duminică

21 aprilie, 2024

31 iulie, 2017

Instituțiile militarizate, (MAI, MApN, SRI, SIE STS etc.) se confruntă de câteva luni cu un val impresionant de pensionări, după ce s-a aflat din surse sigure că vor avea loc modificări la legea pensiilor militare.

Pentru a nu se trezi cu pensii mai mici în cazul că bugetul nu va rezista în fața profundei inechități sociale, cei care îndeplinesc toate condițiile pentru trecerea în rezervă și-au depus cererile cu luni bune înainte ca ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, să confirme, duminică seara, că se pregătesc unele modificări legislative.

Astfel de valuri de pensionare au mai existat, așa cum au existat și privilegiați care au reușit să revină pe post imediat după pensionare.


Ținând cont că pensiile unora dintre înregimentați ajung la peste 100% din veniturile media veniturilor obținute înainte de trecerea în rezervă, ei sunt acum fericiții beneficiari a două salarii pe lună, pentru aceeași muncă prestată.

Legea permite acest lucru, deoarece PSD a eliminat în urmă cu doi ani și jumătate prevederea ce le interzicea bugetarilor să cumuleze pensia cu salariul.

Prezentăm câteva cazuri de bugetari din MAI care s-au pensionat preventiv și apoi au fost reangajați de ministrul de Interne, Carmen Dan.

Cu precizarea că numărul celor din structura centrală care au făcut deja această mișcare a ajuns la circa 30 de persoane.

1. Cornel Ciocoiu, secretar de stat în Ministerul de Interne


Cetățeanul de mai sus se numește Cornel Ciocoiu Gabriel (45 de ani, foto) a terminat Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza în 1991 și, după 26 de ani de activitate, a ajuns, în 2017, pe funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne.

În urmă cu o lună, a trecut în rezervă cu grad de general și o pensie de peste 13.000 lei. Nu-i este rușine,de vreme ce spoliază sistemul de pensii la care a contrubuit puțin.

Dl. Corneliu Ciocoiu Nu a dispărut însă din MAI decât câteva zile (era obosit de ceilalți cetățeni ai României), timp în care s-au desfășurat fulgerător două procedee: de pensionare și de reîncadrare în funcție.

La 45 de ani pensionar, cu o pensie de 12 ori mai mare decât pensia celor care muncesc de-adevăratelea ca să-i plătească domniei sale pensie, s-a reîncadrat și are și salariu. Salariu cu tot tacâmul. 

Cronologia, așa cum o arată Monitorul Oficial:

29 martie 2017 – este numit secretar de stat în MAI pentru a se ocupa de Managementul activităților de ordine și siguranță publică

20 iunie – pleacă din poziția de secretar de stat – premierul Sorin Grindeanu semnează eliberarea din funcție

29 iunie – președintele Klaus Iohannis semnează trecerea în rezervă a chestorului (echivalent general) Cornel Ciocoiu

30 iunie, a doua zi după ce s-a pensionat – premierul Mihai Tudose semnează decretul de numire în funcția de secretar de stat în MAI a lui Corneliu Ciocoiu, adică revenirea pe poziția avută înainte de pensionare

Anul trecut, când era doar director general al Direcției Generale Managemnt Operațional din MAI (funcție deținută din 2015), Corneliu Ciocoiu a câștigat în total 143.490 lei:

  • 124.987 lei – salariu
  • 11.757 – normă de hrană
  • 4.290 – bani pentru echipament
  • 2.456 – primă de vacanță

De acum înainte, chestorul în rezervă va câștiga lunar cel puțin 10.000 de lei, salariu, și o pensie de circa 13.000 de lei, ceea ce înseamnă că, anual, el va obține, cu tot cu celelalte venituri (norma de hrană, echipamentul etc) aproape 300.000 de lei, adică trei miliarde de lei vechi.

2. Alina Popescu – consilier al ministrului de Interne, Carmen Dan

Alina Popescu (foto, nu a împlinit 45 de ani), șefa de cabinet a șefului IPJ Olt, a fost adusă din Slatina la București pentru a fi consilieră a ministrului Carmen Dan, începând cu 13 ianuarie 2017.

La fel ca și Ciocoiu, Popescu a fost eliberată din funcţie în luna iunie, a trecut în rezervă, iar în luna iulie a revenit. Tot consilier al ministrului Carmen Dan.

3. Cătălin Breazu – fost director general adjunct în MAI, Direcția Generală de Management Resurse Umane

S-a pensionat anul trecut, din această funcție, dar a revenit în MAI, la scurt timp, pe functția de consilier în cabinetul secretarului de stat.

Pensii care cresc cu mii de lei pe an

Ministrul Muncii a confirmat până acum o singură modificare la pensiile militarilor – indexarea anuală a acestor drepturi nu se va mai face cu 100%  din rata medie anuală a inflaţiei, plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Va rămâne doar indexarea cu 100% din rata medie anuală a inflației, măsură ce ar urma să aplice tuturor pensiilor speciale.

În acest moment, cea mai mare pensie aflată în plată la MAI este de 22.023 lei.

Modul de indexare a făcut ca pensii ce se ridicau la numai 7.400 de lei, să ajungă acum 20 000 de lei, potrivit Liei Olguța Vasilescu.

„Foarte mulți dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece în pensie la o vârstă foarte mică, se întâmplă chiar la vârste de 40 de ani.

Acest lucru se întâmplă din cauză că așa cum arată legislația la ora actuală, poți ieși cu o pensie de 120 % față de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcție de creșterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85 % din brut, la care se adaugă sporurile și iese cu pensie mai mare decât salariul net,” a explicat ministrul Muncii, referindu-se la pensiile speciale.

Cumulul pensii – salariu, reintrodus în 2014, de guvernul Ponta-Dragnea-Tăriceanu

În 2009, pentru a reduce cheltuielile bugetare, Emil Boc a interzis cumulul pensiei cu salariul, dacă salariul depășea media pe economia, în cazul angajaților din sistemul public.

Criza a trecut și, în 2014, Parlamentul a votat eliminarea acestei interdicții, ceea ce a dus la posibilitatea apariției situațiilor de mai sus.

A fost vorba de o inițiativă PSD, iar printre semnatarii acesteia s-a numărat și actualul premieri, Mihai Tudose.

Semnatarii susțineau că este vorba de o discriminare și că România are nevoie de expertiza persoanelor cu înaltă pregătire și experiență „greu de înlocuit”.

Situația de mai sus e valabilă în cadrul guvernării PSD-ALDE, preocupată de echitatea socială și de bunăstarea celor mulți. Cei doi conducători ai coaliției majoritatre sunt, ambii, urmăriți penal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

8 răspunsuri

  1. Ar trebui despartit fondul de pensii in 1.fondul de pensii din contributii si beneficiarii acestuia si in 2.fondul de pensii „necontributive”si beneficiarii acestuia.De fapt
    cel de-al doilea nu ar trebui sa se numeasca fond de pensii
    ci „fond de pomeni ,fond de jecmanire,fond pentru nesimtiti(parlamentari,magistrati,securisti,militari care nu au fost in teatrele de operatiuni…..” iar statul care acorda aceste drepturi sa se descurce si sa le justifice. fara a capusa fondul din contributii.

    1. Draga Mihai, daca aceasta este părerea ta cu pomenile, ești de acord sa fie dați afară toți polițiștii, militarii, piloții, medicii militari, lucrătorii SRI etc? Cred că ești într-o gravă confuzie. Dar daca tu i-ti permiți să faci câteva clase profesionale că fiind ,,pomanagii,, cred că ești….om politic. Senator sau deputat ceva de genul acesta.

  2. Încă 2 exemple de pensionați și ulterior angajați consilieri ai ministrului de interne:
    1. NEZIR Gelaledin (general cu 2 stele în rezervă) fost șef al secretariatului general MAI
    2. DRĂGULIN Stelică (general cu 2 stele în rezervă) fost șef al direcției contabile MAI

  3. Cand spuneti „infractiune” in subtitlu, la ce anume va referiti? Ce articol de lege a fost incalcat?

    Si be, cum comentati miscarea generalului Kelly, actualul sef de cabinet al presedintelui Trump? Inainte de pensionare a fost in Armata, dupa pensionare – la Ministerul Securitatii (DHS), azi la casa Alba. E corupt, sau e infractor?

  4. Cu toată atenția nu reușesc să înțeleg un lucru. Toate aceste exemple intens mediatizate și reale de altfel, stârnesc reactii firești de profundă nemulțumire(ca să vorbesc diplomatic) împotriva MAI și a personalului(polițiști). Întrebare: poate sa ia cineva in calcul și agenții de politie al căror salariu nu depășește suma de 3500 lei(în condiții de vechime maxima) cu toate sporturile sau un ofițer operativ cu un VENITmaxim de 4500 lei? De ce pentru incorectitudinile unui număr mic de privilegiați trebuie să sufere 95% dintre polițiști?

    1. Sunt multe categorii de foşti salariaţi care chiar au muncit în condiţii grele şi muncesc şi astăzi. Enumăr câteva, minerii,constructorii pe şantiere cu lipsa din familie, cu riscuri mari de accidentare, ca cei de la baraje, şosele peste munţi, canale, liniori de reţele electrice de înaltă tensiune şi alţii, care nu beau cafeaua la birou, nu mănâncă cald la popotă, mănâncă „din brici rece pe fugă ” în timp ce trenurile circulă, stau în condiţi vitrege în ploaie, ger, câmp izolaţi. De asemenea CFR-işti, cu ture de noapte şi muncă de peste 13-14 ore pe tură (nu ştie nimeni despre naveta lor la seviciu, minutele de prezentare la serviciu, pentru vizita medicală, pentru revizia instalaţilor de siguranţa circulaţiei, iar după tura de 12 ore strict,urmează predarea seviciului cu PV şi de fapt pe teren, apoi analiza muncii cu şefii ierarhici o jumătate de oră minim în care dau explicaţi scrise pentru eventualele nerealizări ( nu din vina lor ) şi apoi naveta spre casă, tot pe timp de noapte sau vreme rea. CFR-ul era zisă adoua armată, dar de fapt este şi afost prima, cfr-istul era pe timp de război obligatoriu mobilizat la serviciu şi expus orăror riscuri pentru că nu putea să-şi părăsească postul sau să se ascundă). CFR-işti au si ei studii de la şapte clase, până la studii superioare, ingineri, specialişti constructori, economişti, şefi de sevicii, directori generali şi chiar miniştrii care inainte de ’89 şi acum au trecut prin toate funcţile specializaţi şi autorizaţi in funcţii de la acar la ministru. Chiar eu timp de 40 de ani am plecat de la funcţia de acar, manevrant… casier,impiegat şef de staţie cat I-a cu studii superioare, şef de birou, economist, contabil şef, din care 26 de ani în grupele I şi II de muncă,am mai lucrat 15 ani în alte munci, deci total 55 de ani, am o pensie sub 2000 roni.Iată o categorie care îi surclasează la prestaţii, la muncă grea, pe mulţi dintre cei ce au pensii nesimţite azi de până la 500 milioane pe lună cu toate câştigurile ilegale adăugate. CFR-işti au lunar câte două ore de instruire şi examinare în unitate cu instructorul sau şeful ierarhic, ore ne plătite, pe care le face în tura liberă cu deplasare de zeci de km. Cum se compară cu un miliţian, azi poliţist, care nu are studii mai mari decât liceul, o specializare de câteva luni, are post de birou în mare parte, ia şpagă şi confiscă ceiace-i trebuie în interesul lui (ca cheresteaua căruţaşilor ce o duc prin căi de pământ în satele unde ţăranul nu are nici duşumea).Sunt oamenii primarului, braconierilor, samsarilor şi cămătarilor unii de unde au avantaje. Nu plătec chirie pe casele ocupate, au şi pământ la ţară. Cât am lucrat am avut mare tangenţă prin sarcinile de serviciu cu miliţieni şi securişti care asistau la trecerea trenurilor speciale. Erau pe nicăieri, veneau sub influenţa alcoolului, dormeau pe băncile din săli şi habar nu aveau ce face un salariat cfr la instalaţile de auromatizare şi S.C, cu el de faţă puteai acţiona orice buton ce ducea la catastrofă ferovială cu victime de peste 1000 de călători din două trenuri ce mergeau la mare în acele vremuri pline cu străini…Viaţa celor de mai sus nu vor s-o cunoacă cei ce fac pensii şi salarii acestora, ei au fost şi sunt mai utili ca poliţişti care se acund prin maşini şi dorm prin păduri aşa cum apar linkuri pe net. Am făcut chiar supracontrol prin anii 1970-1980 pe trenuri cu echipe de miliţieni, dar unul sigur de fiecare dată, nu ne-a bătut nimeni, cu atât mai mult nu ne-a omorît deşi se putea şi atunci, deci motive de creşteri salariale nu sunt riscurile meserie pe care ti-ai aleso, practic-o cu multă abilitate şi nu ameanda un nenorocit care nu are un colţ de pâine pentru copii. Un puşcărias are multe drepturi în timp ce un om în „libertate” este supus unor îngrădiri şi sancţiuni pentru orice fleac în care poliţistul vrea să-şi facă glorie…Am descoperit hoţi din trenuri, iar presa a scris că miliţia i-a descoperit, deşi acştia chemaţi la faţa locului cereau să le asiguri mijloc de transport!!!Mai întreb, de ce astăzi militarii de orice rang nu mai poartă uniforme fie la seviciu fie în timpul deplasării spre casă şi în timpul liber ???, vă spun eu pentru faptul ca să nu fie văzuţi pri locuri nepermise, baruri, restaurante, afaceri dubioase etc…Sunt multe de spus fapte care reliefează realitatea şi nu le justifică aşa mari diferenţe de salarii, pensii, şau alte sporuri şi avantaje materiale. Populaţia ştie bine realitatea iar liderii lor de sindicat sau alţii cu mari avantaje ilegale îi apără cu orice preţ pe televizor (…)-04.aug-2017 0ra 15, 00.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

8 răspunsuri

  1. Ar trebui despartit fondul de pensii in 1.fondul de pensii din contributii si beneficiarii acestuia si in 2.fondul de pensii „necontributive”si beneficiarii acestuia.De fapt
    cel de-al doilea nu ar trebui sa se numeasca fond de pensii
    ci „fond de pomeni ,fond de jecmanire,fond pentru nesimtiti(parlamentari,magistrati,securisti,militari care nu au fost in teatrele de operatiuni…..” iar statul care acorda aceste drepturi sa se descurce si sa le justifice. fara a capusa fondul din contributii.

    1. Draga Mihai, daca aceasta este părerea ta cu pomenile, ești de acord sa fie dați afară toți polițiștii, militarii, piloții, medicii militari, lucrătorii SRI etc? Cred că ești într-o gravă confuzie. Dar daca tu i-ti permiți să faci câteva clase profesionale că fiind ,,pomanagii,, cred că ești….om politic. Senator sau deputat ceva de genul acesta.

  2. Încă 2 exemple de pensionați și ulterior angajați consilieri ai ministrului de interne:
    1. NEZIR Gelaledin (general cu 2 stele în rezervă) fost șef al secretariatului general MAI
    2. DRĂGULIN Stelică (general cu 2 stele în rezervă) fost șef al direcției contabile MAI

  3. Cand spuneti „infractiune” in subtitlu, la ce anume va referiti? Ce articol de lege a fost incalcat?

    Si be, cum comentati miscarea generalului Kelly, actualul sef de cabinet al presedintelui Trump? Inainte de pensionare a fost in Armata, dupa pensionare – la Ministerul Securitatii (DHS), azi la casa Alba. E corupt, sau e infractor?

  4. Cu toată atenția nu reușesc să înțeleg un lucru. Toate aceste exemple intens mediatizate și reale de altfel, stârnesc reactii firești de profundă nemulțumire(ca să vorbesc diplomatic) împotriva MAI și a personalului(polițiști). Întrebare: poate sa ia cineva in calcul și agenții de politie al căror salariu nu depășește suma de 3500 lei(în condiții de vechime maxima) cu toate sporturile sau un ofițer operativ cu un VENITmaxim de 4500 lei? De ce pentru incorectitudinile unui număr mic de privilegiați trebuie să sufere 95% dintre polițiști?

    1. Sunt multe categorii de foşti salariaţi care chiar au muncit în condiţii grele şi muncesc şi astăzi. Enumăr câteva, minerii,constructorii pe şantiere cu lipsa din familie, cu riscuri mari de accidentare, ca cei de la baraje, şosele peste munţi, canale, liniori de reţele electrice de înaltă tensiune şi alţii, care nu beau cafeaua la birou, nu mănâncă cald la popotă, mănâncă „din brici rece pe fugă ” în timp ce trenurile circulă, stau în condiţi vitrege în ploaie, ger, câmp izolaţi. De asemenea CFR-işti, cu ture de noapte şi muncă de peste 13-14 ore pe tură (nu ştie nimeni despre naveta lor la seviciu, minutele de prezentare la serviciu, pentru vizita medicală, pentru revizia instalaţilor de siguranţa circulaţiei, iar după tura de 12 ore strict,urmează predarea seviciului cu PV şi de fapt pe teren, apoi analiza muncii cu şefii ierarhici o jumătate de oră minim în care dau explicaţi scrise pentru eventualele nerealizări ( nu din vina lor ) şi apoi naveta spre casă, tot pe timp de noapte sau vreme rea. CFR-ul era zisă adoua armată, dar de fapt este şi afost prima, cfr-istul era pe timp de război obligatoriu mobilizat la serviciu şi expus orăror riscuri pentru că nu putea să-şi părăsească postul sau să se ascundă). CFR-işti au si ei studii de la şapte clase, până la studii superioare, ingineri, specialişti constructori, economişti, şefi de sevicii, directori generali şi chiar miniştrii care inainte de ’89 şi acum au trecut prin toate funcţile specializaţi şi autorizaţi in funcţii de la acar la ministru. Chiar eu timp de 40 de ani am plecat de la funcţia de acar, manevrant… casier,impiegat şef de staţie cat I-a cu studii superioare, şef de birou, economist, contabil şef, din care 26 de ani în grupele I şi II de muncă,am mai lucrat 15 ani în alte munci, deci total 55 de ani, am o pensie sub 2000 roni.Iată o categorie care îi surclasează la prestaţii, la muncă grea, pe mulţi dintre cei ce au pensii nesimţite azi de până la 500 milioane pe lună cu toate câştigurile ilegale adăugate. CFR-işti au lunar câte două ore de instruire şi examinare în unitate cu instructorul sau şeful ierarhic, ore ne plătite, pe care le face în tura liberă cu deplasare de zeci de km. Cum se compară cu un miliţian, azi poliţist, care nu are studii mai mari decât liceul, o specializare de câteva luni, are post de birou în mare parte, ia şpagă şi confiscă ceiace-i trebuie în interesul lui (ca cheresteaua căruţaşilor ce o duc prin căi de pământ în satele unde ţăranul nu are nici duşumea).Sunt oamenii primarului, braconierilor, samsarilor şi cămătarilor unii de unde au avantaje. Nu plătec chirie pe casele ocupate, au şi pământ la ţară. Cât am lucrat am avut mare tangenţă prin sarcinile de serviciu cu miliţieni şi securişti care asistau la trecerea trenurilor speciale. Erau pe nicăieri, veneau sub influenţa alcoolului, dormeau pe băncile din săli şi habar nu aveau ce face un salariat cfr la instalaţile de auromatizare şi S.C, cu el de faţă puteai acţiona orice buton ce ducea la catastrofă ferovială cu victime de peste 1000 de călători din două trenuri ce mergeau la mare în acele vremuri pline cu străini…Viaţa celor de mai sus nu vor s-o cunoacă cei ce fac pensii şi salarii acestora, ei au fost şi sunt mai utili ca poliţişti care se acund prin maşini şi dorm prin păduri aşa cum apar linkuri pe net. Am făcut chiar supracontrol prin anii 1970-1980 pe trenuri cu echipe de miliţieni, dar unul sigur de fiecare dată, nu ne-a bătut nimeni, cu atât mai mult nu ne-a omorît deşi se putea şi atunci, deci motive de creşteri salariale nu sunt riscurile meserie pe care ti-ai aleso, practic-o cu multă abilitate şi nu ameanda un nenorocit care nu are un colţ de pâine pentru copii. Un puşcărias are multe drepturi în timp ce un om în „libertate” este supus unor îngrădiri şi sancţiuni pentru orice fleac în care poliţistul vrea să-şi facă glorie…Am descoperit hoţi din trenuri, iar presa a scris că miliţia i-a descoperit, deşi acştia chemaţi la faţa locului cereau să le asiguri mijloc de transport!!!Mai întreb, de ce astăzi militarii de orice rang nu mai poartă uniforme fie la seviciu fie în timpul deplasării spre casă şi în timpul liber ???, vă spun eu pentru faptul ca să nu fie văzuţi pri locuri nepermise, baruri, restaurante, afaceri dubioase etc…Sunt multe de spus fapte care reliefează realitatea şi nu le justifică aşa mari diferenţe de salarii, pensii, şau alte sporuri şi avantaje materiale. Populaţia ştie bine realitatea iar liderii lor de sindicat sau alţii cu mari avantaje ilegale îi apără cu orice preţ pe televizor (…)-04.aug-2017 0ra 15, 00.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: