vineri

19 aprilie, 2024

16 octombrie, 2013

Traficul de persoane pentru exploatarea pe piața muncii din Uniunea Europeană generează profituri anuale estimate la aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit unui raport al Comisiei speciale pentru crimă organizată, corupție și spălare de bani (CRIM), din Parlamentul European, raport care urmează să fie supus votului pe 23 octombrie.

În Uniune există cel puțin 880.000 de sclavi moderni, din care 270.00 sunt victime ale exploatării sexuale, se spune în raport, iar aceste persoane exploatate prin muncă generează pentru organizațiile criminale un profit anual estimat la 25 de miliarde de euro.

Acest număral persoanelor traficate este probabil departe de cel real, se mai spune în raport, pentru că aceste cazuri sunt în general ascunse în alte forme de criminalitate sau pur și simplu nu sunt înregistrate și investigate corect.


De asemenea, traficul de organe umane și cel de animale sălbatice pe cale de dispariție produc un profit estimat între 18 și 26 de miliarde anual.

Potrivit raportului pe 2013 al Europol, în UE operează peste 3.600 de organizații criminale internaționale.

În UE s-au înregistrat peste 20 de milioane de cazuri de mică corupție în sectoarele publice din UE, se mai menționeazăîn document.

De altfel, mai spune raportul CRIM, potrivit Băncii Mondiale, corupția globală reprezintă 5% din PIB-ul global, cu peste 1.000 de miliarde de dolari plătiți anual ca mită.


Există aproximativ 30.000 de site-uri care le oferă europenilor medicamente false și periculoase pentru sănătate, iar din aceste site-uri, 97% sunt ilegale și au un impact asupra sistemului public de sănătate din UE estimat la circa 3 miliarde de euro. Cele mai multe medicamente false vin din India și China.

Drogurile intră în Uniune prin porturile din nord-estul Europei, peninsula iberică și pe la Marea Neagră. În 2012 au ajuns pe piața UE 70 de noi substanțe psihoactive.

Fraudele la TVA generează Uniunii o pierdere anuală de aproximativ 100 miliarde de euro.

Parlamentul European va vota raportul pe 23 octombrie.

Parlamentarii recomandă prin acest raport să li se interzică pentru cinci ani participarea la licitații pe bani publici persoanele condamnate definitiv pentru corupție și, de asemenea, să ocupe funcții publice sau să participe la alegeri.

De asemenea, raportul cere o strategie eficientă pentru recuperarea câștigurilor obținute din infracțiuni, pentru anularea secretului bancar și eliminarea paradisurilor fiscale din UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: