vineri

29 martie, 2024

8 noiembrie, 2017

Frans Timmerman, prim-vicepreședinte CE, insistă ca România să ceară opinia Comisiei de la Veneția privind procedura numirii șefilor de parchete

Comisia Europeană urmeză să trimită un punct de vedere referitor la modul în care autoritățile române doresc să definească abuzul și neglijența în serviciu, adică implicit referitor la problema instituirii unui prag valoric pentru ca acestea să fie infracțiuni, a declarat miercuri ministrul Justiției.

Explicația ministrului Tudorel Toader vine după întâlnire pe care le-a avut marți, la Bruxelles, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans și cu Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție, consumatori și egalitate de gen.

„O altă temă pe care am discutat-o în amănunt, am prezentat-o şi de la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să-l aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu, adică acel prag despre care am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele CCR şi în acelaşi timp ne raportăm la Directiva europeană”, a spus Tudorel Toader, citat de News.ro.


El nu a explicat însă ce formă a definirii abuzului în serviciu le-a prezentat celor de la UE, ținând cont că modificările la codurile penale se dezbat încă în comisia special înființată la Parlament pentru modificarea legislor Justiției.

Numirea procurorilor de rang înalt

Cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, Toader a spus că prima recomandare a CE a fost să fie găsită o procedură transparentă de numire, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia.

Reamintim însă, că parlamentari PSD, inclusiv Florin Iordache, președintele Comisiei speciale pentru elaborarea legilor justiției, explicau în ultimele două săptămâni că nu mai există timp pentru a cere avizul Comisiei de la Veneția în legătură cu modificările aduse procedurilor de numire a procurorilor de rang înalt.

Legea trebuie aprobată până al sfârșitul anului, au spus social-democrații, fără a explica de ce.

Inspecția Judiciară


În ceea cepriveşte Statutul IJ, ministrul a reamintit că a evocat trei posibilităţi: „să rămână la CSM prin consolidarea garanţiilor de independenţă, să treacă la MJ prin consolidarea independenţei, să devină o autoritate independentă autonomă, cu statut distinct, care să nu fie nici la CSM nici la MJ, care să-şi îndeplinească rolul constituţional pe care îl are”.

Și aici, nu s-a stabilit încă nimic, parlamentarii anunțând că urmează să elaboreze o reglementare specială. Coform proiectului înregistrat de deputați PSD și care se discută acum în comisia condusă de Florin Iordache, Inspecția Judiciară (cea care constată abaterile disciplinare ale magistraților) va fi reorganizată și va fi coorodnată de un nou organism – Consiliul Național de Integritate a Judecătorilor și Procurorilor.

Consiliul va numi și revoca șefii Inspecției și va înainta CSM propuneri pentru organizarea și funcționarea Inspecției. Nu s-a spus încă nimic despre componența Consiliului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: