vineri

19 aprilie, 2024

7 septembrie, 2016

orban kakzynskiPremierul ungar Viktor Orban și șeful partidului de guvernământ din Polonia – Jaroslaw Kaczynski, au promis marți, în prima lor apariție publică împreună, o „contrarevoluție culturală” care va reforma radical Uniunea Europeană post-Brexit, scrie Financial Times.

Complimentele reciproce schimbate de cei doi lideri confirmă ceea ce Europa de Vest suspecta de mai multă vreme – o apropiere tot mai mare între ideologii conservatori.

„Îmi place să discut cu președintele Kaczynski, pentru că politicienii sunt miopi în Europa. Dar noi nu suntem”, a declarat Viktor Orban, care a apărut alături de politicianul polonez într-o dezbatere pe tema „patriotismui economic” organizată la un forum economic ce a avut loc la Krynica, în sudul Poloniei.


Cei doi au criticat dur politicile Europei actuale, cu capitalul străin care „miroase” și imigranții care „elimină identitățile istorice”, și au promis o viziune radical diferită a EU.

Chiar dacă afirmațiilor celor doi lideri au fost făcute în fața unei audiențe reduse de politicieni și oameni de afaceri, ele vor provoca probabil reacții puternice la summitul informal de la Bratislava, din partea partenerilor vestici.

Varșovia și Budapesta s-au remarcat ca cei mai zgomotoși critici ai conducerii UE și susțin că votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea este semnul necesității reformării blocului comunitar, poate chiar a tratatelor.

„Brexit este o oportunitate fantastică pentru noi. Suntem într-un moment cultural istoric”, a declarat Viktor Orban. „În acest moment există posibilitatea unei contrarevoluții culturale”, a adăugat el.


„Trebuie să-i așteptăm pe cei mai puternici să reacționeze? Dar, ca o chestiune de fapt, există doar unul puternic”, a declarat Kaczynski, făcând o aluzie la Germania.

„Sau ar trebui să luăm inițiativa? Sunt în favoarea luării inițiativei. Pentru ca această contrarevoluție să fie categorică, trebuie să existe unele schimbări în însăși structura Uniunii, în procesul de luare a deciziilor”, a adăugat el, solicitând transferarea mai multor puteri către parlamentele naționale.

Ambele țări au fost criticate din cauza unor măsuri considerate în UE ca abateri grave de la respectarea drepturilor omului și statului de drept, iar Polonia este primul stat membru care face obiectul mecanismului de supraveghere privind respectarea statului de drept.

În ceea ce-l privește pe Viktor Orban, acesta se află de mai mulți ani într-o dispută permanentă cu Bruxelles-ul pe varii teme.

orban omul anului polonia“Pentru noi, premierul Viktor Orban este dovada că este posibil”, a delcarat Kaczynski. “Ne-ați oferit un exemplu și noi învățăm de la dumneavostră”, i s-a adresat el liderului maghiar.

După această dezbatere, Orban a primit distincția de „Omul Anului” la acest Forumul economic.

În ultimii ani au avut loc „primii pași ai unei renașteri în Europa centrală”, a spus el, după primirea premiului, adăugând că „există mulți colegi excelenți în Grupul de la Vișegrad” (format din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia).

„Comunitățile cu o identitate puternică sunt acelea care vor fi încununate de succes”, a mai spus Viktor Orban.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: