sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 octombrie, 2016

judecatoriUniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat miercuri premierului Dacian Cioloș să vină cu o propunere pentru soluționarea conflictului dintre guvern și magistrați. Propunerea ar trebui să vină urgent, pentru a fi analizată joi, 6 octombrie, când va avea loc ședința CSM.

„UNJR s-a adresat direct premierului deoarece, în discuțiile cu magistrații, miniștrii din guvern și-au fundamentat poziția pe o mentalitate instituțională profund eronată, care plasează practic sistemul de justiție în subordinea Executivului. Justiția, potrivit Constituției, este o putere în stat alături de Executiv și Legislativ, ceea ce înseamnă că întreg corpul magistraților formează unul dintre cei trei piloni pe care este așezat statul de drept”, se arată în comunicat.

UNJR consideră că actualul conflict dintre magistrați și puterea executivă a fost generat de acțiunile ministrului Justiției, Raluca Prună.


„Pe lângă neînțelegerea modului cum funcționează instituțiile într-un stat de drept, a gestionat în mod total neprofesionist relația cu magistrații și personalul auxiliar, evitând să discute în mod real problemele ridicate de aceștia. În locul unei abordări focalizate pe soluții la problemele ridicate, aceasta a recurs, în mod inadmisibil, la un discurs manipulatoriu, incompatibil cu demnitatea pe care o ocupă”, se menționează în comunicat.

Judecătorii nu vor să fie comparați cu profesorii sau medicii, ci cu parlamentarii și miniștrii 

„Justitia, potrivit Constitutiei, este o putere in stat alaturi de Executiv si Legislativ, ceea ce inseamna ca intreg corpul magistratilor formeaza unul dintre cei trei piloni pe care este asezat statul de drept.

Comparatia, asadar, facuta de reprezentanti ai Guvernului intre magistrati, care sunt o putere de sine statatoare, cu diverse sectoare bugetare din subordinarea Executivului este profund eronata ca principiu, iar o astfel de mentalitate a condus la tipul de conflict instititutional pe care-l avem azi intre puterea Executiva si Judecatoreasca”, se mai spune ]n comunicatul UNJR.

Peste 60% dintre instanțele din România au adoptat până în prezent „Memorandumul privind justiția”, ca o primă formă de protest, iar alte zeci de instanțe au adoptat și alte forme de protest față de atitudinea ministrului Raluca Prună în raport cu judecătorii. De asemenea, s-au alăturat protestelor sute de grefieri, mai spune UNJR.

Ce vor magistrații 


În memorandumul trimis Guvernului, magistraţii cer:

  • respectarea independenţei sistemului judiciar
  • garantarea şi respectarea statutului magistraţilor, independenţei acestora
  • proceduri transparente în numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public
  • asigurarea unei finanţări corespunzătoare bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public
  • analizarea activităţilor unor instituţii din sistem
  • crearea unui corp de poliţie judiciară sub autoritatea exclusivă a Ministerului Public
  • crearea prin lege a unei autorităţi civile de interceptare
  • publicarea de către CSAT a procedurii urmate în vederea verificări concrete în ce priveşte existenţa unor persoane infiltrate în sistemul judiciar, angajaţi/colaboratori/informatori ai serviciilor de informaţii.

De ce nu i-a inclus Guvernul în Ordonanța salarizării

Guvernul nu i-a inclus pe magistrați în ordonanța de urgență care prevede eliminarea echităților de salarizare, adică implică majorări de venituri pentru o bună parte din bugetari.

Ordonanța prevede că, începând cu 1 august, persoanele plătite dn fonduri publice care au un salariu de încadrare mai mic decât maximul pentru fiecare funcție, grad/treaptă, gradație vechime în funcție sau specialitate va beneficia de o creștere la nivelul maxim pentru aceeași funcție și muncă, pentru a fi eliminate inegalitățile din sistem.

Magistrații consideră că maximum la care trebuie raportată majorarea în baza OUG 20 ar trebui să fie salariul de bază cel mai mare pentru aceeași funcție și muncă plus majorarea cu 18% obținută în instanțe de unii procurori și judecători, în baza OUG 10/2007 (care prevedea creșteri cu 2%, 5% și 11%).

“Mie mi se pare că sunt lucruri mult mai importante în acest moment, pe care trebuie să ne concentrăm în sectorul de justiție, decât acela de a cere, în condițiile în care, practic, pentru asistenți sociali sau administrație publică locală, noi avem dificultate în a acorda 100-200 de lei peste salariul minim, avem acuma o problemă în care…

Faceți singuri calculele, ce înseamnă 18% la salarii care sunt peste 10.000 de lei; și nu este echitabil acest lucru, în acest moment, iar interpretările sunt, mai degrabă, abuzive“, declara pe 1 septembrie ministrul Dragoș Pîslaru.

Toate măsurile din OUG 20 au fost luate în limita permisă de bugetul limitat avut la dispoziție, a explicat ministrul, prima prioritate fiind sănătatea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: