duminică

21 aprilie, 2024

2 decembrie, 2018

Uniunea Europeană a investit peste 200 de miliarde de euro în cercetare şi inovare în ultimele trei decenii, dar trebuie să continue să facă eforturi pentru a deveni cel mai important jucător mondial în acest domeniu, a spus Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, în cadrul conferinţei „Cercetarea și inovarea UE în viața de zi cu zi”, organizată de Parlamentul European.

„În 30 de ani am investit peste 200 de miliarde de euro în cercetare şi invoare şi atât de multe vieţi au fost schimbate ca urmare a acestui fapt, dar, în realitate, progresele din acest domeniu nu sunt întotdeauna vizibile”, a declarat Carlos Moedas.

În opinia sa, Europa are nevoie să devină mai vizibilă atunci când vine vorba despre proiectele de cercetare şi inovare.


„Fostul ambasador american pe lângă UE, Anthony Gardner, obişnuia să spună că UE este ca o fereastră. Observi că există doar când e murdară sau spartă, dar te protejează mereu de vând şi de frig. Altfel, nu o vezi”, a precizat Moedas.

România se află pe penultimul loc între țările membre ale Uniunii Europene din perspectiva cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, potrivit datelor Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,5% din PIB în 2017, în uşoară creştere faţă de anul precedent, ne-am plasat alături de Cipru şi am profitat de scăderea surprinzătoare consemnată de Letonia (0,44% din PIB, în cădere liberă după ce bifase 0,63% din PIB cu un an mai devreme).

Pe fondul constrângerilor bugetare şi al implicării încă relativ reduse a sectorului privat, am ajuns la doar o şesime din obiectivul fixat de Uniunea Europeană pentru anul 2020 şi ne-am plasat sub nivelul maxim atins în 2008 (0,55% din PIB).

Faţă de situaţia din 2014 ( anul în care am revenit la acelaşi nivel al PIB ca înaointe de criză), lucrurile au stat cu mult mai bine în sectorul privat (0,29% din PIB faţă de doar 0,16% din PIB) dar s-au deteriorat marginal în sectorul public (de la 0,22% din PIB la 0,21% din PIB).


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: