joi

25 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2014

Președintele Traian Băsescu și-a asumat joi promulgarea celor două Coduri – a Codul Penal și a celui de procedură penală, și i-a cerut public premierului Victor Ponta să corecteze urgent, înainte de intrarea în vigoarea, eroarea de la art. 140 din Codul de procedură penală, care prevede că autorizațiile de interceptare se dau numai după începerea urmăririi penale.

Președintele a folosit un limbaj dur la adresa premierului: Dacă nu va face acest lucru, ”Victor Ponta devine emblema corupției și scutul corupților”, a spus șeful statului.

Președintele Traian Băsescu și-a început declarația publică de joi recunoscând că a greșit când a promulgat, în 2010, Codurile: ”Îmi asum promulgarea Codului de procedură penală și eroarea de a nu fi înțeles sensul articolului 140”, a declarat președintele.


Președintele a susținut că la vremea respectivă nu a înțeles semnificația articolului 140 din Cpp și a altor prevederi, mai ales în condițiile în care consilierii săi în materie de drept sunt constituționaliști, nu penali.

Codurile au fost adoptate în 2009, pe când Cătălin Predoiu era ministru de Justiție în Guvernul Emil Boc. Aceste Coduri, cu prevederi precum art. 140, sunt un argument pentru care președintele nu susține candidatura lui Cătălin Predoiu la președinție, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului îl acuză pe Cătălin Predoiu că ”a negociat cu toată lumea”, adică toate partidele, la elaborarea Codurilor.

După ce a declarat că-și asumă greșeala promulgării Cpp, Traian Băsescu a spus: ”Asta nu înseamnă că nu trebuie corectat”.


El a atras atenția că premierul nu are scuze, nu poate spune că i se cere cu doar o zi înainte de intrarea în vigoare, schimbarea celor două Coduri: ”Am participat la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 6 ianuarie, când s-a convenit ca observațiile Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) și ale doamnei Hăineală să fie introduse într-o ordonanță de urgență care să modifice Codul înainte de intrarea în vigoare”.

Dacă nu se aprobă OUG, a subliniat șeful statului, ”statul rămâne fără mijloace de a identifica” infracțiuni de corupție și crimă organizată.

De ce a reacționat public atât de târziu

”Tot timpul discuția a fost că se va interveni legislativ, printr-o ordonanță de urgență”, a explicat președintele. Au solicitat acest lucru și Înalta Curte de Casație și Justiție, și CSM, și DIICOT, și DNA etc.

Dar, a spus Traian Băsescu, ”am ajuns în ultima zi” și prim-ministrul Victor Ponta nu a adoptat OUG așteptată.

”Dacă prim-ministrul nu-și asumă emiterea OUG care să corecteze neajunsurile, este emblema corupției… Dacă nu aprobă urgent modificările care trebuie făcute la Cod, (premierul – n. red.) devine scutul oamenilor corupți și devine primul responsabil”, a spus Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: