marți

16 aprilie, 2024

29 august, 2017

Senatorul USR Mihai Goţiu avertizează că Executivul pregăteşte retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO şi îi acuză pe guvernanţi de faptul se pregătesc ”să facă blat” în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experţii, jurnaliştii şi agenţiile de publicitate şi PR care au susţinut proiectul minier.

Reacţia senatorului USR vine după ce într-un articol publicat în ediţia online a ziarului ”Adevărul” se prezintă un punct de vedere semnat de o consilieră din Ministerul Culturii, în care se pretinde că asumarea depunerii dosarului Roşia Montană la UNESCO de către fostul ministru al Culturii Corina Şuteu ar afecta şansele României în arbitrajul de la Washington, în care compania Gabriel Resources solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

„E o minciună şi o dezinformare grosolană. Includerea în Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoaşterea internaţională, la cel mai înalt nivel posibil, a valorii excepţionale a patrimoniului cultural şi natural de la Roşia Montană.


O asemenea recunoaştere ar fi o oportunitate uriaşă, o şansă fantastică pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor locale din toţi Munţii Apuseni şi oraşe din apropiere, ca Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teiuş ori Aiud. Ce nu se spune însă în acest punct de vedere e că Roşia Montană se bucură de protecţie, indiferent de includerea sau neincluderea ei în UNESCO.

În timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu situl de la Roşia Montană a fost inclus, în integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din România şi a fost înscris în Lista indicativă UNESCO. În acest sens, atât Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001 (art. 10 şi 11), cât şi Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arată cât se poate de clar că activităţile miniere distructive pe terenurile pe care se află asemenea monumente este interzisă”, explică Mihai Goţiu, citat de News.ro.

Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentanţii Ministerului Culturii şi ”scurgerea” lui către presă face parte dintr-o strategie de comunicare prin care, prin manipulări grosolane, se încearcă inducerea ideii că România ar risca să plătească daune de miliarde de dolari din cauza celor care luptă pentru salvarea Roşiei Montane şi respectarea drepturilor localnicilor.

„Dacă se va plăti fie şi doar un cent despăgubire către Gabriel Resources, acest lucru se va datora în exclusivitate tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au înfruptat din sutele de milioane de dolari pe care compania i-a cheltuit în România. Teama că lista cu toţi aceşti profitori ar deveni publică este motivul pentru care actuala Putere face, în continuare, jocurile companiei. Nu cred că e vreo coincidenţă că un astfel punct de vedere e redactat cu puţine zile înaintea vizitei reprezentanţilor UNESCO în România, ori că un proiect de modificare a Legii Minelor, asemănător cu cel care a scos oamenii în stradă în toamna lui 2013, se află în lucru la guvern şi e aşteptat la Parlament”, a mai spus Mihai Goţiu.


În urmă cu o săptămână, senatorul USR Mihai Goţiu i-a trimis o interpelare premierului Mihai Tudose în care i-a solicitat să confirme sau să infirme faptul că ar fi primit o scrisoare din partea uneia dintre firmele de avocatură care reprezintă România la Curtea de arbitraj de la Washington, în care s-ar recomanda retragerea din litigiu şi avizarea proiectului minier de la Roşia Montană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: