duminică

21 aprilie, 2024

1 martie, 2019

Autoritățile bulgare și sârbe au redeschis calea pentru construcția rețelelor de gaze naturale aferente proiectului gazoductului TurkStream, prin care livrările Gazprom vor ajunge din Turcia în Ungaria, anunță S&P Global Platts. .

TurkStream va face concurență proiectului paneuropean BRUA și, mai ales, eventualelor livrări ale gazelor naturale care ar putea să fie extrase din platoul continental românesc al Mării Negre.

Plafonarea prețului gazelor impusă pentru următorii trei ani prin OUG 114 a determinat pe cel mai mare producător potențial de gaze româneşti din Marea neagră (Exxon – OMV Petrom) să amâne decizia de a investi în exploatarea zăcământului Neptun Deep.


Proiectul TurkStream revine în actualitate după ce Consiliul UE, sub preşedinţia României, și sub presiunea Germaniei, interesată de un alt gazoduct rusesc (NordStrem 2), a făcut un pas decisiv spre adoptarea unei directive a gazelor, care să permită terțelor părți construcția de gazoducte.

TurkStream deblocat în Bulgaria

Bulgartransgaz, operatorul rețelei magistrale de gaze din Bulgaria, a reluat procesul de licitație pentru extinderea rețelei naționale cu un gazoduct de 484 de kilometri până la granița cu Serbia, potrivit S&P Global Platts.

Gazoductul Bulgartransgaz urmează să ducă gazele aduse de Gazprom prin TurkStream, de pe teritoriul european al Turciei spre Serbia și Ungaria, în conformitate cu planurile colosului rus.

Ungaria ar putea fi  favorabilă proiectului, după ce a anunţat că nu va construi segmentul gazoductuui BRUA spre graniţa cu Austria, unde se află principalul hub de gaze regional, la Baumgarten.


TurkStream este alternativa la SouthStream, adoptată după ce construcția acesteia a fost blocată de Comisia Europeană în 2014.

SURSA: south-stream-transport.com

Acum, intrarea TurkStream  în spațiul UE ar deveni fezabilă, în perspectiva noii directive a gazelor, al cărei drum spre adoptare a fost pavat de acordul provizoriu dintre Consiliul UE și Parlamentul European.

TurkStream deblocat în Serbia

Deblocarea extinderii Turkstream în Serbia pare chiar mai simplă. Compania de proiect Gastrans deja a început să obțină primele aprobări pentru construirea unei conducte de 403 km, de la granița cu Bulgaria spre  cea cu Ungaria, pentru a livra gazele din TurkStream, potrivit S&P Global Platts.

Gastrans este deținută în proporție de 51% de o companie controlată intergral de Gazprom, înregistrată în Elveţia și numită South Stream Serbia, potrivit seenews.com. Restul de 49% din Gastrans aparţine compania sârbă de gaz Srbijagas.

Prin segmentul sârb al TurkStream ar urma să se transporte aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaz rusesc de la granița cu Bulgaria spre cea cu Ungaria.

Însuși Alexei Miller, directorul general al Gazprom, a venit în Serbia pentru a discuta cu președintele sârb, Alexander Vucic, despre construcția gazoductului, amintește S&P Global Platts.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: