miercuri

27 martie, 2024

8 septembrie, 2014

Uniunea Europeană ar trebui să anunţe luni noile sancţiuni impuse Rusiei. Ambasadorii statelor UE au convenit vineri care vor fi acestea şi ce alte nume vor fi adăugate pe lista neagră.

În jur de 25 de decidenţi de la Kremlin şi oligarhi a urma să se regăsească pe lista care instituie îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie în Occident, susţine rpesa europeană.

Pe de altă parte, Wall Street Journal arăta, după consultarea documentului asupra căruia au convenit diplomaţii europeni, că noile măsuri vor extinde numărul de companii ruse care nu vor mai putea să să finanţeze de pe piaţa europeană de capital. Printre ele sunt trei dintre giganţii energetici de stat ruşi.


Gazpromneft, subsidiara de producţie petrolieră şi rafinare a Gazprom, , transneft, compania de transport, şi gigantul Rosneft nu vor putea să facă împrumuturi cu o maturitate mai mare de 30 de zile.

Alte cinci bănci controlate de stat, inclusiv Sverbank şi VTB Bank, cărora în luna iulie le-au fost interzise împrumuturile cu maturitate mai mare de 90 de zile, nu vor putea face nici ele împrumuturi cu maturitate mai mare de 30 de zile.

Lista va mai cuprinde şi trei comapnii din industria apărării – Oboronprom, United Aircraft Corp. şi Uralvagonzavod.

Sancţiunile vor interzice noi contracte de oferire de servicii pentru explorarea şi producţia de petrol la mare adâncime şi în zona arctică, sau pentru exploatările şi producţia gazelor de şist.


Alte nouă companii ruse, care furnizează servicii armatei nu vor mai putea importa tehnologie cu dublă utilizare din Europa. Printre ele se află compania de optică electronică JSC Sirius, de inginerie mecanică OJSC Stankoinstrument şi cea de armament Kalashinov.

Avertismentul Moscovei: sancţiunile pot provoca „un răspuns asimetric”

Premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat luni că sacţiunile UE ar putea atrage „un răspuns asimetric” din partea Rusiei, arată Ria Novosti. Accesta ar consta în închiderea spaţiului aerian.

„Dacă vor fi sancţiuni asupra sectorului energiei sau alte sancţiuni asupra sectorului financiar, va trebui să răspundem asimetric. De exemplu, cu restricţii privind zona de transport. Noi pornim de la premisa că avem relaţii de prietenie cu partenerii noştri, de aceea cerul Rusiei este deschis zborurilor. Dar dacă suntem sancţionaţi, vom răspunde”, a sus premierul Medvedev.

Anumite companii aeriene europene ar putea da faliment dacă nu ar mai avea acces în spaţiul aerian rus, a argumentat premierul.

Răbdarea Europei depinde de respectarea armistiţiului

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a spus că UE poate reveni asupra sancţiunilor dacă armistiţiul din Ucraina este durabil şi dacă încep negocierile.

„Am remarcat că Rusia consimte dificil la negocieri serioase. Armistiţiul este un pas important, dar este doar un pas”, a spus Herma van Rompuy

Reprezentanţii autorităţilor ucrainene şi cei ai rebelilor au ajuns vineri la un acord, la Minsk, în urma căruia s-a declarat încetarea focului.

(Citiţi aici despre elementele-cheie ale acordului de la Minsk: Ucraina / Acordul de la Minsk – încălcat. Amnesty International acuză părţile în conflict de crime de război)

După atacuri sporadice în timpul week endului, OSCE a apreciat luni că armistiţiul, deşi extrem de fragil, s-a menţinut. Ambasadorul Thomas Greminger, actualul preşedinte al OSCE, a spus că următoarele zile vor fi cruciale. 250 de observatori ai orgaizaţiei sunt pe termen în Ucraina, pentru a monitoriza respectarea armistiţiului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: