sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2013

Uniunea Europeană va pierde circa unul din şase tineri care lucrează, până în 2025, dacă nu va fi încurajată imigraţia în regiune, potrivit unui raport realizat de un think-tank, citat de Financial Times.

Unele state, precum Italia sau Spania, au înregistrat o scădere cu 30% a numărului tinerilor cu vârsta de angajare, conform Institutului Universitar European.

Studiul arată că longevitatea crescută şi declinul fertilităţii sunt motivele pentru care fără noi imigranţi, populaţia tânără, aptă de muncă (persoanele sub 45 de ani) va scădea de la 131,2 milioane de persoane în 2010 la 109,8 milioane în 2025.


Acest lucru înseamnă că proporţia forţei de muncă peste 45 de ani, pentru care educaţia formală este o amintire mai îndepărtată, reprezintă o parte tot mai mare a angajaţilor.

Pentru a păstra numărul celor angajaţi la nivelul din 2010, şi proporţia celor sub 45 de ani la acelaşi nivel, este nevoie de încă 21,5 milioane de muncitori în plus.

Raportul vine după publicarea datelor Eurostat, care subliniază efectele scăderii fetilităţii şi a creşterii imigraţiei asupra celor 28 de ţări membre ale UE.

Populaţia blocului comunitar a crescut cu 1,1 milioane de locuitori în 2012, mare parte a acestei creşteri datorându-se imigraţiei. Doar 200.000 de persoane din respectiva creştere au venit din cauze naturale, adică numărul naşterilor l-a depăşit pe cel al deceselor.


Pentru unele ţări, însă, decesele au depăşit cu mult naşterile, aşa că imigraţia a contribuit la echilibrarea acestei balanţe. Lituania şi Letonia, de exemplu, au înregistrat un declin al populaţiei de 10,6 respectiv 10,3 la 1.000 de locuitori în doar un an, emigraţia netă fiind cauza principală pentru cea mai mare parte a pierderilor înregistrate de fiecare ţară.

Portugalia, care a înregistrat pierderi semnificative ale populaţiei apte de muncă, în ultimii ani, a înregistrat o scădere de 5,2 la 1.000 de locuitori, cel mai mare declin fiind cauzat de emigraţie, nu de numărul deceselor care a depăşit numărul naşterilor.

Irlanda a avut, de asemenea, un val de plecări de muncitori, dar are o rată a fertilităţii mult mai mare, ceea ce a făcut ca populaţia sa să crească în 2012. Creşterea naturală a populaţiei cu 9,5 la 1.000 de locuitori a fost aproape depăşită de 7,6 persoane la 1.000 de locuitori care au părăsit ţara.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: