marți

23 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2013

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că nu susține modificările la statutul parlamentarilor, potrivit cărora comisiile juridice să analizeze probele din dosar pentru a decide privind încuviințarea arestării preventive, reținerii sau percheziționării unui senatorilor și deputaților în procedurile penale.

„Aşa cum lucrurile erau aşezate până acum din punct de vedere constituţional, legal şi regulamentar parlamentar, nu mi se pare că trebuie umblat la ele. Nu susţin (modificările referitoare la probe-n.r.), cred că e o complicare nejustificată”, a spus șeful Senatului.

El a menționat că imuniatatea parlamentară este prevăzută de art. 72 al Constituției și oferă senatorilor și deputaților o protecție restrânsă în fața procedurilor penale.


”Imunitatea aceasta nu oferă niciunui parlamentar posibilitatea de a eluda, a evita, a amâna cercetare penală, deschidere de dosar, trimitere în judecată, judecare în instanţă”, a mai arătat liderul liberal.

El a precizat că în prezent imunitatea parlamentară este restrânsă la declaraţiile politice şi la aspectul arestării, reţinerii sau percheziţionării unui parlamentar.

La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea a afirmat că probabil vor fi retrase modificările referitoare la imunitatea parlamentară din proiectul de modificare a Statutului deputaților și senatorilor.

Plenul celor două Camere ale Parlamentului se va reuni marți pentru a lua o decizie privid statutul senatorilor și deputaților.

Deciziile definitive de incompatibilitate nu vor mai avea nevoie de aprobarea plenului Camerei competente


Secretarul social-democrat al Camerei Deputaților Eugen Nicolicea a propus o altă modificare inclusă în proioectul de revizuire a Statutului parlamentarilor, care elimină procedura actuală în care deciziile Agenției Naționale de Integritate privind incompatibilitatea unor parlamentari, rămase definitive în instanță, au nevoie de aprobarea camerei din care face parte alesul în cauză pentru a fi puse în aplicare.

”Dacă există o decizie definitivă şi irevocabilă că eşti incompatibil sau dacă eşti arestat definitiv şi ţi-ai pierdut drepturile electorale, nu se mai votează. Mandatul încetează prin efectul legii iar Camera este doar anunţată de către preşedintele camerei respective. Aici toată lumea a fost de acord”, a spus Nicolicea.

El a arătat că a cerut și punctul de vedere al ANI în această chestiune, Agenția fiind de acord.

Astfel se vor puteas evita cazuri ca al fostului senator Mircea Diaconu, care, deși avea decizie defibnitivă în instabnță privind situația de incompatibilitate, și-am păstrat calitatea de parlamentar după ce plenul Senatului a votat neîncetarea mandatului liberalului.

În cele din urmă, Diaconu a demisionat din funcție cu puțin înainte de expirarea mandatului și nu a mai candidat pentru noua legislatură.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: