Transgaz intră în licitația pentru achiziția operatorului grec DESFA, în consorțiu cu francezii de la GRTgaz

de Adrian N Ionescu | 8.8.2017 .

Transgaz (TGN) a format un consorțiu cu GRTgaz (Franţa), care a depus o scrisoare de intenție pentru achiziţia pachetului de 66% din acţiunile operatorului reţelei elene de gaze naturale DESFA, potrivit unui comunicat al Fondului Elen de Dezvoltare a Activelor.

DESFA este intercontată cu reţelele bulgară și turcă de gaze prin conducte de 1.459 kilometri lungime, potrivit Reuters.

Astfel, Transgaz se aliază cu o companie din grupul francez Engie, pentru a-şi spori imporanţa de nod regional pe coridoul vertical european de aprovizionare a gazelor naturale, inclusiv prin realizarea gazoductului BRUA, care ar trebui să lege Bulgaria de Austria şi, respectiv, de restul Europei.

Engie controlează distribuția de gaze din Muntenia.

„Transgaz joacă un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de inteconectare a Europei Centrale şi de Sud – Est şi susţine aşa numitul coridor vertical prin legătura sistemelor din Grecia, Bulgaria, România Ungaria şi Austria”, nota cotidianul grec Ekathimerini, încă de astă vară. Atunci, oficialii companiei române au abordat autorităţile elene, „la câteva ore” după ce eșecul preluării DESFA de către azerii de la Soccar.

Încă din septembrie anul trecut, Transgaz și DESFA au semnat un memorandum de înțelegere pentru “abordarea în comun a proiectelor existente și viitoare privind transportul gazelor”.

Totodată, Transgaz a semnat, în iulie, un memorandum de înțelegere privind coridorul vertical de transport gaze naturale care va fi construit în estul Europei, pe direcția Nord-Sud, împreună cu DESFA, Bulgartransgaz, FGSZ (Ungaria) și compania responsabilă dezvoltarea, construirea și operarea interconectării Grecia-Bulgaria (ICGB).

Competiția pentru operatorul elen a mobilizat o parte a forțelor europene din domeniu, consorțiul Transgaz & GRTgaz fiind unul dintre cei șase pretendenți pentru pachetul majoritar al DESFA.

Ceilalți concurenți sunt:

  • Macquarie Infrastructure and Real Assets (Marea Britanie),
  • Consorțiul Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Germania) și Enagas (Spania),
  • Regasificadora del Noroeste (Spania),
  • Integrated Utility Services (SUA) și
  • PowerGlobe LLC (Qatar).

„Trebuie menționat că nu sunt elegibili competitorii care nu fac parte din Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Gaze (ENTSOG). Totuși, este de așteptat ca, pe parcursul procesului de licitație competitorii în cauză să se asocieze cu un membru al organizației”, scrie Ekathimerini.

Guvernul Elen se așteaptă ca prețul tranzacției să se ridice la 400 de milioane de euro, urmând să încaseze ceva aproape jumătate, căci are 31% din acțiunile DESFA, restul până 66% aparţinând Hellenic Petroleum.

DESFA a înregistrat vânzări de 170 de milioane de euro și un profit net de 34 de milioane de euro, prin operarea unor active în valoare de 1,3 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Publicat la data de 8.8.2017 .

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Razvan Diaconu

PSD și ALDE au discutat un proiect al Bugetului 2018 și măsurile care îl influențează

Coaliţia de guvernare a discutat miercuri, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor, despre proiectul de buget pe 2018 și despre principalele...Citeste mai departe »

Razvan Diaconu

Ministrul Finanțelor spune că a convins Banca Mondială să finanțeze autostrada Ploiești-Brașov

Ministerul Finanțelor Publice anunță miercuri că ministrul Ionuț Mișa a discutat cu oficiali ai Băncii Mondiale pe care i-a convins să sprijine financiar construcția...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

S-a negociat: Călin Popescu Tăriceanu va sesiza Curtea Constituțională în cazul Dosarului Belina

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că va sesiza luni Curtea Constituţională (CCR) în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituțională declanșat...Citeste mai departe »

Adrian N Ionescu

Studiu CDR: Plata defalcată a TVA nu este nici folositoare, nici oportună. Trebuie să fie opţională

Introducerea sistemului de plată defalcată a TVA (Split TVA) „nu este o măsură folositoare şi nici oportună pentru economie”, în opinia a 98% dintre...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

Cazul Omnia Turism / Mii de vacanțe anulate din cauza conturilor blocate

Cazul agenției Omnia Turism este cea mai mare pagubă în turism de după Revoluţie, a declarat miercuri ministrul Mircea Titus Dobre. Ministrul Turismului le...Citeste mai departe »

OPINII & EDITORIAL

Valentin Naumescu / Şi Cehia? Europa Centrală se scufundă în euroscepticism. Cât timp mai rezistă opţiunea proeuropeană în România?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: După virajul recent al Austriei spre o dreaptă conservatoare contondentă, care va coabita tot mai dificil cu Bruxellesul, apropiatele alegeri parlamentare din...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / Mutarea contribuțiilor: Calcule, probleme și posibile soluții

Gabriel Biris

Vara anului 2017 a adus un noian de reglementări noi care vizează fie direct, fie indirect legislația muncii, mai toate având scopul declarat de...Citeste mai departe »

Radu Crăciun / Suntem inundați cu bani. Ce urmează?

Radu Crăciun

Tentatia diversilor analisti sau lideri de opinie de a anticipa viitorul prin prisma evolutiilor istorice nu conteneste sa ma uimeasca. Pentru ca este dovada...Citeste mai departe »

Cronica unei Președinții anunțate … (I)

Gabriela Drăgan

Se apropie cu pași repezi momentul în care România va prelua Președinția Consiliului UE. În fapt, au mai rămas 15 luni până la 1...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Un doctorat cu prim-viceguvernatorul: noua mare problemă a economiei private

Cristian Grosu

Pare halucinant că nu știm azi cum va arăta fiscalitatea peste 3 luni? și că n-am știut acum 6 luni cum o să arate...Citeste mai departe »

Justiția în România – din perspectiva cazurilor Poloniei și Ungariei. ”Armele” Comisiei și severitatea reacțiilor

Horațius Dumbravă

Din capul locului, precizez poziția și experiența de pe care vorbesc: am fost membru al comitetului executiv al rețelei consiliilor judiciare din Uniunea Europeană...Citeste mai departe »

Pensiile românilor de azi şi de mâine – cum se poate da cu stângul în dreptul

Marin Pana

După ce a naţionalizat parţial „de facto” pensiile a şapte milioane de români, Executivul caută, în lipsă acută de bani, să amputeze pilonul doi...Citeste mai departe »

Mircea Coșea / Taxarea giganților internetului: situația și problemele

Mircea Coşea

Reuniunea de la Tallin din 16-17 septembrie a miniștrilor de finanțe din țările membre ale Uniunii Europene s-a încheiat cu un comunicat  privind realizarea...Citeste mai departe »

Siegfried Mureșan / Reforma bugetului UE post-2020, oportunitate sau amenințare

Siegfried Muresan

Bugetul Uniunii Europene (UE) este un buget al investițiilor, iar predictibilitatea veniturilor este esențială. De aceea, o întrebare legitimă pe care trebuie să ne-o...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Turcia post-kemalistă se înarmează din Rusia. Regândirea spațiului de securitate din sud-estul NATO, centrată pe România

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Deși anticipată de câteva luni, semnarea contractului de 2,5 miliarde de dolari prin care Turcia cumpără din Rusia sisteme de apărare antirachetă...Citeste mai departe »

Prognoze şi Tudose

Marin Pana

Atenție la această eroare a primului ministru: Premierul României a atras atenţia reprezentanţilor FMI („am chemat reprezentanţii FMI”, „ultimele două prognoze le-au cam greşit”)...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Cele 10 porunci ale României economico-sociale către cei câțiva inconștienți de la butoane

Cristian Grosu

Nu mai e o joacă: ceea ce acum câteva luni socoteam doar simple diversiuni și spectacol de incompetență, intră în lucru de săptămâna viitoare...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Justețe și Justiție. Erorile în care se bălăcește ministrul Toader și momentul de răscruce al clemenței față de corupție

Cristian Grosu

Dl. Tudorel Toader, ministrul Justiției, pare decis să schimbe din temelii Codurile. Pregătește terenul, citează latinește, strecoară ca pe niște aluzii principiile după care...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / Un nou experiment fiscal: Contul defalcat de TVA – sau cum reinventăm roata

Gabriel Biris

După deja discutatele și uitatele subiecte fiscale (impozitul pe gospodării, impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate) care au pus pe jar...Citeste mai departe »

Dan Bădin / Cum ne afectează propunerile de modificări fiscal-bugetare din noul program de guvernare

Dan Bădin

Indiferent de statut profesional, culoare politică sau nivel al veniturilor, cu toții am fost prinși în ultimele zile în febra discuțiilor ocazionate de noul...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română