sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2017

În orașul turc Izmir a început luni luni procesul a 270 de persoane acuzate că au luat parte la tentativa de lovitură de stat militară din iulie 2016 din Turcia printre care se numără inclusiv predicatorul Fethullah Gulen, judecat în contumacie, relatează AFP.

Potrivit publicației Hurriyet, guvernul turc a trimis în Statele Unite un nou dosar cu presupuse dovezi ale implicării clericului musulman ce trăiește în exil în Pennsylvania.

Publicația turcă afirmă că în dosar se găsesc mărturii a două persoane cu identitate protejată, unul, supranumit “Kuzgun”, afirmând că planul loviturii de stat a fost trimis clericului ”spre aprobare” în SUA, pe data de 12 iulie, altul, supranumit “Şapka”, afirmând că detaliile puciului au fost decise în vila din Ankara a lui Fethullah Gulen.


Prima audiere în procesul de la Izmir a demarat în condiții de înaltă securitate, anunță agenția turcă Anadolu, precizând că în zonă au fost defășurate blindate ușoare ale jandarmeriei precum și drone și câini special dresați.

Cei 270 de acuzați, dintre care 152 sunt în detenție preventivă, sunt judecați pentru ”tentativă de răsturnare a ordinii constituționale”, ”apartenență la o organizație teroristă” și ”tentativă de înlăturare a Parlamentului sau de a-l împiedica să-și îndeplinească sarcinile”. Toți acuzații riscă fiecare până la două pedepse cu închisoare pe viață.

Majoritatea celor judecați sunt foști militari, inclusiv ofițeri de rang înalt precum generalul responsabil cu regiunea Mării Egee, Memduh Hakbilen, transmite Anadolu.

Predicatorul exilat în SUA, Fethullah Gulen, a respins în mod repetat acuzația autorităților că ar fi instigat sau condus tentativa de puci.


Autoritățile turce au cerut de mai multe ori, în mandatul președintelui Obama, extrădarea lui Gulen, dar răspunsul oficial a fost că decizia îi aparține justiției. Oficialii de la Ankara îi cer acum noului președinte american, Donald Trump, ”să grăbească procesul judiciar”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: