marți

16 aprilie, 2024

19 august, 2015

salarii-statMajorarea cu 25% a salariilor din sistemul de sănătate și promisiunea dublării lor în doi ani, a declanșat, la numai câteva ore după anunțul premierului Victor Ponta, un val de cereri din partea altor categorii profesionale care se consideră la fel de îndreptățite ca și medicii să primească o creștere a veniturilor.

Un refuz din partea Guvernului ar însemna discriminare și le va obliga să declanșeze proteste și greve – susțin sindicatele care au reacționat deja, prevestind o toamnă fierbinte pentru Cabinetul Victor Ponta și presiuni noi pe bugetul anului 2015.

Profesorii: Ați spus că educația și sănătatea sunt prioritare

Primii care și-au anunțat revendicările salariale au fost cei din educație. Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, a făcut apel marți la declarațiile permanente ale guvernanților potrivit cărora sănătatea și învățământul vor fi prioritare.


„În toate discursurile publice, reprezentanţii Guvernului au declarat că educaţia şi sănătatea vor fi prioritare. Observăm că jumătate din promisiuni au fost îndeplinite, prin decizia de astăzi (cea referitoare la medici – n. red.). Aşteptăm ca, în perioada imediat următoare, să avem o întâlnire cu prim-ministrul pentru a stabili şi majorările din educaţie”, a declarat Marius Nistor, fără a preciza însă vreun procent de creștere țintit.

Dacă s-ar accepta revendicarea lor și s-ar acorda întregului sistem, ca în sănătate (unde cresc nu doar salariile medicilor, ci ale tuturor angajaților), ar însemna majorări pentru aproximativ 240.000 de persoane.

Ministrul Cîmpeanu, către sindicatele profesorilor: Ne-am înțeles altfel

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a ieșit imediat în presă pentru a tempera sindicatele și le-a reamintit că există deja un acord, semnat în toamna anului trecut, prin care s-au stabilit etapele  creșterilor salariale din sistem, cu un total de 30%, în trei ani. În martie s-a acordat o majorare de 5%, iar în septembrie urmează suplimentarea cu încă 5 procente, conform calendarului în octombrie 2014.

„Până acum câteva zile, sindicatele erau mulțumite de această modificare în beneficiul cadrelor didactice. Peste acestea a apărut situației zilei de astăzi, pe care omenește pot să o înțeleg”, a declarat ministrul Cîmpeanu, la România TV, precizând însă că alte sume nu mai pot fi acordate.

Polițiștii: Societatea se bazează pe trei piloni – sănătate, educație și siguranță


Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, a înaintat și el o cerere de majorare salarială, în aceleași procente și ritm, susținând că statul român se bazează pe trei piloni: sănătate, siguranță, educație.

Afirmația liderului de sindicat pare însușită și de guvernanți, cât timp siguranţa şi ordinea publică consumă 6,3% din buget, conparativ cu media europeană de numai 3,7%, potrivit Ziarului Financiar.

„Dorim același procent și aceleasi etape de majorare. Nu vrem să intrăm in conflict nici cu medicii, nici cu profesorii (…) Am luat legătura cu ministerul de Interne. Văzând această precipitare a evenimentelor, sigur că și noi solicităm același lucru”, a declarat Dumitru Coarnă, citat de România Tv.

Premierul Ponta: Cu banii pe care-i avem azi, putem majora doar salariile medicilor

„Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul ăsta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem, putem să majorăm pentru medici”, a spus Victor Ponta la România TV.

După avalanșa de critici și refuzul Alianței Medicilor de a accepta legalizarea atențiilor primite de la clienți (cu condiția declarării și impozitării lor), premierul se justifică și aruncă responsabilitatea în curtea lui Robert Cazanciuc: „Este o propunere juridică făcută de Ministerul Justiţiei, însuşită de Guvern, care va merge în Parlament. Dacă Parlamentul va zice că am greşit, nu este nicio supărare (…) Trebuie să încercăm să găsim soluţii ca să păstrăm medicii români în ţară. Poate am greşit noi şi are cineva o idee mai bună. Ca de obicei, în ultima perioadă, noi facem nişte lucruri, iar analiştii le critică. Important este că le facem”, a explicat Victor Ponta.

Presiuni imprevizibile pe buget

Creșterile veniturilor din sănătate și noile solicitări ale profesorilor și polițiștilor (până acum) pun în pericol chiar relaxarea fiscală ambițioasă propusă și confirmă temerile exprimate de către guvernatorul Mugur Isărescu, cel care spunea săptămâna trecută că indicatorii pieţei muncii arată bine în acest moment, însă  atenţiona asupra trecerii rapide de la deficit la exces de cerere agregată şi asupra creşterii de salarii anunţate de Guvern.

„Din experienţă, ştiu când se dă drumul la zăgaz cât de greu se mai pot opri aceste cereri salariale. Avem o buclă mare de probleme căreia România trebuie să le facă faţă în viitor. (..) Avem deja, în ciuda indicatorilor buni, din punct de vedere macroeconomic, o accentuare a decorelării dintre evoluţia salariilor şi cea a productivităţii muncii, care se va accentua şi se va duce undeva, nu poţi s-o absorbi. Se va duce fie în preţuri, se duce deja în cele nealimentare, în deficitul de cont curent probabil, care este mic acum, dar să nu ne bucurăm prea tare, sau se va duce într-un nou ciclu de îndatorare, ca să încercăm să rezolvăm problemele”, declara guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Victor Ponta a explicat că efortul bugetar în cazul celor 25 de procente suplimentare se ridică la 1,7 miliarde de lei anual, iar banii necesari pentru cele trei luni din 2015 sunt asigurați din economiile realizate prin intrdoucerea cardului de sănătate.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a declarat la Digi 24 că deficitul bugetar calculat de acest organism pentru situația aplicării noului Cod Fiscal, în forma actuală, combinat cu majorările salariale promise, ar urca la 5% din PIB. „S-a deschis Cutia Pandorei şi se pare că nu am învăţat din lecţiile trecutului”, a spus Ionuț Dumitru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: