miercuri

17 aprilie, 2024

27 noiembrie, 2018

Profesorul He Jiankui a anunțat nașterea primilor doi copii născuți din embrioni modificați genetic

Cercetătorul chinez He Jiankui a anunțat nașterea primilor doi copii cu gene editate genetic astfel încât să nu poată fi infectați cu HIV. Este vorba despre două fetițe gemene, Lulu și Nana, concepute in vitro și al căror tată este purtător al virusului HIV.

Din explicațiile date de cercetător într-un clip video, el a folosit tehnologia de editare pentru a șterge gena CCR5 din embrionii asupra cărora s-a intervenit.

Anunțul a generat numeroase critici, nu numai în lumea științifică, experimentul fiind calificat drept „monstruos“ şi „extrem de prematur“, de unii, și un avertisment referitor la ceea ce urmează să se întâmple de acum încolo.


He Jiankui, profesor la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, este acum investigat de autoritățile chineze, care studiază eventuala încălcare a unor reglementări existente, scrie MITThechnology Review.

„Am solicitat autorităţilor sanitare din provincia Guangdong să deschidă imediat o anchetă amănunţită pentru a stabili faptele”, a declarat luni seara Comisia Naţională de Sănătate, adăugând că acordă o mare importanţă cazului.

Nu se știe însă unde se află cercetătorul, Universitatea unde lucrează declarând că acesta și-a luat concediu încă din luna februarie, iar instituția nu este implicată în acest proiect.

El deţine şi două companii de genetică, iar anunțul privind nașterea celor două fetițe le-a fost trimis organizatorilor unei confetinţe ştiinţifice de specialitate care a început la Hong Kong. Nu există însă nicio confirmare independentă a experimentului.


Specialiștii nu neagă posibilitatea, această tehnică de modificare genetică a embrionilor fiind dezvoltată de mai mulți ani, dar interzisă în statele care au dezbătut această problemă.

Experimentul a dat general controverse aprinse, pe două aspecte – de etică și de legalitate.

La nivel global, mai mulți experți au declarat că experimentul a creat riscuri inacceptabile pentru un scop medical discutabil. Feng Zhang, unul dintre inventatorii CRISPR, a cerut un moratoriu privind utilizarea acestei tehnici în editarea embrionilor.

Aceste modificări ale genelor umane pot produce probleme de sănătate imprevizibile. „Este adevărat că modificarea pe care a făcut-o He embrionilor va preveni infecția HIV”, a spus Mazhar Adli, genetician de la Școala de Medicină a Universității din Virginia. „Problema este, totuși, că gena eliminată, numită CCR5 are mult mai multe funcții decât facilitarea infecției HIV, printre care ajutarea celulelor de sânge albe să funcționeze în mod corespunzător”.

Gena ar putea juca un rol și în prevenirea infecției cu virusul West Nile, astfel încât o persoană care nu mai are această genă devine mai sensibilă la această boală.

În iulie anul acesta, a fost publicat un raport care demonstrează că utilizarea tehnologiei CRISPR-Cas9 ar putea face mai mult rău decât s-a crezut, pentru că poate modifica neintenționat porțiuni mari de ADN.

„Un savant trebuie să utilizeze această tehnică foarte atent, pentru că este asociată cu multe probleme”, este de părere Avner Hershlag, șeful centrului Northwell Health Fertility din Manhasset, New York.

Julian Savulescu, expert în etică la Universitatea Oxford, este de părere că să încerci să previi HIV la persoane sănătoase este un lucru lipsit de temei. „Dacă este adevărat, atunci este monstruos”, a declarat acesta. Editarea genelor este experimentală şi asociată cu mutaţii capabile să determine probleme genetice mai devreme sau mai târziu în viaţă, inclusiv dezvoltarea cancerului.

Pentru prevenirea infecției HIV există modalități mai sigure și mai ușoare, precum metoda de tratament PrEP, care înseamnă administrarea zilnică a unei pastile, și care a avut succes în prevenirea infecției.

„Cine va fi responsabil pentru acei copii modificați genetic, când semenii lor vor fi tratați cu o simplă pastilă și vor supraviețui, iar cei editați genetic vor trece prin toate efectele încă necunoscute ale acestui experiment periculos?”, întreabă Mazhar Adli, de la Școala de Medicină a Universității din Virginia.

Dr. Eric Topol, şeful Institutului Scripps Research Translational din California este de părere că succesul este „prea prematur”, judecând după stadiul actual al cercetării în materie de editare de gene. „Avem de-a face cu sisteme de operare ale fiinţei umane şi asta implică o mare responsabilitate”, a adăugat el.

Dr. Yalda Jamshidi, expert în genetică umană la Universitatea St George’s din Londra, a adăugat că este cazul să ne gândim până unde suntem dispuşi ca societate să ne asumăm riscurile care vin la pachet cu orice tratament nou, mai ales atunci când acest tratament implică şi generaţiile viitoare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: