Transgaz intră în licitația pentru achiziția operatorului grec DESFA, în consorțiu cu francezii de la GRTgaz

de Adrian N Ionescu | 8.8.2017 .

Transgaz (TGN) a format un consorțiu cu GRTgaz (Franţa), care a depus o scrisoare de intenție pentru achiziţia pachetului de 66% din acţiunile operatorului reţelei elene de gaze naturale DESFA, potrivit unui comunicat al Fondului Elen de Dezvoltare a Activelor.

DESFA este intercontată cu reţelele bulgară și turcă de gaze prin conducte de 1.459 kilometri lungime, potrivit Reuters.

Astfel, Transgaz se aliază cu o companie din grupul francez Engie, pentru a-şi spori imporanţa de nod regional pe coridoul vertical european de aprovizionare a gazelor naturale, inclusiv prin realizarea gazoductului BRUA, care ar trebui să lege Bulgaria de Austria şi, respectiv, de restul Europei.

Engie controlează distribuția de gaze din Muntenia.

„Transgaz joacă un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de inteconectare a Europei Centrale şi de Sud – Est şi susţine aşa numitul coridor vertical prin legătura sistemelor din Grecia, Bulgaria, România Ungaria şi Austria”, nota cotidianul grec Ekathimerini, încă de astă vară. Atunci, oficialii companiei române au abordat autorităţile elene, „la câteva ore” după ce eșecul preluării DESFA de către azerii de la Soccar.

Încă din septembrie anul trecut, Transgaz și DESFA au semnat un memorandum de înțelegere pentru “abordarea în comun a proiectelor existente și viitoare privind transportul gazelor”.

Totodată, Transgaz a semnat, în iulie, un memorandum de înțelegere privind coridorul vertical de transport gaze naturale care va fi construit în estul Europei, pe direcția Nord-Sud, împreună cu DESFA, Bulgartransgaz, FGSZ (Ungaria) și compania responsabilă dezvoltarea, construirea și operarea interconectării Grecia-Bulgaria (ICGB).

Competiția pentru operatorul elen a mobilizat o parte a forțelor europene din domeniu, consorțiul Transgaz & GRTgaz fiind unul dintre cei șase pretendenți pentru pachetul majoritar al DESFA.

Ceilalți concurenți sunt:

  • Macquarie Infrastructure and Real Assets (Marea Britanie),
  • Consorțiul Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Germania) și Enagas (Spania),
  • Regasificadora del Noroeste (Spania),
  • Integrated Utility Services (SUA) și
  • PowerGlobe LLC (Qatar).

„Trebuie menționat că nu sunt elegibili competitorii care nu fac parte din Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Gaze (ENTSOG). Totuși, este de așteptat ca, pe parcursul procesului de licitație competitorii în cauză să se asocieze cu un membru al organizației”, scrie Ekathimerini.

Guvernul Elen se așteaptă ca prețul tranzacției să se ridice la 400 de milioane de euro, urmând să încaseze ceva aproape jumătate, căci are 31% din acțiunile DESFA, restul până 66% aparţinând Hellenic Petroleum.

DESFA a înregistrat vânzări de 170 de milioane de euro și un profit net de 34 de milioane de euro, prin operarea unor active în valoare de 1,3 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Publicat la data de 8.8.2017 .

Lasa un comentariu


DIN ACEEASI CATEGORIE

Vladimir Ionescu

Novel Research: Contrabanda cu țigarete reîncepe să crească. Nivel spectaculos în vest

Piața neagră a țigaretelor a crescut în luna iulie, la 16%, cu 0,9 p.p. mai mult decât în mai 2017, arată noul studiu Novel...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

Se înființează Registrul unic al operatorilor economici în domeniul apărării naționale

Operatorii economici autorizați să desfășoare activități legate de realizarea produselor militare, sensibile și strategice sau a serviciilor aferente acestora vor fi înscriși într-un registru...Citeste mai departe »

Razvan Diaconu

KeysFin: Trei sferturi dintre firmele din România apelează la întârzierea plăților către furnizori, ca formă de finanțare implicită

Trei sferturi dintre firmele din România au ajuns să apeleze la un tip informal de credit furnizor, întârziind plata datoriilor comerciale, în condițiile în...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

Reacția Președinției la modificările din Justiție: Un ”atac asupra statului de drept, independenței Justiției și a luptei împotriva corupției”

“Dacă acest amalgam de măsuri va fi asumat de Guvern și aprobat de Parlament, eforturile României de mai bine de 10 ani vor fi...Citeste mai departe »

Vladimir Ionescu

Reacția instituțiilor vizate de propunerile ministrului Toader / Parchetul general: ”Suprindere și îngrijorare” față de modificările anunțate de ministrul Justiției

După ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri modificările ce urmează a fi aduse legilor Justiției, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de...Citeste mai departe »

OPINII & EDITORIAL

Valentin Naumescu / Mai poate fi Franța partenerul strategic al României?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Președintele Republicii Franceze vine într-o (foarte) scurtă vizită în România, ca parte a primului său turneu european, în care dorește să pozeze...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Justețe și Justiție. Erorile în care se bălăcește ministrul Toader și momentul de răscruce al clemenței față de corupție

Cristian Grosu

Dl. Tudorel Toader, ministrul Justiției, pare decis să schimbe din temelii Codurile. Pregătește terenul, citează latinește, strecoară ca pe niște aluzii principiile după care...Citeste mai departe »

Gabriel Biriș / Un nou experiment fiscal: Contul defalcat de TVA – sau cum reinventăm roata

Gabriel Biris

După deja discutatele și uitatele subiecte fiscale (impozitul pe gospodării, impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate) care au pus pe jar...Citeste mai departe »

Dan Bădin / Cum ne afectează propunerile de modificări fiscal-bugetare din noul program de guvernare

Dan Bădin

Indiferent de statut profesional, culoare politică sau nivel al veniturilor, cu toții am fost prinși în ultimele zile în febra discuțiilor ocazionate de noul...Citeste mai departe »

Valentin Naumescu / Nord Stream 2: cât business, câtă geopolitică și câtă neîncredere istorică? Ce vor spune președinții la Varșovia?

Valentin Naumescu

Puncte cheie: Pentru încă două-trei generații de est-europeni de acum înainte, asta dacă nu se întâmplă nimic rău pe continent până atunci, orice proiect...Citeste mai departe »

Câteva explicaţii economice ale luptei politice

Marin Pana

Miza pilonului II al sistemului de pensii, cel al contribuţiilor obligatorii administrate privat o constituie suma strânsă de la lansarea acestui sistem. Sistem menit...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / România sovietică, ocultismul decizional și reforma clasei politice

Cristian Grosu

PSD a ratat încă odată; și intră în siajul stângii franceze – rămânând calat pe combinația de frică, pupulism și prostie întreținută instituțional. Da,...Citeste mai departe »

Andreea Paul / Ordonanța, ANAF-ul și soldații bătăliei cu prețurile de transfer

Andreea Paul

O reglementare mai atentă asupra prețurilor de transfer este necesară, dar ordonanța de guvern dată vinerea trecută nu este suficientă fără voința acțiunilor ferme...Citeste mai departe »

Cristian Diaconescu / Patru mesaje certe transmise de întânirea Trump – Iohannis

Cristian Diaconescu

Prin vizita Presedintelui Iohannis la Washington si angajarea dialogului, la cel mai inalt nivel, s-a marcat un moment interesant dar in acelasi timp cat...Citeste mai departe »

Mircea Coșea / Pericolele discursului economic: de la simplificare la manipulare

Mircea Coşea

Ar trebui să ne bucure tendința tot mai evidentă a societății românești de a discuta economie , despre rolul și efectele dezvoltării acesteia asupra...Citeste mai departe »

Cât plătim în plus pentru veniturile mai mari/impozitele mai mici ?

Marin Pana

Oficial ne merge bine. Suntem aproape de 60% cu nivelul de trai faţă de media UE în termeni de putere de cumpărare, salariile au...Citeste mai departe »

Radu Crăciun / Agresiunea împotriva României, încurajată și de ei și de noi

Radu Crăciun

Recent, asistand la prelegerea pe teme de securitate a unui domn general in rezerva, am invatat un nou termen: agresiune acinetica. Probabil ca nici dumneavoastra nu...Citeste mai departe »

Cristian Grosu / Cele 4 mari probleme ale salarizării ca mită electorală. Despre compromiterea unui instrument de ordine în economie și societate

Cristian Grosu

1), La prima mare problemă a legii salarizării unitare – muncită vârtos zilele acestea și vândută iresponsabil în ultimele 6-7 luni – o să...Citeste mai departe »

Valentin Lazea / Adevăr și democrație

Valentin Lazea

Rândurile de mai jos constituie reflecții prilejuite de prelegerea „Ştiinţă, adevăr, democraţie. O alianță problematică?” susţinută de dl. profesor universitar dr. Mircea Dumitru, rectorul...Citeste mai departe »

Daniel Dăianu / De-euroizarea și aderarea la zona euro: o contradicție?

Daniel Daianu

De ceva timp Banca Nationala a Romaniei publica minute ale sedintelor Consiliului de Administratie. Si in acestea se mentioneaza o tendinta de crestere a...Citeste mai departe »

De interes

sigle Centrul de Resurse Juridice Centrul Român de Politici Europene Expert Forum Institutul pentru Politici Publice Pro Democrația România Curată Societatea Academică Română