vineri

19 aprilie, 2024

7 februarie, 2018

Vicepreședintele CE Frans Timmermans și Tudorl Toader au discutat la Strasbourg despre modificările aduse legilor justișiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marți, la Strasbourg, unde se află pentru a explica unor oficiali europeni modificările operate pe legile justiției, că există dezinformări la nivel european în legătură cu situaţia din România, informează Agerpres.

„N-am senzaţia, am convingerea (…) din moment ce mai mulţi discută aceeaşi problemă, şi înţelegerea, percepţia (…) e diferită – e ceva. Din necunoaştere sau din dezinformare, poate şi din alte considerente”, a declarat jurnaliştilor români Tudorel Toader, după o întâlnire cu uşile închise cu Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, în contextul în care legislativul va dezbate miercuri după-amiază modificările la sistemul de justiţie din România şi posibila ameninţare la adresa statului de drept.

În opinia sa, nu se pune problema activării Articolului 7 din Tratatul UE (care suspendă dreptul de vot în Consiliul European) în cazul României:


„În România nimeni n-a pus la îndoială deciziile Curţii Constituţionale. În România nimeni n-a spus vreodată că nu modificăm legea – Cod Penal, ce-o fi el – în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. În România deciziile sunt definitive, sunt general obligatorii, produc efecte de la data publicării în Monitorul Oficial. Nu veţi găsi nicio decizie, de admitere sau interpretativă, care să nu fie luată în considerare de legiuitor, parlament sau guvern ca legiuitor delegat, în sensul modificării legii potrivit dispozitivului deciziei, potrivit considerentelor acesteia”, a explicat ministrul.

Întrebat de ce nu anunţă decizia privind procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Toader a răspuns că astfel de lucruri se discută la Bucureşti.

„Noi ne aflăm la Strasbourg pentru a vorbi despre problemele care au stat pe agenda discutată astăzi, ce va fi discutată mâine. Celelalte probleme, privind justiţia, privind Ministerul Justiţiei, privind deciziile pe care le-am luat sau nu le-am luat, le-am comunicat sau nu le-am comunicat, le discutăm acasă, la Ministerul Justiţiei”, a spus el.

Toader a avut o întrevedere în cursul dimineţii de marţi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, iar în cursul serii – cu Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, din care face parte şi Partidul Social Democrat.


„Cu domnul Timmermans am vorbit în loc de 30 de minute, 70 de minute. A fost o discuţie aplicată, a fost o discuţie referitoare la legile justiţiei. Repet ce v-am spus de foarte, foarte multe ori: fiecare să se manifeste în limita competenţelor pe care le are”, a afirmat Toader.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, „subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justiției și stadiul actual al acestora, modificarea codului penal și codului de procedură penală, precum și ultima decizie a Curții Constituționale privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităților publice.”

„Privitor la legile justiției, ministrul justiției a prezentat stadiul actual și etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate și soluțiile legislative constatate ca fiind neconstituționale.
În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, ministrul justiției a prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor din coduri cu Decizii ale Curții Constituționale a României.

De asemenea, cu privire la dispozițiile Legii pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea şi funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER a menționat faptul că legea a fost adoptată pentru punerea în acord a dispozițiilor legale cu jurisprudența Curții Constituționale în materie”, mai precizeaz[ comunicatul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: