marți

26 martie, 2024

17 ianuarie, 2018

Turcia a masat la granița de sud un important contingent militar și tancuri, The Guardian anunțând că autoritățile de la Ankara finalizează planurile de atac asupra zonelor din nordul Siriei vizate și de insurgenții kurzi sirieni, parteneri ai armatei Statelor Unite.

Înaintea iminentei declanșări a atacului, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat marți că este pregătit să distrugă ”toate cuiburile de teroriști”- referire clară la forțele kurde ce acționează în Siria cu sprijin american, pe care Turcia le percepe ca fiind forțe subversive inamice.

Modul diferit în care Turcia și Statele Unite tratează minoritatea kurdă din Siria pune de ceva vreme la grea încercare relațiile bilaterale turco-americane, însă operațiunea militară plănuită de Ankara redică tensiunile între cei doi aliați NATO la un nivel fără precedent, scrie The Guardian.


Cea mai probabilă zonă care ar urma să fie invadate de armata turcă este o fâșie de aproape 100 de km patrați între localitățile Afrin și Manbij, una dintre cele mai disputate de actorii conflictului sirian, aflată teoretic sub controlul forțelor care se opun regimului Assad. În această zonă sunt însă importante contingente ale militanților kurzi sirieni, care încearcă să își impună controlul pentru a unifica două teritorii vecine pe care le ocupă.

Tayyip Erdogan a anunțat că nu a consultat Administrația Trump în legătură cu această operațiune militară. ”Ultima oară când am discutat a spuns că mă va căuta. Nu a făcut-o până acum, iar eu nu mai am de gând să îl caut. În scurt timp vom distruge toate cuiburile teroriste din Siria, unul câte unul, începând cu regiunea dintre Afrim și Manbij. Iar celor care pretind că ne sunt aliați dar în realitate ne înfig cuțitul în spate le spun că nu au ce să facă”, a afirmat președintele Turciei.

Liderul turc a mai spus că operațiunea militară va fi una comună cu rebelii sirieni sprijiniți de Ankara. Erdogan a mai cerut NATO să îi protejeze granițele în această perioadă.

Ministrul de Externe Mevlüt Çavuşoğlu a formulat critici și mai dure la adresa Administrației Trump, pe care a invitat-o să se decidă ”dacă este aliatul Turciei sau al teroriștilor”.


Ankara este, din 2011, un opozant deschis al regimului Assad- a furnizat unor grupări rebele armament și muniție și a contribuit la organizarea politică a opoziției siriene. Implicarea Turciei în conflictul sirian a devenit și mai directă din vara anului 2016, când a trimis armata în Siria pentru a lupta, oficial, împotriva ISIS și pentru a-și consolida influența în teritoriile din nordul Siriei.

Temerea Turciei este că minoritatea kurdă siriană, care a demonstrat ambiția auto-guvernării, va ajunge să controleze întreg teritoriul din vecinătatea graniței comune, situație în care autoritatea statului în zonele din sud, în care este concentrată minoritatea kurdă turcă, ar fi pusă sub semnul întrebării.

Ghemul de interese din Siria este foarte încâlcit și generează situații foarte complicate- Turcia este opozantul regimului Assad, dar președintele sirian sprijină tacit ofensiva turcă împotriva rebelilor kurzi. Aceștia luptă, cu sprijin american, împotriva forțelor ruse staționate în Siria, care nu au niciun interes ca Turcia să își crească influența în Orientul Mijlociu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: