joi

25 aprilie, 2024

20 septembrie, 2017

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, companie de stat care operează Sistemul energetic național (SEN), transmite acționarilor că distribuirea dividendelor suplimentare de 171 milioane lei solicitate de guvern va obliga compania să contracteze împrumuturi pe termen mediu și lung încă din primul semestru al anului viitor pentru a-și putea finanța proiectele de investiții.

”Trebuie avut însă în vedere că orice sumă distribuită ca dividende în acest moment va presupune necesitatea contractării de către companie încă din semestrul I al anului 2018 a unor finanțări noi pe termen mediu și lung în vederea realizării proiectelor de investiții strategice aprobate de către ANRE și Ministerul Economiei în planul de dezvoltare pe 10 ani. Proiectele majore incluse în planul de dezvoltare al companiei sunt deja incluse în Planul European de dezvoltare a rețelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport al Energiei – n.r.). Subliniem că printre aceste proiecte se numără și 6 Proiecte de Interes Comun European (eligibile pentru a primi finanțări nerambursabile de la UE – n.r.)”, arată un document al Transelectrica adresat acționarilor, publicat de Profit.ro.

Guvernul a solicitat în luna septembrie tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele „neangajate în proiecte viitoare”, ignorând faptul că aceste proiecte trebuie promovate tot de Guvern, în virtutea unei strategii energetice, a cărei elaborare a fost reluată după alegerile din toamnă.


Decizia Guvernului vine tocmai atunci când companiile industriale româneşti se aşteptau să-şi sporească investiţiile, după primele două trimestre de „scăderi pronunţate” în acest an, potrivit unei anchete de conjunctură a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Premierul Mihai Tudose a răspuns acestor observații invocând dreptul acționarilor de a lua dividende: „Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie(…) Acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari s-au luat acum”.

Încasările statului din dividende ”energetice” ar putea atinge aproape un miliard de euro, dacă toate companiile se vor conforma „memorandumului” guvernamental care, de fapt, le cere să dea Guvernului cel puțin 90% din profitul repartizabil pe 2016.

Pe de altă parte, companiile de profil au prevăzut în proiectele lor de buget pe 2017 investiții de 2.645 milioane de lei. Multe din resurse provin din amortizări contabile.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: