vineri

19 aprilie, 2024

31 iulie, 2016

armata turciaRecep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă seara mica reformă constituțională, prin care serviciile secrete și Statul Major al Armatei vor fi trecute direct sub controlul președintelui.

Comandanții din Statul Major vor răspunde de acum înainte în fața ministrului apărării, pentru a transfera armata, integral, sub control civil.

De asemenea, vor fi închise academiile militare, locul lor fiind luat de o universitate națională de apărare.


Spitalele militare vor fi și ele transferate sub control civil, urmând să fie preluate de Ministerul Sănătății.

Pentru ca Statul Major și Agenţia Naţională de Informaţii să treacă în coorodnarea președinetelui este nevoie de nevoie de schimbarea Constituţiei.

Președintele Erdogan a mai anunțat că va fi refăcută Jandarmeria. Trupele acesteia vor fi reduse, dar se va investi mai mult în dotarea lor.

Măsurile vin după puciul eșuat din 15 iulie, când o mică parte a armatei a încercat răsturnarea regimului Erdogan.


Încercarea de tentativă de lovitură de stat  a fost urmată de arestări și mii de demiteri din armată. Până acum, aproape 180 de generali și amirali, din numărul total de aproximativ 350 de astfel înalți ofițeri, au fost demiși.

O instanță din Ankara a decis eliberarea a 758 din cei 989 soldați și studenți militari arestați pentru implicare în puci, după ce aceștia au dat declarații privind rolul lor în acțiunea de pe 15 iulie.

Judecătorul consideră deținerea lor inutilă.

Potrivit modificărilor în materie penală făcute după puci, suspecții pot fi reținuți timp de cel mult 30 de zile fără a fi puși sub urmărire penală.

În total, 15.846 de persoane au fost reținute în legătură cu tentativa eșuată de lovitură de stat, potrivit ministrului de interne, Efkan Ala.

Majoritatea lor, 10.012 de persoane, sunt militari, printre care și 178 de generali și amirali.

Numărul celor arestați este de 8.113 perosane, majoritatea militari.

Eșecul serviciilor secrete   

The Wall Street Journal scrie despre eșecul agenției de informații turc, MIT, care săa conecentrat pe dejucarea ameninţărilor teroriste venite din partea militanţilor Stat Islamic şi a separatiştilor kurzi, și nu a reuşit să detecteze planurile privind pregătirea unei lovituri de stat.

MIT a reuşit să intercepteze mai multe milioane de mesaje, însă în aceste mesaje nu au fost găsite menţiuni privind complotul.

Pregătirile pentru lovitură de stat nu au fost detectate nici de serviciile de informaţii americane, deși acestea cunoşteau faptul că opoziţia împotriva preşedintelui Erdogan era în creştere, iar într-o analiză clasificată, Turcia a fost inclusă pe o listă a ţărilor cu risc sporit de instabilitate politică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: