luni

22 aprilie, 2024

16 martie, 2015

cod_fiscalImpozitul pentru locuinţe începând cu anul viitor va fi majorat, potrivit ultimei variante a proiectului de Cod Fiscal, elaborate vineri, 13 martie, de către Executiv, potrivit agenției Mediafax.

Noul document, obţinut de agenție, prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri. Impozitele și taxele pe terenuri și mașini ar urma și ele să fie majorate de la 1 ianuarie 2016, mai relatează sursa citată.

În replică, Ministerul Finanțelor a invocat, într-un comunicat de presă remis publicității luni, că potrivit legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor și taxelor locale, ținând cont de evoluția ratei inflației de la ultima indexare. De asemenea, se ajustează la inflație și limitele amenzilor prevăzute la alin. (3) și (4) ale art. 294, conform art. 295 alin. (12) din Codul fiscal.


Sumele indexate se inițiază în comun de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și se aprobă prin Hotărâre a Guvernului, emisă până la 30 aprilie, inclusiv.

Având în vedere obligația de indexare stabilită prin lege și faptul că prevederile Codului fiscal rescris urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, în cadrul dezbaterii publice, a existat o propunere din partea structurilor asociative ale administrațiilor publice locale ca în proiectul de act normativ valorile impozabile, impozitele și taxele locale stabilite în sume fixe, precum și amenzile să fie indexate cu rata inflației pentru cei 3 ani de la ultima indexare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și alte taxe asimilate acestora, precum și amenzile aplicabile începând cu anul 2013.

Astfel,Ministerul Finanțelor precizează că, pentru anii 2013-2015, rata cumulată a inflației este de 6,46%, având în vedere ratele inflației pentru:

·        anul 2013: 3,98%, conform Bazei de date statistice – Tempo – Online serii de timp;


·        anul 2014: 1,07%, conform Bazei de date statistice – Tempo – Online serii de timp;

·        anul 2015: 1,3%, conform Comisiei Naționale de Prognoză – Prognoza pe termen mediu 2014-2018 – varianta de iarnă 2015.

Ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, Ministrul Finanțelor Publice a decis ca propunerea mai sus menționată să nu fie preluată în forma Codului Fiscal ce va fi supusă aprobării Guvernului, se mai precizează în comunicatul de presă. 

Documentul obținut de Mediafax prevedea că valoarea impozabilă pentru o clădire cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 935 lei/metru pătrat la 995 lei/metru pătrat, pentru cele dotate cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, şi de la 555 lei/mp la 591 lei/mp pentru cele fără astfel de instalaţii.

Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn sau piatră naturală, valoarea impozabilă a fost urcată de la 254 lei/mp la 270 lei/mp, cu instalaţii, respectiv de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, fără instalaţii, iar pentru clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă a fost ridicată de la 159 lei/mp la 169 lei/mp, respectiv de la 143 lei/mp la 152 lei/mp.

Şi clădirile-anexă cu pereţii exteriori din lemn sau din piatră naturală, valoarea impozabilă a fost ridicată de la 95 lei/mp la 101 lei/mp, respectiv de la 63 lei/mp la 67 lei/mp.

Conform legii, valoarea impozabilă a unei clădiri este determinată prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă, exprimată în lei/metru pătrat, la care se adaugă un coeficient de ajustare în funcţie de zonă şi rangul localităţii de domiciliu.

Documentul obținut de Mediafax prevede și creşteri atât în cazul terenurilor amplasate în intravilan şi înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă „terenuri cu construcţii”, cât şi pentru terenurile arabile din intravilan.

Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan anunţat de guvern în urmă cu o lună era unul modificat faţă de cel practicat în prezent, prin înlocuirea actualelor valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe.

În noul proiect este menţinut acest principiu al limitelor minime şi maxime cu care este înmulţită suprafaţa terenului, dar valorire aferente sunt majorate faţă de cele anunţate public la acel moment.

Și impozitele pe mașini vor fi majorate din 2016, potrivit Codului Fiscal actualizat. Conform legii, impozitul pe mijlocul de transport este calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare. Această sumă a fost majorată acum, în noul proiect, pentru toate tipurile de autovehicule.

Astfel, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cm3 şi 2.000 cm3 inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului a fost ridicată de la 18 lei/200 cmc la 19 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv a fost majorată de la 72 lei/200 cmc la 77 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv a fost urcată de la 144 lei/200 cmc la 153 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc a fost crescută de la 290 lei/200 cmc la 309 lei/200 cmc.

Suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului creşte şi pentru motociclete şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm3 (de la 8 lei/200 cmc la 9 lei/200 cmc), autobuze, autocare, microbuze (de la 24 lei/200 cmc la 26 lei/200 cmc), dar şi la maşinile de transport marfă.

Pentru TIR-uri, suma fixă luată în calcul creşte, de exemplu, de la 133 lei/an la 142 lei/an pentru maşini cu masa de cel puţin 12 tone, dar mai mică de 13 tone şi două axe, şi de la 517 lei/an-1.169 lei/an la 550 lei/an-1.245 lei/an, astfel de majorări fiind operate şi pentru celelalte categorii de maşini transport marfă.

Proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală vor fi transmise Parlamentului cel târziu pe 25 martie, a declarat premierul Victor Ponta. Cele două proiecte vor fi trimise la Senat pentru dezbatere în regim de urgenţă, astfel încât documentele să intre la Camera Deputaţilor până la finele lunii aprilie.

Premierul Victor Ponta a mai spus că ia în calcul și procedura angajării răspunderii Guvernului, în cazul în care Opoziția va tergiversa dezbaterea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: