sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 iunie, 2018

UE a constatat marţi că negocierile de aderare cu Turcia sunt ”efectiv într-un punct mort”, în timp ce ţara „se îndepărtează din ce în ce mai mult” de blocul comunitar și standardele acestuia, potrivit concluziilor reuniunii miniștrilor de Externe din Uniune.

”Consiliul UE notează faptul că Turcia se depărtează din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană. Negocierile de aderare a Turciei se află deci într-un punct mort”, se afirmă în documentul adoptat la încheierea discuţiilor celor 28 pe tema perspectivelor de extindere ale UE.


În document se precizează că „niciun capitol nou nu poate fi avut în vedere pentru deschidere sau închidere şi nicio altă activitate de modernizare a uniunii vamale UE-Turcia nu este prevăzută”.

Aceste concluzii sunt identice cu cele din ultimul raport de evaluare al Comisiei Europene privind ţările candidate la aderare, publicat în aprilie, când executivul UE.

Relaţiile dintre UE şi Turcia au devenit foarte tensionate de la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, în urma căreia regimul autoritar al lui Recep Tayyip Erdogan a lansat măsuri represive extrem de dure împotriva opozanţilor şi a jurnaliştilor care nu-i aprobă politicile.

Duminică, Erdogan a fost reales președinte, din primul tur, cu 52,5% din voturile exprimate de cei aproape 90% de alegători prezenți la urne.


El va avea în noul mandat puteri extinse, așa cum niciunul dintre președinții Turciei nu a mai deținut. Ca urmare a referendumului de anul trecut, el va fi un președinte șef al executivului cu prerogative fără precedent de pe vremea sultanilor:

  • numeşte direct înalţii oficiali, miniştri, vicepreşedinţii
  • poate interveni în sistemul legislativ, având dreptul să dizolve parlamentul
  • poate impune starea de urgenţă
  • numeşte jumătate dintre judecătorii Curţii Constituţionale

Turcia, a doua putere din NATO, este un partener cheie al Uniunii Europene, în câteva domenii importante: securitate, migrație și energie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: