joi

28 martie, 2024

30 iulie, 2018

Transgaz a publicat anunţurile privind scoatere la licitaţie a capacităţilor de export şi import de gaze din şi spre Ungaria şi Bulgaria, pentru anul gazier 2018-2019.

Operatorii de reţea interesaţi să-şi rezerve capacitate de import sau export în relaţia cu Ungaria (prin Csanadpalota), sau în relaţia cu Bulgaria (prin conducta Giurgiu-Ruse), trebuie să depună garanţia de participare la licitaţie, atât la Transgaz, cât şi la operatorii de sistem din Ungaria, respectiv Bulgaria până pe 31 iulie, dacă s-au înrregistrat până pe 27 iulie.

În decembrie 2017, companiile de transport al gazelor din Romania şi Ungaria (Transgaz si FGSZ) au organizat licitatii pentru rezervarea unei capacitati de transport al gazelor de aproximativ 4 miliarde mc gaze/an, prin gazoductul paneuropean BRUA.


Licitaţiile au stârnit apoi o polemică privind faptul că două firme câştigătoare provind din Ungaria, care nu mai vrea să construiască BRUA până în Austria, ci să înființeze un hub de distribuție și export pe teriroriul său.

(Citiţi şi: România cere Ungariei clarificarea declarațiilor agresive ale oficialilor maghiari privind cooperarea sistemelor de gaze naturale).

Licitaţiile care urmează să aibă loc pentru capacitate agregată/neagregată vor începe în data de 6 august 2018 la ora 07:00 (UTC), respectiv ora 09:00 a Ungariei (CET) şi ora 10:00 a României (EET).

În cadrul unei licitaţii, utilizatorii de reţea pot licita pentru capacitatea solicitata în runde succesive, aplicând intervale de preţ predeterminate (licitaţie ascendentă).

Utilizatorii de reţea a căror ofertă a câştigat licitaţia sunt obligaţi să plătească tariful de capacitate pentru capacitatea obţinută, comisionul de licitaţie final calculat în baza intervalului de preţ aferent şi dupa caz, tariful volumetric pentru cantitatea transportata, se mai arată în anunţul Transgaz.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: