luni

22 aprilie, 2024

23 august, 2016

medicamente2companie britanică angajată de statul ucrainean să se ocupe de achiziția de medicamente pentru Ministerul Sănătății a reușit să reducă aceste costuri cu 25%, rezultat descris de publicația The Guardian drept ”un rar succes al luptei anti-corupție”.

Sub presiunea protestelor care vizau corupția din sistemul de sănătate, ministerul a angajat anul trecut compania Crown Agents, specializată în achiziția de medicamente, și două agenții ONU cu scopul de a elimina din sistem intermediarii pentru a scădea prețurile de achiziție a medicamentelor.

Potrivit The Guardian, caracteristica întregului sistem de achiziții ucrainean este prezența intermediarilor obscuri, care umflă artificial prețurile bunurilor achiziționate de sta și care folosesc companii offshore pentru a mitui oficiali.


Înainte de declanșarea revoluției din Ucraina, care a condus la înlăturarea regimului pro-rus, Transparency International plasa Ucraina alături de Nigeria și Iran în Indexul asupra Percepției Corupției.

Christine Jackson, expertul principal care a semnat în noiembrie 2015 din partea Crown Agents contractul cu autoritățile ucrainene, consideră că ”în principiu, s-au realizat progrese importante” în atingerea obiectivelor contractuale.

Echipa britanică se ocupă în principal cu achiziția de medicamente împotriva cancerelor, iar agențiile ONU cu achiziția de vaccinuri și medicamente împotriva HIV/SIDA.

Christine Jackson a afirmat pentru publicația britanică că cifrele preliminare indică economii de până la 25%.


Deși Crown Agents a reușit să negocieze prețuri de achiziție mai mici decât predecesorii lor, firma se confruntă în continuare cu dificultăți în ceea ce privește distribuția acestora. Oficialii ucraineni fie că întârzie să semneze contractele de distribuție, fie că obstrucționează pe față transporturile.

Membri ai Parlamentului de la Kiev afirmă că Crown Agents sunt responsabili de întârzierea livrărilor și cer rezilierea contractului cu britanicii, situație pe care Christine Jackson o descrie ca fiind ”extrem de frustrantă”.

Expertul britanic afirmă că medicamentele sunt introduse în sistem după o aprobare finală a Ministerului Sănătății, care se dovedește din ce în ce mai greu de obținut. Jackson a afirmat că așteaptă aprobarea funcționarilor pentru un lot de medicamente în valoare de 6 milioane de dolari care sunt în vamă de 139 de zile.

”Vorbim fie de incompetență, fie de corupție, sau pur și simplu de lipsa voinței de a lua o decizie. Ne așteptam la piedici din partea companiilor care se luptă în piață, dar nu la piedici puse chiar de cei care ne-au angajat”, declară care Christine Jackson.

Guvernul Ucrainei s-a angajat formal să lupte împotriva corupției dar niciun politician sau om de afaceri proeminent nu a fost trimis în justiție pentru corupție.

Slabele progrese în lupta anti-corupție sunt datorate exclusiv societății civile sau diplomaților străini.

Procurorii ucraineni și anchetatorii anti-corupție sunt ocupați cu o dispută legată de obținerea drepturilor exclusive de supraveghere și de conducere a anchetelor anti-corupție, dispută care blochează dosarele în lucru.

Cancerul este a doua principală cauză a deceselor din Ucraina din cauza radiațiilor reziduale de la Cernobîl. Cel mai mare centru oncologic din Ucraina, Institutul Cancerului, a devenit un simbol al degradării sistemului de sănătate: doctorii cer pacienților bani pentru a cumpăra consumabilele necesare funcționării aparaturii de diagnostic iar organizațiile pacienților au constituit adevărate rețele paralelee de achiziție din străinătate a medicamentelor.

Ucraina este la al 4-lea ministru al Sănătății de la revoluția din 2014. Numită luna trecută în funcție, Ulana Suprun a anunțat că în primele 2 săptămâni după instalare a semnat aproape 5.000 de documente numai pentru a înlătura blocajele din sistem create de predecesori.

Ulana Suprun s-a angajat să formeze până în 2019 propria agenție independentă de achiziții, răstimp în care a asigurat că va colabora cu experții străini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: