vineri

19 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2017

Fostul ministru al Justiţiei Titus Corlăţean a declarat miercuri la Comisia de anchetă privind arhiva SIPA că ambasadorii american şi olandez aflaţi la Bucureşti în 2012 au făcut presiuni asupra sa pentru a o numi pe Laura Codruţa Kovesi ”în funcţia de vârf”, susţinând însă că nu îşi mai aminteşte exact despre ce funcţie era vorba, procuror general sau procuror şef al DNA.

”Au existat la acel moment (2012 – n. red.) demersuri în sensul de presiuni pentru ca cel care vă vorbeşte, eram ministrul Justiţiei la acel moment, ca o anumită nominalizare la o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public şi am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiţiei (…) Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discuţii. Nu am apreciat insistenţa ambasadorului american, domnul Gittenstein, de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se ştie. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi în funcţia de vârf”, a declarat Titus Corlăţean, citat de News.ro.

„Presiunea a depăşit limitele acceptabile în relaţiile diplomatice între state”, a adăugat el.


Întrebat despre ce funcţie de vârf este vorba, Corlăţean a spus că nu îşi mai aminteşte exact.

Fostul ministru al Justiţiei a mai spus că l-a informat incusiv pe prim-ministrul de la acea vreme, Victor Ponta, despre discuţiile pe care le-a avut cu respectivii ambasadori.

El a adăugat că a fost sunat inclusiv de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, pe tema numirilor şefilor de parchete, plângându-se de maniera în care fostul şef al statului l-a contactat.

”Când eşti sunat pe telefonul mobil al aghiotantului, de la Cotroceni şi aghiotantul îţi dă propriul telefon de serviciu ca să vorbeşti cu centrala şi după aceea cu preşedintele României, şi mai ales discuţia în care mi s-a explicat o anumită chestiune cum nu ar trebui să fac şi cum ar fi bine să fac, nu sunt foarte confortabil să vorbesc public de astfel de chestiuni, pentru că nu aşa ar trebui să funcţioneze instituţiile într-un stat democratic”, a relatat Titus Corlăţean.


Întrebat dacă crede că numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA a fost rezultatul unor presiuni, Corlăţean a răspuns: „Eu nu pot să vorbesc decât despre scurtul meu mandat de ministru al Justiţiei, atunci când stabilisem şi discutasem la Bruxelles să realizăm o procedură transparentă, care ar fi implicat evaluarea celor care erau doritori”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Mi se poare ca articolul incearca sa prezinte aceasta presiune ca pe lucru negativ, in contextul in care respectivii ar fi facut presiuni in directia buna.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Mi se poare ca articolul incearca sa prezinte aceasta presiune ca pe lucru negativ, in contextul in care respectivii ar fi facut presiuni in directia buna.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: