vineri

29 martie, 2024

24 iunie, 2016

brexit interdictieȘefii principalelor instituții europene s-au întâlnit de urgență vineri dimineața, la Bruxelles, la invitația lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, pentru a discuta viitorului relației UE cu Marea Britanie după votarea Brexitului.

La întâlnire au participat președintele Parlamentului European – Martin Schulz, cel al Consiliului European – Donald Tusk și Martin Rutte – premierul Olandei, țară ce deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

La final, cei patru au emis o declarație comună în care se precizează că nu va exista nicio renegociere a Acordului semnat la Consiliul European din februarie și care conținea noi concesii pentru rămânerea în UE a Marii Britanii. Această înțelegere nu va produce efecte și încetează să existe, se spune într-un comunicat emis după întâlnirea celor patru oficiali.


Singurele negocieri cu Marea Britanie, în calitate de stat terț, vor fi purtate pe marginea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede ieșirea unui stat membru din Uniunea Europeană.

Cei patru cer Marii Britanii să declanșeze imediat procesul ieșirii din Uniune pentru a nu prelungi perioada de incertitudine, care poate avea consecințe nu doar asupra celor din insulă, ci și asupra Europei.

„Într-un proces democratic, poporul britanic și-a exprimat dorința de a părăsit Uniunea Europeană. Regretăm această decizie, dar o respectăm.

Este o situație fără precedent, dat suntem uniți în răspunsul nostru. Rămânem puternici și apărăm valorile centrale ale Uniunii, promovarea păcii și a bunăstării cetățenilor săi.


Uniunea formată din 27 de state va continua”, se spune în declarația comună a celor patru oficiali europeni.

Până la finalizarea procesului (care va dura cel puțin doi ani), Marea Britanie rămâne un membru al UE, cu obligațiile și drepturile ce derivă din acest statut, au mai transmis cei patru lideri europeni.

“Orice acord, care va fi convenit cu Marea Britanie ca stat terț, va trebui să reflecte interesele ambelor părți și să fie echilibrat în ceea ce privește drepturile și obligațiile”, se spune în finalul declarației.

Boris Johnson, posibilul viitor premier al Marii Britanii, spune că „nu este nicio grabă”

junckerÎn scurta conferință ținută la Bruxelles, după întâlnirea liderilor europeni, Jean-Claude Juncker a insistat că Marea Britanie trebuie să activeze Articolul 50 din Tratat “cât mai curând posibil, indiferent cât de dureros ar putea fi acest proces”.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona prevede că “orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale”.

Tratatele UE vor înceta să se aplice ţării care pleacă la doi ani după ce statul respectiv îşi notifică intenţia de a părăsi blocul, mai puţin în cazul în care statele membre UE decid în mod unanim să prelungească acest termen-limită.

borisFostul primar al Londrei, Boris Johnson (foto), principalul promotor al campaniei pentru Brexit și favoritul caselor de pariuri la succesiunea lui David Cameron, a declarat însă că nu este nicio grabă pentru demararea ieșirii efective din UE:

„După votul pentru ieșirea din UE, este esențial să fie subliniat faptul că nu este nevoie de grabă și, într-adevăr, așa cum tocmai a spus premierul, nimic nu se va schimba pe termen scurt”, a spus Boris Johnson.

Referendum cu repetiție

Vineri dimineața, după anunțarea scorului de 51,9% în favoarea Brexitului, în Marea Britanie a început să circule ideea reluării referendumului, pe măsură ce veștile proaste au început să curgă.

Primul duș rece a venit de la unul dintre liderii Brexitului. Nigel Farage, liderul UKIP, unul dintre promotorii importanți ai campaniei pentru ieșirea din Europa, a recunoscut vineri că unul dintre argumentele folosite de tabăra LEAVE a fost „o greșeală” – faptul că media contribuției săptămânale a Marii Britanii la bugetul UE ar fi de 350 de milioane de lire sterline. bani pe care campania LEAVE a promis că-i va vira la NHS (sistemul public de sănătate).

Statistica britanică a explicat de mai multe ori că suma nu ține cont de fondurile care se întorc de la Uniune în Marea Britanie.

Nigel Farage a declarat  după victoria adepților Brexit, că acea afirmație a fost una greșită, dar nu i-a aparținut.

În plus, în primele 8 are de după Brexit, britanicii deja au pierdut 350 de miliarde de dolari pe burse, sumă despre care Guy Verhofstadt, liderul ALDE în Parlamentul European, spune că este mai mare decât contribuția UK la UE în ultimii 15 ani (cu tot din care o parte s-a întors).

De aceea, nu e de mirare că, la câteva ore după anunțarea oficială a rezultatelor, a apărut o petiție pentru reluarea referendumului de joi.

Semnatarii petiției cer Guvernului să introducă o regulă conform căreia referendumul privind intrarea sau ieșirea în UE să nu poată fi valabile dacă nu există o poziție exprimată de minimum 60% din alegătorii participanți al scrutin, iar participarea nu este de peste 75% din electorat.

În marea Britanie, parlamentul este obligat să ia în considerare orice petiție care strânge peste 100.000 de semnături, iar guvernul trebuie să răspundă la orice petiție cu cel puțin 10.000 de semnături.

Traficul pe site a fost atât de intens, încât platforma a picat de câteva ori.

În câteva ore s-au strâns aproximativ 150.000 de semnături.

Orice nouă reglementare nu s-ar putea aplica însă retroactiv.

Prinși într-o adevărată frenezie a petițiilor, londonezii furioși îi solicită noului primar să organizeze un referendum pentru independența capitalei. Twitterul s-a umplut cu mesaje ale locuitorilor acestei metropole care cer declararea independenței și aderarea la UE.

2.263.519 dintre londonezi au votat pentru IN și 1.513.232, pentru LEAVE.

Premierul Scoției și primarul Londrei colaborează pentru a obține o formă de derogare de la Brexit 

Scoția și Londra, care au votat masiv pentru rămânerea în UE, vor colabora pentru a-și asigura o exceptare de la Brexit, scrie Guardian.

brexit pe regiuni

Premierul Sturgeon a explicat că i-a cerut vineri dimineața lui David Cameron ca executivul scoțian să fie total și direct implicat în orice decizie privind viitori pași legați de ieșirea din UE.

De asemenea, a anunțat Sturgeon, în acest weekend va discuta cu fiecare stat membru pentru a lămuri faptul că Scoția a votat pentru a rămâne în UE și că intenționează să folosească toate opțiunile posibile în acest sens.

Va încerca să aibă și o întrevedere urgentă cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“De asemenea, în această dimineață am vorbit cu primarul Sadiq Khan (al Londrei – n. red.) și el m-a asigurat că împărtășește aceleași obiective pentru Londra, astfel încât avem în mod clar o cauză comună”, a mai spus Nicola Sturgeon.

În cazul Scoției este foarte posibil un al doilea referendum pentru independență, după cel din 2014, când s-a decis rămânerea în Regatul Unit al Marii Britanii. De data aceasta, rezultatul va fi, cu foarte mare probabilitate, pentru ieșirea din UK și intrarea în UE. Mai mulți lideri europeni au declarat deja că Scoția ar fi binevenită ca al 28-lea membru al Uniunii.

Trebuie aplicat rezultatul referendumului?

Grecia a avut anul trecut un referendum pe care nu l-a respectat și care a costat-o mai mult în obținerea unui acord de asistență financiară din partea creditorilor internaționali.

David Allen Green, de la Financial Times, explică într-un articol postat pe blogul său, că referendumul este unul consultativ, nu imperativ, spre deosebire de cel din 2011, privind reforma electorală.

Una dintre posibilități era cea a unei renegocieri cu UE, dar liderii Uniunii au declarat anticipat că acest lucru este imposibil.

O reluare a negocierilor, după mulțimea de derogări acceptate până acum Marii Britanii nu ar face decât să încurajeze și alte state cu lideri populiști să apeleze la această formă de șantaj și să crească riscul destrămării Uniunii.

Cel mai probabil, decizia va fi pasată parlamentului, care nu este obligat să scoată Marea Britanie din Uniune fiindcă așa au votat alegătorii.

David Allen Green atrage atenția că problema devine una legală, chiar urgentă, atunci când se activează butonul roșu – Articolul 50 din Tratat. Lucru pe care l-a evitat David Cameron, dându-și demisia.

Procesul va fi unul ireversibil și irevocabil.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: