vineri

29 martie, 2024

2 ianuarie, 2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vrea să închidă subiectul ordonanței de urgență privind amnistia și grațierea și a afirmat că nu a făcut şi nici nu va face ceva care să creeze o stare de pericol similară cu cea de la momentul ordonanţei de urgenţă 13 din 2017.

„Ştiu OUG 13, care a avut şi un număr cu ghinion, ştiu şi efectele ei. Eu am venit să sting oarecum focul de după ordonanţă, dar nu am această temere (că ar putea „da foc la țară” cu o ordonanță a amnistiei, n.r.), pentru că n-am făcut şi nici nu voi face ceva care să creeze măcar o astfel de stare de pericol, darămite să o producă în mod efectiv”, a mai declarat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres.

În privința eventualei ordonanțe a aministiei, Tudorel Toader a spus că ministerul său poate da cel mult un aviz la un proiect de lege iniţiat în Parlament pe acest subiect.


„Amnistie şi graţiere, să închidem (…) Poate să fie proiect de lege din Parlament pe care se cere punct de vedere. Dăm avize, avem o direcţie de avizări (la minister n.red.)”, a spus Toader, fiind întrebat despre solicitarea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a fi iniţiată o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

Tudorel Toader a mai afirmat că înţelege afirmaţia premierului Viorica Dăncilă că nu se poate da o astfel de ordonanţă de urgenţă fără semnătura lui, ca ministru al Justiţiei. „Am o bună colaborare cu doamna prim-ministru şi afirmaţia dânsei cred că o înţeleg. Asta e procedura, în guvern nu vine partidul cu proiect de lege, în guvern se duce numai ministrul”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a menţionat că nu resimte influenţa unor presiuni politice cu privire la acest subiect.

„Nu. Să nu dau un răspuns mult prea tranşant, nu eu am venit să bat la uşa ministerului sau a alianţei de guvernare că vreau să fiu ministru. Eu mi-am construit o carieră universitară, o carieră în practică, am acasă o garderobă de robe (…) Nu simt o presiune, poate fi atmosferică, psihică, dar dacă tu, ca demnitar, nu ai pregătirea psihică de a face faţă unor astfel de aşa-zise presiuni, de a-ţi îndeplini obligaţia legală, independent de ce zice unul sau altul, înseamnă că nu eşti pregătit pentru postul respectiv”, a spus el.


Ministrul Toader a adăugat că a participat la şedinţele CExN al PSD în condiţiile în care a fost invitat la acestea, nu s-a dus din proprie iniţiativă, dar şi pentru că face parte dintr-un guvern politic, iar capitolul pe Justiţie al programului de guvernare „nu l-a adus cu el de la Iaşi”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: