vineri

19 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2017

Turcia se așteaptă ca Uniunea Europeană să îi plătească, până la sfârșitul anului 2017, sumele restante din cele 3 miliarde de euro, bani pe care blocul comunitar i-a promis la semnarea acordului pe migrație, a anunțat joi ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu (foto).

Potrivit textului acestui discurs, consultat de Reuters, rostit de ministrul de Externe la o reuniune a comisiei parlamentare de buget, Mevlut Cavusoglu a mai afirmat că Ankara așteaptă ca alte 3 miliarde de euro să fie alocate Turciei până la finalul anului 2018.

Potrivit acordului semnat în martie 2016, UE s-a angajat să acorde un ajutor financiar de 3 miliarde de euro (1 miliard contribuție UE, 2 miliarde contribuții ale statelor membre), destinat refugiaților sirieni aflați pe teritoriul turc.


Atunci când aceste resurse vor fi aproape de a fi complet epuizate, UE s-a angajat să mobilizeze o finanțare suplimentară în limita a încă 3 miliarde de euro.

Pe lângă oferta financiară, UE a oferit Turciei în 2016 și stimulente politice- posibilitatea liberalizării sistemului de vize și accelerarea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Ankara a înțeles greșit angajamentele europene, sperând ca stimulentele politice să fie acordate ”cu dispensă” de la normele europene privind drepturile omului sau independența justiției.

Regimul de la Ankara a folosit des acest acord ca instrument de presiune împotriva UE, ministrul de Externe și președintele Erdogan amenințând frecvent că vor denunța unilateral acordul și vor lăsa migranții să ajungă în număr mare în Europa.

Turcia nu este neapărat nemulțumită de faptul că negocierile de aderare la UE nu avansează, însă a poresat permanent pentru ca UE să acorde turcilor libertate de mișcare în interiorul UE. ”Liberalizarea vizelor este o condiție sine qua non”, anunța în martie 2017 cancelariile europene ministrul turc de Externe.


Liberalizarea vizelor nu a fost acordată, mai mult, statele membre UE au decis în octombrie, la solicitarea Germaniei, să reducă fondurile de pre-aderare puse la dispoziția Turciei.

Consiliul a luat în calcul o reducere cu 20 de milioane de euro a acestor fonduri, dar Parlamentul European consideră că semnalul care se trimite Turciei trebuie să fie mult mai puternic, propunând o reducere de până la 80 de milioane euro.

Șefii statelor membre UE dar și Parlamentul par să își fi pierdut răbdarea și trec la măsuri care vor provoca reacții agresive la Ankara. ”Nu ne mai putem preface că nu vedem cu Turcia se îndepărtează dramatic de standardele europene”, explica în octombrie pentru cursdeguvernare.ro europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care consideră inacceptabil ca în aceste condiții să fie în continuare alocate Turciei fonduri de pre-aderare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: