vineri

19 aprilie, 2024

17 august, 2017

Curtea de Apel Bucureşti a trimis autorităţilor judiciare britanice mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea „au fost sesizate şi că vor decide în consecinţă”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudoral Toader, joi, citat de Agerpres.

„La Ministerul Justiţiei am primit informarea de la Curtea de Apel emitentă a mandatului (de arestare a lui Puiu Popoviciu, mandatul a fost transmis autorităţilor judiciare din Anglia de către autoritatea emitentă, Curtea de Apel, ceea ce înseamnă că este vorba despre o punere în executare a unui mandat de arestare. Autorităţile judiciare engleze vor verifica mandatul de arestare şi vor decide în consecinţă. Ceea ce înseamnă la momentul la care vorbim autorităţile judiciare londoneze sunt sesizate cu punerea în executare a mandatului european de arestare”, a explicat ministrul Justiţiei.

Puiu Popoviciu a fost condamnat în 3 august la şapte ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, dar el plecase în Marea Britanie încă din luna iunie. S-a predat luni poliţiei londoneze, dar a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere şi să se prezinte de trei ori pe săptămână la poliţia londoneză.


Pe de altă parte, Tudorel Toader s-a arătat circumspect privind rapiditatea cu care Puiu Popoviciu va fi predat autorităților române, din moment ce „scopul (lui) este de a rămâne sub protecţia autorităţilor judiciare engleze (…) Se va stabili termen, când vor fi verificate excepţii, vor fi verificate incidenţe şi formulat termen”, a mai spus oficialul român.

„Dacă scopul ar fi fost acela de a fi predat autorităţilor judiciare române, el putea putea urca în avion să vină acasă sau putea merge la Ambasada României să se pună la dispoziţia autorităţilor judiciare române şi să intre sub puterea mandatului de arestare. Acum ştim că nu a făcut asta şi am văzut că scopul era acela de a rămâne sub protecţia autorităţilor judiciare engleze. Sigur, Anglia e ţară membră a Uniunii Europene, avem decizia cadru, avem legea 302 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală şi aici devin incidente prevederile privind punerea în aplicare a mandatului european de arestare”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Curtea de Apel Bucureşti şi Ministerul Justiţiei sunt instituţiile abilitate să se ocupe de extrădarea sa.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: