vineri

19 aprilie, 2024

30 iunie, 2016

cameron jinping
Xi Jinping și David Cameron – octombrie 2015, într-un pub din Londra

În octombrie 2015, președintele chinez, Xi Jinping, și premierul britanic, David Cameron, sărbătoreau stabilirea a ceea ce presa din regat a numit „relația de aur” dintre cele cele două state. Acum, analiștii se întreabă dacă prietenia dintre regimul de la Beinjing și Londra, care ar fi urmat să aducă sume imense Marii Britanii și un pod în Europa, Chinei, va rezista Brexitului.

Marea Britanie a fost atunci acuzată că face compromisuri pentru a obţine investiţii despre care oficialii de la Londra spuneau că stimula un deceniu de creștere.

Chinezii au promis atunci să construiască o nouă centrală nucleară în sud-vestul Angliei, o linie ferată de mare viteză și un centru comun de cercetare spațială.


Ministrul britanic de Finanţe George Osborne, artizanul acestei relații speciale, le promitea cetățenilor Regatului transformarea City-ului într-un pod între China şi pieţe occidentale și concretizarea ambiției Londrei de centru major de tranzacţionare a yuanului.

Pentru această poziție, de hub de tranzacționare a renminbiului, Londra este concurată de Frankfurt şi Paris, capitale ce ar putea fi avantajate după ieșirea Marii Britanii din UE.

În noua situație, proiectele de infrastructură nu vor fi afectate, dar cele privind serviciile financiare sunt în pericol, a declarat pentru Reuters Andrew Naylor, director executiv al companiei de consultanță Cicero Group.

Regatul trebuie să se concentreze acum el însuși pe relația cu Europa – pe obținerea accesului la piața unică a UE, care nu va fi însă aprobat decât dacă Londra acceptă în continuare dreptul la liberă circulație al cetățenilor UE.


China pierde avantajele pe care i le aducea Marea Britanie ca membru UE – în calitate de poartă către Europa, dar și ca susținător al acordării de către UE a statului de economie de piață pentru Beijing.

De partea cealaltă, s-ar putea ca și pentru Londra să fie mai greu de ignorat, în noul context, criticile și avertismentele SUA la adresa cooncesiilor făcute în relația specială cu China.

Ministerul chinez de Externe a reacționat vineri, după anunțarea rezultatelor referendumului, afirmând că respectă alegerea poporului britanic.

„O Europă prosperă este în interesul tuturor părţilor. China doreşte să menţină cooperarea cu Marea Britanie şi este pe deplin încrezătoare în relaţiile dintre China şi UE”, declara o purtătoare de cuvânt a MAE chinez.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: