vineri

29 martie, 2024

31 august, 2015

china usÎn ultimele decenii, liderii chinezi au fost lăudaţi pentru abilitatea de a menţine economia pe un trend ascendent puternic în ciuda turbulenţelor externe, cum ar fi criza financiară asiatică din 1997-1998 sau cea recesiunea mondială din 2008. Acum, investitorii încep să îşi piardă încrederea în deciziile luate la Beijing, notează AP.

Pe măsură ce creşterea economică a Chinei a început să încetinească, guvernul a decis să acorde o importanţă sporită pieţei de capital. Instituţiile de presă deţinute de stat au lăudat performanţele companiilor, iar investitorii au răspuns prin cumpărarea masivă de acţiuni, evoluţie care a făcut ca principalul index al bursei de la Shanghai să înregistreze în primele şase luni ale anului o creştere de 150%.

Evoluţia indexului Shanghai Stock Exchange Composite în 2015chinaExecutivul spera ca banii pompaţi în piaţa de capital să fie folosiţi de companii pentru a emite acţiuni şi a achita cu aceste fonduri suplimentare o parte din datorii. Însă „bula acţiunilor” s-a spart pe 12 iunie când indexul Shanghai Composite s-a prăbuşit cu 37%.


Guvernul a încercat să intervină, suspendând dreptul de tranzacţionare pentru sute de companii. Totodată, marilor investitori nu li s-a mai permis să vândă acţiuni vreme de şase luni. Intervenţia executivul a subminat angajamentul liderilor chinezi de a le acorda pieţelor un cuvânt mai greu în economie.

O altă decizie care i-a neliniştit pe investitori a fost cea de depreciere a yuanului. Guvernul a spus că măsura a fost luată pentru a răspunde „forţelor din piaţă”, în contextul în care mai mulţi investitori au semnalat faptul că moneda chineză era supraevaluată. Scepticii au privit decizia drept o măsură disperată de a stimula economia, mai ales având în vedere că a fost luată în urma unui raport care arăta că exporturile se prăbuşiseră în luna iulie, iar un yuan mai slab oferă companiilor chinezi un avantaj pe pieţele externe.

În urma intervenţiei din august, China a continuat să tempereze deprecierea yuanului, ceea ce a alimentat şi mai mult neîncrederea investitorilor cu privire la implicarea guvernului în mersul economiei.

Un alt element care contribuie la starea de incertitudine îl reprezintă acurateţea statisticilor economice ale Chinei. Premierul Li Keqiang a recunoscut în trecut că datele statistice sunt „făcute de om” şi uneori inutile. Acum, economiştii au început să se uite şi la date alternative pentru a măsura evoluţia economiei, cum ar fi consumul de energie. Compania londoneză Consensus Economics le-a cerut unor economişti să facă o prognoză bazată pe aceste statistici alternative. Potrivit acestora, economia chineză ar creşte în primele trei trimestre ale anului cu 5,3% din PIB, faţă de 7% din PIB, prognoza oficială.


Într-o economie globalizată, excesele şi dezechilibrele dintr-un colţ al lumii afectează, inevitabil, şi alte state, China fiind recunoscută pentru excesele făcute de guvern, mai exact investiţiile supradimensionate din numeroase domenii, notează şi Bloomberg.

Economistul şef al Citigrup avertiza la finele săptămânii că statul chinez riscă să alunece în recesiune, iar autorităţile nu reacţionează suficient de repede pentru a evita acest lucru. Willem Buiter sugera ca soluţie implementarea unui pachet amplu de măsuri fiscale orientate către stimularea consumului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: