miercuri

24 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2014

Referendumul pentru revizuirea Constituției va fi organizat simultan cu alegerile europarlamentare, la sfârșitul lunii mai 2014, deputații vor fi aleși pe liste, numărul lor va fi plafonat la 300, iar mandatul președintelui va fi scurtat cu 45 de zile, sunt principalele noutăți legislative anunțate luni de liderii USL.

Crin Antonescu și Victor Ponta au prezentat, luni, pachetul de patru măsuri legislative care vizează instituțiile statului.

(Descărcați AICI Proiectul de revizuire a Constituției propus de USL)

Revizuirea Constituției

Referendumul pentru modificarea Constituției va fi organizat la sfârșitul lunii mai, odată cu alegerile europarlamentare.


Deoarece el se va desfășura înaintea expirării perioadei de un an fixată de Curtea Constituțională pentru intrarea în vigoare a cvorumului de 30%, pentru validarea referendumului de la sfârșitul lunii mai este nevoie de o prezență la vot de peste 50% din alegătorii de pe liste.

Alegerile pentru Parlamentul European au fost întotdeauna marcate de un absenteism puternic (participare de 29,46% în 2007 și de 27,67% în 2009), astfel încât USL a decis ca referendumul să se desfășoare timp de două zile – pe 24 (sâmbătă) și 25 mai (duminică).

Camera Deputaților revine la alegerile pe liste

De asemenea, va fi modificată și legea electorală, astfel încât deputații nu vor mai aleși uninominal, ci pe liste de partid, cum era înainte de anul 2008.

De asemenea, numărul deputaților va fi plafonat la maximum 300.


Alegerile pentru Senat rămân neschimbate.

Alegerile prezidențiale

Mandatul președintelui va fi scurtat cu 45 de zile, astfel încât alegerile prezidențiale de anul acesta să se desfășoare pe 2 sau 9 noiembrie.

Crin Antonescu a explicat că decizia a fost luată pentru ca tranziţia de mandat la instituţia prezidenţială să se poată face imediat după expirarea mandatului în curs.

Mandatul prezidențial al lui Traian Băsescu expiră pe 21 decembrie 2014.

Alegerile europarlamentare

Crin Antonescu a mai anunțat că, indiferent dacă USL va decide să meargă pe liste comune sau fiecare partid pe listele lui, la europarlamentare va exista un program, o platformă electorală comună a celor trei formațiuni din cadrul Uniunii.

Aceasta, pentru că partidele trebuie să aibă aceeași politică în parlamentul European, să apere interese unice ale României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: