vineri

29 martie, 2024

21 ianuarie, 2014

În Ucraina, ciocnirile violente dintre protestatarii proeuropeni și forțele de ordine continuă, iar marți au fost publicate legile ce înăspresc pedepsele împotriva manifestanților, urmând ca ele să fie aplicate de miercuri, 22 ianuarie 2014.

La Bruxelles, Consiliul miniștrilor de externe a cerut ambelor tabere să stopeze violențele și să treacă la dialog, solicită autorităților să renunțe la legislația antimanfestanți și își reafirmă angajamentul pentru semnarea Acordului de Asociere cu Kievul, imediat ce acesta va fi pregătit să o facă.

În SUA se vorbește tot mai răspicat despre sancțiuni aplicate liderilor ucrainieni și oligarhilor apropiați acestora, dacă represaliile împotriva protestatarilor nu încetează.


Modificările legislative adoptate pe 16 ianuarie în Ucraina au fost publicate oficial marți și vor intra în vigoare miercuri, 22 ianuarie, ora 00.00.

Schimbările introduc sancțiuni de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care blochează clădirile publice și arestarea protestatarilor care poartă măști și căști, precum și pedepsirea persoanelor care defăimează autoritățile pe internet.

Înăsprirea legislației în domeniu este considerată o îngrădire a dreptului de asociere și la liberă exprimare, și a provocat noi ieșiri masive în stradă – duminică, 19 ianuarie, aproximativ 200.000 de persoane au protestat în stradă, zeci de oameni fiind răniți în timpul confruntărilor dintre forțele de poliție și manifestanți.

Violențele au escaladat luni, în Piața Euromaidan și pe mai multe străzi din capitala Ucrainei.

UE nu îndrăznește să vorbească oficial despre sancțiuni


Luni, Consiliul miniștrilor de externe s-a reunit și a emis câteva concluzii în care li se cere autorităților să retragă noile modificări legislative, să investigheze violențele și să-i pedepsească pe cei vinovați. De asemenea, ambelor părți li se solicită încetarea violențelor și deschiderea dialogului.

La reuniunea miniștrilor s-a discutat și despre eventuale sancțiuni, cel puțin unul dintre participanți, Carl Bildt – ministrul de Externe al Suediei, fiind de părere, potrivit celor scrise de el pe Twitter, că Uniunea ar trebui să înceapă să caute instrumente eficiente împotriva actorilor corupți care manipulează prin colțurile întunecate ale politicii ucrainene.

Potrivit unei surse EUobserver, au existat unele discuții despre sancțiuni, subiect ridicat de câțiva reprezentanți ai statelor membre, pentru prima dată de când autoritățile de Kiev au trecut la represalii împotriva manifestanților.

Concluziile Consiliului nu face însă nicio referire la așa ceva ci, în final, reafirmă angajamentul Uniunii pentru asocierea cu Ucraina, imediata ce aceasta va fi pregătită.

Atac la banii oligarhilor care finanțează liderii politici

Ideea unor sancțiuni care să vizeze oligarhii apropiați liderilor politici ucrainieni aparține SUA, care a vorbit despre o listă neagră a politicienilor, dar și despre vânarea conturilor oamenilor de afaceri bănuiți că spală bani prin diverse firme occidentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: