Curții Constituționale a României!”, a spus președintele Klau Iohannis la ceremonia de învestire în funcție a celor trei magistrați.

„În cei 25 de ani de când există, Curtea Constituțională s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituție. Ea a contribuit la explicarea și punerea în aplicare a unor principii de bază ale constituționalismului modern, cum ar fi cooperarea loială între autoritățile publice, protejarea cetățenilor de orice amenințări la adresa drepturilor și libertăților lor și, mai ales, întărirea integrității și a transparenței în viața politică. Deseori, Curtea a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ și chiar a vieții publice din România la valorile și principiile juridice promovate în spațiul european și internațional”, a mai adăugat șeful statului.

Trei noi judecători la CCR

judecatori noi ccr livia stanciu varga enache

Miercuri, 13 iulie, au încetat mandatele a trei dintre magistrații Curții Constituționale:

  • Valentin-Zoltan Puskas – numit de Senat, la propunerea UDMR
  • Tudorel Toader – numit de Camera Deputaților la propunerea PNL și
  • Augustin Zegrean – numit de fostul președinte Traian Băsescu

În locul acestora, au fost numiți:

  • Livia Stanciu – din partea Președinției
  • Marian Enache – din partea Senatului
  • Attila Varga – din partea Camerei Deputaților

Numirea judecătorilor de la CCR

  • CCR are nouă magistrați: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
  • Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător. Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.
  • Mandatul magistraților CCR este de nouă ani.

Cine sunt noii membri

livia stanciuNăscută în 1956, Livia Stanciu urma să-și încheie anul acesta al doilea mandat în fruntea instanței supreme, ultimul posibil.

Ea a fost procuror și, din 1994, judecător în Galați, iar până în 2007 când a fost numită la ICCJ.

Livia Stanciu a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase în Trofeul Calității, din cel care a pronunțat sentința în Dosarul referendumului (Liviu Dragnea) și în Dosarul Valiza (Gigi Becali).

marian enache

Marian Enache (foto), deputat independent (fost UNPR), a fost ales de senatori, cu 80 de voturi pentru și 37 împotrivă, pentru a-l înlocui pe Valentin-Zoltán Puskás.

Marian Enache a terminat Facultatea de Drept în 1977, iar între 1990 și 1992 a fost deputat și vicepreședinte FSN (strămoșul actualului PSD).

A mai fost deputat (PSDR), între 1996 și 2000. În 2012 a fost ales în Camera Deputaților, din nou,  dar ca reprezentant al UNPR.

Marian Enache a fost și consilier al președintelui Ion Iliescu, fiind considerat la vremea respectivă un apropiat al acestuia, iar între 1993 și 1996 a ocupat postul de ambasador în Republica Moldova.

attila vargaAttila Varga (foto) îl înlocuiește pe Tudorel Toader, care a avut o carieră academică și a obținut titlul de profesor universitar în 2003 (decan al Facultăţii de Drept – Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, din ianuarie 2004).

Deputatul UDMR Attila Varga a fost desemnat de Camera Deputaților, cu 254 de voturi pentru și 3 împotrivă.

Născut în 1963, Attila Varga a absolvit în 1986 Facultatea de Drept din cadrul Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. A fost jurisconsult până în 1990, iar de 27 de ani este deputat UDMR.

Cine sunt ceilalți șase magistrați ai CCR:

Daniel Morar – fost procuror-șef al DNA (numit de fostul președinte Traian Băsescu)

Ștefan Minea – profesor universitar, fost șef al catedrei de drept public de la Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (a fost desemnat de PDL)

Valer Dorneanu – a fost procuror înainte de Revoluție, apoi expert la UGSR (sindicatul din timpul comunismului). După 1990 a devenit consilier al lui Ion Iliescu și apoi deputat PSD (a fost susținut la CCR de PSD)

Mona Pivniceru – judecătoare și fost minsitru al Justiției, apropiată a condamnaților Relu Fenechiu și Mihail Vlasov (a fost propusă la CCR de către PNL)

Petre Lăzăroiu – a fost jurisconsult până în 1990, după care a devenit judecător financiar  la Curtea de Conturi. Din 2004 a devenit avocat, până în 2008, când Traian Băsescu l-a desemnat judecător constituțional

Simona Maya Teodoroiu – fost secretar de stat în Minsiterul Justiției și la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), ea l-a înlocuit anul trecut pe Toni Greblă (acuzat de DNA de fapte de corupție). La CCR a fost propusă de PSD.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Punctez aici doar faptul ca V. Dorneanu va fi printre juristii adevarati ai C.Constitutionale si fac „trimiterea” la portalul „ZIARE.COM”, unde am cautat (prin comentariu), sa conturez o imagine cit mai cuprinzatoare asupra unui fost coleg de clasa (la scoala primara si in clasa 11-a de liceu), ajuns apoi, mare om politic si jurist…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Punctez aici doar faptul ca V. Dorneanu va fi printre juristii adevarati ai C.Constitutionale si fac „trimiterea” la portalul „ZIARE.COM”, unde am cautat (prin comentariu), sa conturez o imagine cit mai cuprinzatoare asupra unui fost coleg de clasa (la scoala primara si in clasa 11-a de liceu), ajuns apoi, mare om politic si jurist…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: