sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 octombrie, 2017

Premierii țărilor din Grupul de la Vișegrad (V4) au cerut președintelui Consiliului European, Donald Tusk, „să garanteze participarea liberă, egală și neîngrădită” a tuturor membrilor UE la dezbaterea asupra viitorului UE, a declarat Konrad Szymanski, adjunct al ministrului polonez de externe, după o întâlnire la Bratislava.

Mai precis, însă, „o reformă a UE fără Varșovia, fără Bratislava, fără Praga, fără Budapesta, este de neconceput”, a insistat Konrad Szymanski, citat de Agerpres.

Oficialul polonez a atras atenția, într-o aluzie la zona euro, asupra intenției „unor capitale — sau a unei capitale unice — care ar dori să limiteze pregătirea reformei pentru grupuri mai restrânse, formate conform unui principiu sau altuia”, a mai declarat Konrad Szymanski.


Cei patru șefi de guvern, Beata Szydlo (Polonia), Viktor Orban (Ungaria), Bohuslav Sobotka (Cehia) și Robert Fico (Slovacia) au susținut că președintele Consiliului European „nu trebuie să cedeze inițiativa” în favoarea altor instituții europene sau a câtorva capitale.

Donald Tusk s-a întâlnit cu șefii de guvern ai țărilor Grupului de la Vișegrad (V4) în marja summitului regional de la Bratislava, axat pe problema standardelor duble ale calității produselor alimentare.

Președintele Consiliului European a venit la Bratislava de la București, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis.

„Preşedintele Donald Tusk se află într-un proces de consultare a membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unui document, de tip foaie de parcurs, privind pașii care urmează să fie întreprinşi în procesul de consolidare a Uniunii Europene. Documentul urmează să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului European”, potrivit unui comunicat al Președinției României.

Ce a cerut președintele României


În discuțiile cu Donald Tusk, preşedintele Klaus Iohannis „a reiterat în mod ferm poziția României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opţiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre”, potivit sursei citate.

„Avansarea într-o formulă de unitate şi coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european. (…) Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o Europă unită, puternică, coezivă şi coerentă, mai aproape de cetățenii săi și puternic profilată în plan global. Acest deziderat va defini acțiunea României pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019”, mai spune comunicatul citat.

Dondald Tusk și Klaus Iohannis au abordat „şi elemente legate de pregătirea Summitului (european) care va avea loc la Sibiu în 2019”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: