joi

25 aprilie, 2024

5 martie, 2013

Miniştrii europeni de finanţe au deschis calea pentru adoptarea unor politici bugetare mai lejere, după ce alegerile din Italia au demonstrat un veto dur împotriva austerităţii şi au condus la o criză politică şi luni de zile, cel mai probabil, de stabilitate relativă pe pieţele europene, relatează Bloomberg.

Blocajul cauzat de rezultatele alegerilor din Italia, refuzul Franţei de a mai face reduceri bugetare şi protestele faţă de reducerea statului bunăstării în ţările din sudul continentului au escaladat lupta contra reţetei germane a austerităţii împotriva crizei datoriilor.

Eforturile economice “pot justifica un anumit număr de cazuri, în care se pot revizui termenele limită pentru corectarea excesivă a deficitelor bugetare”, a spus comisarul pentru economie şi finanţe, Olli Rehn, luni seara, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe, la Bruxelles.


Economia zonei euro se va contracta cu 0,3% în 2013, fiind prima contractare anuală de tipul “back-to-back” de la naşterea monedei unice, în 1999, a previzionat Comisia Europeană luna trecută.

Predicţiile au mascat o diviziune nord-sud mai puternică, cu creşteri în ţări precum Germania, Finlanda, Belgia şi Luxemburg, la polul opus aflându-se Italia, Grecia, Spania şi Portugalia.

Franţa se zbate undeva la mijloc, urmând să aibă o creştere economică de 0.1% în 2013, după ce economia a stagnat în 2012, potrivit Comisiei.

Reduceri bugetare mai profunde sunt excluse, a avertizat ministrul francez al finanţelor, Pierre Moscovici. “Nu vrem să adăugăm şi austeritatea la recesiune”, a spus el. “Dacă regulile noastre sunt inteligente, ele sunt şi flexibile. Trebuie să găsim ritmul corect şi echilibrul corect, fără să slăbim creşterea economică redusă, care a rămas”, a precizat ministrul.


Franţa se bazează pe estimările care spun că a făcut suficiente reduceri ale deficitului structural, o cifră care scoate în evidenţă efectul ciclului economic, pentru a scăpa de alte măsuri de austeritate.

Preşedintele francez Francois Hollande a devenit purtător de cuvânt pentru opoziţia din sudul Europei faţă de asuteritate, anul trecut, după ce a câştigat alegerile contra lui Nicolas Sarkozy, care susţinuse linia anti-criză a Angelei Merkel.

“Leacul găsit nu funcţionează şi nu există speranţă că va funcţiona, iar acest lucru este aproape mai rău decât boala în sine”, a spus economistul american Joseph E. Stiglitz, câştigător al premiului Nobel, într-un articol postat pe Project Syndicate. “Germania a respins în mod constant orice politică ce ar fi oferit o soluţie pe termen lung. Nemţii, se pare că vor face totul, cu excepţia a ceea e este necesar”, a spus el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: